Je trouwpak kiezen: tips voor het perfecte trouwkostuum

Je trouwpak kiezen: tips voor het perfecte trouwkostuum

Ook jij als bruidegom wil er fantastisch uitzien. Maar wanneer moet je je trouwpak kiezen? Voor welke stijl ga je en wat met accessoires? Wij verzamelden enkele tips voor een toffe en stressvrije ervaring.
Carola Doornbos Fotografie // carola-doornbos.nl // Michael & Giso

Zelfs al ben je het gewend om een pak te dragen: jullie bruiloft is een unieke gelegenheid waarop ook jij als bruidegom er fantastisch wilt uitzien. Ga je voor een trouwkostuum met unieke detaillering? Kies je voor traditioneel zwart of blauw, of een stijlvolle trendkleur? Hoe lang voor de trouwdatum moet je eigenlijk je trouwpak kiezen?

Bij een trouwpak kiezen, komt heel wat kijken. Maar geen stress: wij verzamelden enkele tips voor een toffe en stressvrije ervaring.

Wanneer moet je je trouwpak kiezen?

Voor een perfect passend trouwkostuum geven veel mannen de voorkeur aan maatwerk waarbij het pak volledig op maat voor jou wordt gemaakt. Tijdens een eerste afspraak wordt je lichaam op 20 à 25 punten opgemeten zodat de tailor een gedetailleerd patroon kan tekenen. Dat patroon dient als basis voor jouw trouwpak. Zo ben je zeker dat je broek en blazer inclusief mouwen de juiste lengte hebben, je blazer ook gesloten als gegoten zit, je hemd niet te oversized of net te strak zit …

Tijdens een eerste afspraak sla je dus niet meteen aan het passen, maar wordt je opgemeten en stel je op basis van een reeks stoffen, binnenvoeringen, knopen en andere details jouw trouwpak van nul samen.

Kies je voor maatwerk? Dan leg je best drie maanden en ten laatste zes weken voor jullie grote dag een eerste afspraak vast. Je bespreekt dan jouw wensen en ideeën met de tailor of verkoper en samen kiezen jullie alle details.

Niet alle merken bieden maatwerk aan. Bij verschillende speciaalzaken maak je een keuze uit de bestaande collectie en wordt jouw confectiepak versteld waar nodig. Maar vergis je niet! Ook dit type trouwkostuum vraagt tijd. Informeer op voorhand wanneer je hier best een afspraak plant, want dit kan verschillen van zaak tot zaak.

TIP! Wil je er niet alleen goed uitzien, maar je ook een hele dag comfortabel voelen in je trouwpak? Laat je dan adviseren in een gespecialiseerde zaak en koop je pak niet lastminute online. Niets zo vervelend als een knellende blazer of een broek waarin je niet vrijuit kunt dansen op je trouwfeest.

Of je nu kiest voor maatwerk of een confectiepak: kies voor een speciaalzaak waar je op afspraak kunt langskomen en ze één-op-één advies geven. Zo kun je in alle rust je keuze maken en moet de tailor of verkoper zijn aandacht niet verdelen tussen jou en andere klanten.

Louise Boonstoppel // louiseboonstoppel.nl

Hoeveel mensen neem je mee?

Misschien ga je wel graag alleen je kostuum uitkiezen omdat je goed weet wat je wilt. Maar je trouwpak kiezen met een paar goede vrienden, je getuige, je vader … is eens zo gezellig.

Neem niet je voltallige vriendengroep mee, want hoe meer mensen hoe meer meningen. En dat kan de keuze wel eens extra moeilijk maken. Misschien laat je je onbewust leiden door hun goedbedoeld advies en eindig je met een trouwpak waar je je niet honderd procent comfortabel in voelt. En laat dat nu net zo belangrijk zijn!

Hoeveel kost een trouwkostuum?

Een trouwkostuum op maat heeft een gemiddelde startprijs van 1.000 euro. Hoeveel precies is natuurlijk afhankelijk van de gekozen afwerkingen en accessoires. Een pak dat drie of zelfs vier keer zoveel kost kan vast en zeker ook.

Kies je voor maatwerk, dan laat je best een pak maken dat je ook na jullie bruiloft met plezier uit de kast haalt voor een speciale gelegenheid. Zo investeer je niet puur in een trouwpak, maar in een duurzame toevoeging aan jouw garderobe.

Heb je een kleiner budget? Dan is een confectiepak dat versteld wordt een mooi alternatief. Hier starten de prijzen gemiddeld rond 500 euro.

Goedkoper kan natuurlijk ook. Hou er wel rekening mee dat deze trouwpakken niet versteld worden en het vaak erop of eronder is op vlak van maatvoering.

De stijl van je trouwkostuum

Je toekomstige bruid kiest haar trouwjurk meestal 12 à 8 maanden op voorhand. Dit zorgt ervoor dat jij je trouwkostuum perfect op haar bruidsjurk kunt afstemmen. Kiest je bruid voor een bohemian look? Dan is een strakke smoking niet meteen de perfect match.

Blijft de jurk een verrassing tot de grote dag zelf? Vraag dan aan je verloofde om een foto door te sturen naar jouw gekozen speciaalzaak. Soms wordt er zelfs een staaltje van de stof meegegeven. Zo weet de tailor of verkoper perfect welke stijlen en kleuren zullen passen bij de trouwjurk van de bruid.

Trouw je als man met de man van je leven? Spreek dan af wie als eerste zijn trouwpak kiest of ga samen naar de tailor. Handig als jullie stijlen erg van elkaar verschillen. Zo kan de tailor of verkoper er meteen voor zorgen dat het totaalplaatje klopt.

Kiezen jullie als mannen voor matching suits? Toon dan jullie verschillende persoonlijkheden via accessoires en afwerkingen. Bijvoorbeeld een klassieke das versus een vlinderdas. Maar het hoeft zeker niet zo opvallend. Subtiele details zoals een binnenvoering en knopen geven jullie beide trouwkostuums ook een individuele touch.

Ook de stijl van jullie bruiloft en het seizoen waarin jullie trouwen zullen invloed hebben op jouw trouwpak en haar bruidsjurk, of jullie trouwkostuums: trouwen jullie in een sprookjeskasteel met klassiek diner? Op een zuiders strand met gezellige beach barbecue? Of kiezen jullie voor een winters tafereel als backdrop? Elk feest en elk seizoen vraagt om een geheel eigen dresscode.

De smoking: een tijdloze klassieker

En met reden. Voor velen een traditionele, veilige keuze, maar wel een die elegantie en klasse uitstraalt. Een smoking is een twee- of driedelig kostuum dat bestaat uit een zwarte broek met bij voorkeur aan de zijkant een satijnen of fluwelen zwarte band, een zwart jasje met peak revers, een wit overhemd én een zwarte vlinderdas.

Volgens de etiquette draag je een smoking wel enkel na 16 uur! Ga je voor een traditionele bruiloft? Dan kun je als bruidegom overdag een jacquet dragen en kleed je je om voor het avondfeest. Een jacquet is een driedelig kostuum dat je enkel overdag draagt. De grijze of zwarte jas heeft één knoop, de voorpanden zijn afgerond en lopen naar achteren toe in lange panden die reiken tot aan de knieholte. Kies je voor een jacquet? Dan dragen jullie belangrijkste mannelijke gasten dit ook.

Captured at Het witte kasteel in leersum on 18Apr, 2019 by Liselore Stap
Liselore Stap // liselorestap.com // Michael & Giso

Het maatpak: stijlvol hedendaags

Verloopt jullie huwelijk iets minder traditioneel? Dan is een trouwkostuum op maat in jouw eigen stijl the way to go. Veel mannen kiezen dan voor een trouwpak dat zij ook na de trouw kunnen blijven dragen of kunnen combineren met andere items. Draag bijvoorbeeld het gilet eens over een hemd op een jeans en geef een casual look een stijlvolle upgrade.

Een van de belangrijkste keuzes die je zult moeten maken is de stof van je trouwkostuum. Kasjmier, katoen, wol, tweed, polyester, zijde, linnen en zelfs velvet: alles kan. Let op de kwaliteit van de stof, hoe snel de stof kreukt en of deze goed ademthello summer! – of net goed isoleert en dus ideaal is voor een winterse trouw.

En hoewel blauw een stijlvolle keuze is, durven steeds meer bruidegommen te kiezen voor kleur en zelfs een ruitjeskostuum! Wat dacht je van een warm bordeaux of donkergroen? Maar ook beige en zelfs pasteltinten durven tegenwoordig opduiken tijdens een zomers huwelijksfeest.

TIP! Sta open voor het stijladvies van de professional en durf afstappen van té veilige keuzes. Je wilt niet eindigen met een pak waarin het lijkt alsof je naar een businessmeeting gaat.

Captured at Het witte kasteel in leersum on 18Apr, 2019 by Liselore Stap
Liselore Stap // liselorestap.com // Michael & Giso

Op basis van de gekozen stof kies je samen met de tailor of verkoper de binnenvoering en knopen zodat alles mooi samen past. Maar maak je ook beslissingen over een single of double breasted blazer, het aantal knopen om het jasje te sluiten, het aantal knopen op de mouwen, open en gesloten zakken, de schoudervullingen … En krijg je advies over accessoires zoals: een pochet of geen pochet, een das of strik, bretellen of een riem, stijl en kleur van de schoenen …

Heb je na het lezen van deze blog zin om aan je zoektocht te beginnen? Laat je inspireren door de verschillende stijlen trouwpakken en trouwkostuums op de Engaged trouwbeurzen. Kom langs in Amsterdam op 23 en 24 oktober 2021 of Brussel op 13 en 14 november 2021.

Deel dit bericht: