Het huwelijksaanzoek: de één heeft er al een volledig plan voor uitgestippeld, de ander kan wel wat tips gebruiken over hoe hij of zij dit moet aanpakken. Of misschien vraag je je wel af waar al die heisa voor nodig is en of je het niet gewoon met z’n tweetjes kunt beslissen. Dat kan natuurlijk, maar voor veel koppels is hun verloving een fijne herinnering waar ze later met een warm gevoel aan terugdenken. Het is extra romantisch om iets moois te plannen en er goed over na te denken voor je de vraag stelt.
Op zoek naar tips voor een geslaagd aanzoek of zijn er nog prangende vragen over de verloving waar je geen antwoord op vindt? Hieronder verzamelen we alles wat jij moet weten voor je de hand van je geliefde vraagt.
Je huwelijksaanzoek plannen
Je hebt besloten dat je de liefde van je leven ten huwelijk wil vragen? Super! Tijd om je huwelijksaanzoek te plannen. Dat kan gaan van een klein en spontaan moment tot een groots gebeuren met alle toeters en bellen die je maar kunt vinden. Stel jezelf een aantal vragen voor je begint te plannen.
- Kies je voor een intieme verloving of een aanzoek met publiek? Houd hierbij rekening met de persoonlijkheid van je partner én die van jezelf. Niet iedereen staat graag in de belangstelling of houdt van grote verrassingen. Anderen dromen dan weer al jaren van een Pinterest-perfect aanzoek zoals je ze enkel in de films ziet. Ben je er niet zo zeker van, pols dan eens bij de vriendengroep of familie. Waarschijnlijk heeft je partner wel al eens een hint laten vallen.
- Waar wil je jouw aanstaande ten huwelijk vragen? Misschien is er wel een plek die voor jullie beiden veel betekent, zoals de plaats waar jullie elkaar ontmoet hebben of jullie lievelingsrestaurant. Misschien is het een mooi moment met Kerstmis of Nieuwjaar? Of als je een reis of een weekendje weg hebt gepland is dat natuurlijk ook ideaal. Let dan wel op dat je de ring goed in je bagage verstopt!
- Wie van jullie de grote vraag ook stelt, volgens de traditie vraag je eerst om de hand van je partner bij zijn of haar vader. Dat hoef je natuurlijk niet meer zo te doen, maar als er een sterke band is tussen jouw aanstaande en zijn of haar ouders is het wel een mooi gebaar. Is de vader niet meer in the picture of is de band niet zo sterk? Dan kun je het ook vragen aan de mama, stiefpapa of zelfs de broer van je partner.
De verlovingsring – of een ander cadeau?
Oké, je weet nu waar en wanneer je de grote vraag zal stellen. Nu kun je een verlovingsring uitkiezen. Maar hoe begin je daaraan? Laten we beginnen met te stellen dat een verlovingsring geen must is. Misschien draagt jouw partner wel niet zo graag juwelen, is het een traditie die niet bij jullie als koppel past of vind je een verlovingsring te duur. Dan kun je natuurlijk creatief beginnen nadenken en een ander cadeau voorzien om je aanzoek van te vergezellen. Denk maar aan:
- een ketting, armband of oorringen. Perfect voor als jouw partner wél van juwelen houdt, maar liever geen ring draagt.
- een album waarin je jullie mooiste herinneringen bundelt, van de foto’s van jullie eerste reis samen tot cinematickets van die ene romantische date. Extra leuk als je er op sommige pagina’s een anekdote of gedicht bij schrijft.
- een boompje om in de tuin te planten en jullie liefde jaar na jaar te zien groeien.
- een romantische ervaring, zoals een weekendje weg of een diner in een sterrenrestaurant om jullie verloving te vieren.
Kies je wel voor een verlovingsring? Neem dan, voor je naar de juwelier stapt, eens een kijkje in de kledingkast en juwelencollectie van je toekomstige. Vind je daar vooral zilverkleurige items? Of eerder goud- of rosékleuren? Op basis daarvan kun je vaak al de juiste materiaalkeuze maken.
Waarschijnlijk ken je de stijl en persoonlijkheid van je partner wel en kun je op die manier beslissen of het een subtiele ring wordt of juist een eyecatcher met een grote steen of lab grown diamant. Vergeet uiteraard ook geen rekening te houden met je budget – een bijzondere ring is leuk, maar je zult je centjes nog genoeg kunnen gebruiken voor het trouwfeest zelf! Ook leuk: een vintage verlovingsring of een erfstuk uit de familie.
TIP! Ken je de ringmaat van je partner niet? Dan neem je liefst een ring uit zijn of haar collectie mee naar de juwelier. Dit moet wel een ring zijn die aan de ringvinger gedragen wordt, zodat je meteen de correcte maat kunt bestellen. Uiteraard kan de ring achteraf ook nog aangepast worden om als gegoten te zitten, maar het is toch altijd fijn als hij bij het aanzoek al rond de vinger past.
Le moment suprême: je partner ten huwelijk vragen
Het is zover! Je staat op het punt om je geliefde om zijn of haar hand te vragen. Knikkende knieën, maar ook vlinders in je buik voor het grote moment. Waar moet je nu allemaal op letten?
Het ideale moment
Jij zit met stress, je partner is misschien wat achterdochtig omdat je je vreemd gedraagt en de spanning loopt op. Wacht niet te lang met de vraag te stellen, want dat zorgt alleen maar voor ongemakkelijke situaties. Best stel je jouw geliefde én jezelf op je gemak voor je op een knie gaat. Maak bijvoorbeeld een romantische strandwandeling, geniet van een gezellig etentje of van wat quality time met z’n tweetjes.
De juiste woorden
De één steekt makkelijk een monoloog af, de ander is minder goed met woorden. Wees jezelf en forceer geen speech als jou dat niet ligt. Wil je wel iets aan je aanstaande vertellen, maar ben je bang dat je niet uit je woorden komt? Dan kun je bijvoorbeeld ook een brief schrijven en die aan je partner geven om te lezen, waarna je enkel nog maar moet vragen: “Wil je met me trouwen?”
Op welke knie vraag je iemand ten huwelijk?
Knielen voor een huwelijksaanzoek is een oud gebruik om respect en nederigheid te tonen voor je partner. Natuurlijk mag je deze traditie gewoon laten vallen, want misschien voelt het voor jou wel wat onwennig of ben je niet zo’n fan van dit gebaar. Ga je wel op één knie, dan zegt de etiquette niets over welke knie dit moet zijn. Handig, want dan hoef jij op dat stressy moment niet na te denken over links en rechts!
Aan welke hand moet de verlovingsring?
Je grootste bezorgdheid is natuurlijk of je partner volmondig “ja” zal zeggen. Maar toch zijn er ook enkele praktische details waar je bij stilstaat. Zoals: aan welke hand moet je de verlovingsring schuiven? Kortweg maakt het eigenlijk niet zoveel uit en mag je dit gerust kiezen. Traditioneel wordt de ring aan de linker ringvinger gedragen omdat die in directe verbinding ligt met het hart. Wanneer je trouwt, schuif je dan de verlovingsring naar de rechterhand of draag je de verlovings- en trouwring samen links. Maar opnieuw, die tradities mag je gerust overboord gooien en gewoon doen wat voor jullie juist voelt.
Leg het vast
Iedereen heeft graag een visueel aandenken, toch? Als het niet is om aan de familie te tonen of op Instagram te posten, dan is het wel voor jullie persoonlijke collectie herinneringen. Kijk dus of je op de één of andere manier het aanzoek kunt vastleggen op foto of video. Vraag je jouw partner ten huwelijk op restaurant of een andere openbare plek? Vraag dan op voorhand aan iemand van het personeel om je aanzoek te filmen.
Je verloving vastleggen is natuurlijk wel iets moeilijker als je maar met z’n tweetjes bent. En achteraf het aanzoek nog eens naspelen voor de foto bezorgt je toch niet echt hetzelfde gevoel. Neem dan gewoon achteraf een romantische selfie of kleed het zo in dat je de camera ergens onopvallend kunt zetten. Op strandvakantie kun je bijvoorbeeld voorstellen om een video van jullie twee te maken terwijl jullie het water inlopen, waarna je het aanzoek doet voor de camera. Een heerlijke herinnering om later naar terug te kijken!
TIP! Wil je zeker zijn van professioneel fotomateriaal van je aanzoek? Plan dan een loveshoot met je partner en stel de grote vraag midden in de fotosessie. Spontane, mooie én Instagram-waardige beelden gegarandeerd. En dan heb je meteen ook een foto voor op jullie trouwuitnodiging of save the date!
En dan … genieten maar!
They said yes! Nu rest er jullie enkel nog te genieten van die heerlijke roze wolk. Plan daarom ook na je huwelijksaanzoek quality time met je kersverse verloofde in zodat je niet onmiddellijk weer in de rush van het leven terechtkomt. En op jullie gemak je dichte vrienden en familie op de hoogte kunt stellen en luidop kunt dromen van jullie sprookjeshuwelijk.
Lees ook: Tijd om je trouwfeest te plannen? Ontdek hier wat je eerst moet regelen.