Je trouwjurk kiezen: tips voor een geslaagde zoektocht

Je trouwjurk kiezen: tips voor een geslaagde zoektocht

Wanneer kies je je trouwjurk? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Je trouwjurk kiezen is een spannend moment. Deze zes tips zorgen ervoor dat je goed voorbereid aan je zoektocht begint.
Quirine Cuyle – @quirinecuyleclicks

Verloofd? Dan kijk je er als bride to be vast naar uit om jouw trouwjurk te kiezen. Een emotioneel en spannend moment dat je misschien wel een beetje nerveus maakt. Op de bruiloft zullen namelijk alle ogen op jou en je trouwjurk gericht zijn. Je kiest dus maar beter een jurk waarin je vol zelfvertrouwen naar het altaar stapt.

Maar hoe weet je wanneer je the one hebt gevonden? Wat als je liever een elegante jumpsuit of een ultravrouwelijk tweedelig pak ziet? Wie neem je mee naar de pasbeurt en waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij verzamelden zes tips die ervoor zorgen dat je goed voorbereid en tijdig aan de zoektocht naar jouw trouwjurk begint.

De levertijd: hoeveel maanden op voorhand koop je je trouwjurk?

Een trouwjurk koop je meestal 12 à 8 maanden voor jullie huwelijk. Wanneer je je eerste pasbeurt een jaar op voorhand plant, geeft je dit voldoende tijd om dé jurk te vinden. Bij veel vrouwen creëert dit ook een geruststellend gevoel, want zeg nu zelf: je trouwjurk is een van de belangrijkste to do’s op jullie trouwchecklist. Toch? Eens je jouw bruidsjurk gekozen hebt, kun je met een gerust hart aan de verdere trouwplanning werken.

TIP! De nieuwe collecties komen vanaf juli binnen in de winkels en zijn meestal in oktober compleet. Plan je afspraak dus tijdig, maar ook niet te vroeg.

Wil je goed georganiseerd zijn, maar vind je 12 maanden toch wel heel lang op voorhand? 10 à 8 maanden voor jullie trouwdatum is nog steeds een ideale periode waarbij jij nog niet moet stressen en het atelier voldoende tijd heeft om je jurk te maken en aan te passen.

@WhiteandIvory

WIST JE DAT na je allereerste pasbeurt er 1 à 2 fittings en een final fitting volgen? Ruim op voorhand je eerste afspraak plannen, is dus geen overbodige luxe.

Vanaf 6 maanden dringt de tijd! Alles moet sneller gebeuren en de kans bestaat dat je niet meer uit de volledige collectie trouwjurken kunt kiezen. Jammer, want misschien schiet je zo wel net naast jouw droomjurk. Bepaalde jurken kunnen namelijk niet op deze korte termijn gemaakt én aangepast worden.

Trouw je over drie maanden? Dan kan niet elke bruidswinkel je nog helpen en moet je vaak een extra toeslag betalen. Je jurk zal ook maar net voor de bruiloft klaar zijn en dan is het erop of eronder. Extra stress die je als toekomstige bruid wel kunt missen. De oplossing in dit geval is een oogverblindende confectiejurk die je indien nodig laat verstellen.

Het budget voor je trouwjurk: wees realistisch

Niets zo frustrerend als je droomjurk vinden en beseffen dat je haar niet kunt betalen. Bepaal daarom op voorhand je budget en neem zeker een kijkje op de website van de bridal designer of bruidswinkel. Vaak vind je hier richtprijzen per jurk of designer.

Er is vandaag oneindig veel keuze binnen het bridal aanbod waardoor er binnen elk budget een mooie trouwjurk te vinden is. Verschillende modemerken en shopping websites spelen hierop in en bieden een mooie selectie betaalbare trouwjurken en wedding (jump)suits aan.

Een moodboard: ga goed voorbereid naar je bridal fitting

Doe op voorhand al inspiratie op door een moodboard aan te maken op Pinterest of Instagram. Niet alleen handig voor jezelf, maar ook voor de bridal designer of verkoper in de bruidswinkel. Zo weet hij of zij precies wat je mooi vindt en wat jouw smaak is over alle trends heen. En vermijd je dat er een hele reeks trouwjurken of wedding (jump)suits naar voren worden geschoven die echt je ding niet zijn.

Maar … durf je moodboard ook loslaten en stel je open voor de suggesties van de professionals. Past je droomjurk toch niet zoals verwacht? Raak dan zeker niet in paniek! De mensen in de bruidswinkel weten perfect welk type bruidsjurk of (jump)suit het beste past bij jouw figuur en je persoonlijke verwachtingen op vlak van stijl én comfort.

TIP! Vraag om een foto van jou in je dream wedding dress en een staaltje van de stof. Zo kan de speciaalzaak waar je verloofde zijn trouwkostuum of haar trouwjurk gaat kiezen ervoor zorgen dat jullie stijlen matchen.

Collectie Silhouette: Saskia & Carine – @evajanssensbridal

Je eigen support team: wie neem je mee naar de pasbeurt van je trouwjurk?

De meeste brides to be willen graag hun moeder aan hun zijde tijdens dit bijzondere moment. Zij is je grootste fan en ook voor haar is dit een belangrijk moment, want zij zal hier net zo hard naar hebben uitgekeken als jij.

Heb je een goede band met je schoonmoeder? Zijn jij en je zus(sen) en/of broer(s) twee handen op één buik? Of heb je een beste vriend(in) waarop je altijd kunt rekenen? Ook zij zijn welkom bij de pasbeurt. Het is jouw pasbeurt en jij kiest wie je meeneemt.

Kies vooral voor mensen bij wie jij je goed voelt. En die een geheim kunnen bewaren, want de trouwjurk wordt meestal pas de dag zelf onthuld. Durf ook selectief zijn, want hoe meer mensen je meeneemt, hoe meer meningen.

@WhiteandIvory

#nietvergeten: wat neem je mee naar een pasbeurt?

Naast je bridal squad en een positieve mood neem je best ook je bruidsschoenen mee. Zo kun je de jurk of wedding (jump)suit meteen onder de juiste schoenen passen. Heb je het juiste paar nog niet gevonden? Neem dan schoenen mee met een hak die de ideale hoogte voor jou hebben. Zo krijg je een goede indruk van hoe een ontwerp je staat met high of low heels.

Draag de dag zelf huidkleurige lingerie zonder tierlantijntjes. Schijnt een stof lichtjes door? Dan leidt de kleur of de stof van je lingerie niet af van het totaalplaatje.

De essentials: deze items maken je trouwjurk af

Lingerie: de onzichtbare mooimaker

Net zo belangrijk als de trouwjurk is de lingerie die je eronder draagt. Deze moet onzichtbaar zijn, mooi aansluiten op jouw lichaam, alles op zijn plaats houden én comfortabel zitten. Wacht daarom niet tot een paar weken voor de grote dag, maar koop je bruidslingerie samen met je trouwjurk.

TIP! Bruidslingerie voor onder je droomjurk is vooral erg praktisch, terwijl de lingerie voor de huwelijksnacht extra verleidelijk mag zijn. Hou je dus zeker niet in om een apart setje te shoppen.

Trouw je in een A-lijn jurk of een mermaid model? Kies je voor ultradunne bandje, een strapless jurk of toch liever een jurk met mouwtjes? Ga je voor een diepe decolleté of een elegante halternek? Het zijn maar enkele opties waar je als toekomstige bruid uit kunt kiezen en elk detail vraagt om een ander type bh en slip.

Kies je bijvoorbeeld voor een strapless wedding dress? Dan heeft je rug extra ondersteuning nodig en kies je zelfs best voor een torselet. Een trouwjurk met open rug? Daarvoor zijn er speciale bh’s met een bandje laag op de rug.

Bruidslingerie verschilt van klassieke lingerie omdat deze zeer gericht ontworpen wordt op maat van verschillende stijlen bruidsjurken. Laat je ook hierin goed adviseren door de bruidswinkel zodat je je op jullie wedding day heel de dag goed in je vel voelt.

Schoenen: kies voor kwaliteit

Kies niet alleen voor bruidsschoenen die je mooi vindt, maar die ook comfortabel zitten. Je zult bijna een hele dag rechtstaan, dus een goed paar schoenen is een absolute must. Bespaar daarom niet op kwaliteit en kies voor een elegant paar in echt leder. Waarom? Leder past zich aan de vorm van je voet aan en voelt niet te snel té warm.

TIP! Trek je schoenen niet voor het eerst aan op jullie grote dag, maar loop ze thuis een paar uur in. Doe dit zoveel mogelijk op tapijt zodat je ze niet beschadigt.

Ben je het niet gewoon om op hakken te lopen? Zeg dan neen tegen die mooie stiletto’s van 10 centimeter hoog, maar ga voor een lagere (blok)hak van ongeveer 6 centimeter of een stijlvolle platte sandaal. Koop je bruidsschoenen ook in de juiste maat! Een schoen die knelt tijdens het passen of net iets te klein aanvoelt zal zo blijven voelen.

Shop op voorhand ook een tweede paar lagere schoenen of coole sneakers voor jullie trouwdag. Zo kun je jouw voeten af en toe een beetje rust gunnen of zonder zorgen swingen op de dansvloer om erna weer je high heels aan te trekken.

Accessoires: the finishing touch

Van een weelderige sluier in tule en een ultrazachte knit tot een elegant klein handtasje en je juwelen. De juiste accessoires maken je dream wedding look helemaal compleet. Bij je bridal designer of bruidswinkel vind je vast heel wat inspiratie of neem naar een van je extra fittings je eigen accessoires mee. Zo zie je meteen of alle details kloppen, je accessoires in balans zijn en ze de aandacht niet afleiden van de trouwjurk.

Collectie Silhouette: sluier Leonie – @evajanssensbridal

Lees ook: Tijdlijn: de beauty prep checklist voor jullie bruiloft. Met onze checklist start je ruim van tevoren met de voorbereidingen voor je huid, haar en nagels. Flawless look verzekerd!

Deel dit bericht: