[Interview] Hoe moderne kalligrafie Pinterest verovert

[Interview] Hoe moderne kalligrafie Pinterest verovert

Op Pinterest en Instagram zie je steeds vaker de plaatjes met mooie letters en quotes die met inkt zijn geschreven voorbij komen. Dit heet moderne kalligrafie: een schrijfvorm waarbij de letters worden versierd en worden omgetoverd tot een klein kunstwerk. Steeds meer bruidsparen gebruiken het voor hun trouwkaarten en decoratie. Waar komt de moderne kalligrafie vandaan en waarom is het zo leuk om te gebruiken bij je bruiloft?

Edward Johnston wordt de vader van de moderne kalligrafie genoemd. Hij stofte het imago van de kalligrafie af en kreeg zelfs de opdracht om het lettertype van de Londen Underground te ontwerpen!

Als Joyce Celine van Essen met de pen in haar hand voor het papier gaat zitten, ontstaan er al snel prachtige elegante letters. Joyce doet aan moderne kalligrafie met haar bedrijf KIJK! handmade en vertelt over haar passie zonder te stoppen met de sierlijke bewegingen die haar hand maakt.

Moderne kalligrafie: ontspannend en stressend tegelijk

“Het grootste verschil tussen klassieke en moderne kalligrafie is de stijl en het materiaalgebruik. Klassieke kalligrafie is ‘blokkeriger’ en heel erg strak. Die letters zijn minder romantisch en hebben minder elegante lijnen dan de moderne kalligrafie.”

Joyce heeft de moderne kalligrafie zelf geleerd via internet. “Toen ik het mezelf kort geleden leerde, was er nog heel weinig op dit gebied en dat is eigenlijk nog steeds het geval. Maar ik ging ermee aan de slag voor mijn eigen bruiloft en vanuit daar ben ik de schoonschrijfkunst tegengekomen op Pinterest en andere bronnen op internet. Zo is eigenlijk mijn interesse in die mooie letters ontstaan en kwam ik erachter dat er een heel ambacht achter zat. Toen ben ik het thuis gaan uitproberen en ben ik ermee verder gegaan. Dit maakte het allemaal tot een passie.”

Als Joyce anderen moet vertellen hoe je dit leert, zegt ze: oefenen, oefenen en oefenen. “Als ik met deze passie bezig ben, voelt het ontspannend en stressend tegelijk. Je houdt je adem eigenlijk in om de woorden zo mooi mogelijk te krijgen, maar aan de andere kant ben je ook heel geconcentreerd bezig en heb je geen afleiding.”

Moderne kalligrafie op bruiloften

Zonder enige twijfel vertelt Joyce dat Pinterest de moderne kalligrafie heeft geïntroduceerd aan de bruiloftenwereld. “De oorsprong van deze gave schrijfkunst komt vooral uit Amerika. Daar is het al tien jaar een hype terwijl het hier net begint op te komen. Via Pinterest zag je eigenlijk de samensmelting van kalligrafie met wedding stationery en andere facetten van de bruiloft.” Ook is ze met de schoonschrijfkunst begonnen voor haar eigen bruiloft, om het op die manier te integreren.

“Kalligrafie is heel leuk om toe te voegen aan een bruiloft, omdat je er zoveel mee kunt doen”, vertelt Joyce bewonderend. “Je stationery en drukwerk, maar je kunt het ook gebruiken voor hele grote borden of hele kleine naamkaartjes. Het is zo breed en uniek, maar nog steeds zijn er zoveel bruiloften waar eigenlijk nog niet echt nagedacht wordt over de unieke of persoonlijke kant. En dan is het echt heel erg leuk om iets persoonlijks of unieks toe te kunnen voegen door middel van moderne kalligrafie.”

“Elk stuk is met de hand gemaakt en die eigenheid geeft veel waarde aan een bruiloft", weet Joyce. "De letters die ik nu schrijf, zijn anders dan de letters die ik volgende week schrijf. Het is continu in beweging en het is aangepast op jouw eigen wensen.”

Concurrentie

Een vastberaden ‘nee’ is het antwoord van Joyce als ik vraag of ze enige concurrentie ervaart. “Ik ervaar het niet zo, omdat er maar heel weinig mensen zijn die daadwerkelijk kalligrafie gebruiken.”

De toekomst van moderne kalligrafie

De creatieve schrijfkunstenares vermoedt dat de wereld van moderne kalligrafie nog veel groter gaat worden. “Ik denk dat ik het in een heel vroeg stadium heb ontdekt en dat kan misschien mijn geluk geweest zijn. Maar ik denk dat er nog heel veel nieuwsgierige mensen bijkomen die dit vak willen gaan leren. Je ziet het ook aan het straatbeeld. Heel veel lettertypes worden er al op aangepast of voor gebruikt. Dus dat kan nu met het digitaliseren natuurlijk wel een nadeel zijn, maar ik denk wel dat steeds meer mensen zoeken naar een ambacht en iets tofs om zelf te kunnen creëren.”

Benieuwd naar het werk van Joyce? Neem hier een kijkje op haar site.

Deel dit bericht: