[INTERVIEW] De kalligrafie en stationery van Jeau&

[INTERVIEW] De kalligrafie en stationery van Jeau&

Handgemaakte stationery en mooie kalligrafie zijn heel waardevol voor een bruiloft, vertelt Joke van Jeau& in dit interview. Kalligrafie maakt een ontwerp nog unieker dan custom design alleen. Joke is illustrator, kalligraaf en grafisch ontwerper en vertelt ons vol trots over haar creatieve werk!

Joke, jij bent illustrator, kalligraaf en grafisch ontwerper. Hoe ben je in al deze vakken terechtgekomen?
Tekenen heb ik mijn hele leven gedaan. Als klein meisje was ik daar altijd al mee bezig en ik kan mij nog goed herinneren dat ik op de kleuterschool zat, naar mijn tekening keek, deze op mijn kleuter manier evalueerde en bedacht wat ik de volgende keer anders kon doen om hem te verbeteren. Tekenen heb ik dan ook vooral mezelf aangeleerd. Omdat ik aardig kon tekenen ben ik na de middelbare school grafische vormgeving gaan studeren. Eerst op het Grafisch Lyceum in Utrecht en later op de kunstacademie in Den Haag.

Kalligrafie vond ik altijd al interessant naast het tekenen. Mooi schrijven vond ik erg leuk. Ik heb vroeger wel eens zo’n setje kalligrafie vulpennen gehad en daarmee een en ander geprobeerd. Het werd echter nooit zo mooi als dat ik altijd op voorbeelden zag. Op de kunstacademie kreeg ik het vak ‘(schoon) schrijven’. Dit was met een brede pen, waarmee je een vrij klassiek (lees: ouderwets) resultaat krijgt. Ik vond het wel erg leuk om te doen en ik ontdekte dat ik er goed in was. Na de academie heb ik er eigenlijk niets meer mee gedaan en pas toen ik zelf ging trouwen en uitgebreid op Pinterest zat voor inspiratie, kwam ik de ‘moderne kalligrafie’ tegen.

Op jouw website vertel je dat je als één van de weinigen in Nederland moderne kalligrafie kan verzorgen. Hoe komt dat denk je? Is de moderne kalligrafie nog in opkomst?
Toen ik de moderne kalligrafie op Pinterest vond, kwam ik er ook achter hoe deze geschreven wordt en wist ik dat ik die techniek perse wilde leren. In mijn zoektocht heb ik niemand in Nederland kunnen vinden die deze techniek toepaste. De meeste ‘calligraphers’ zitten in Amerika en vandaaruit verspreidt het zich over de rest van de wereld. Ik zag dat heel veel Nederlandse bruiden, weddingplanners en fotografen foto’s deelden en leuk vonden van deze kalligrafie, dus dat het Nederland zou gaan veroveren was me snel duidelijk. Dus de moderne kalligrafie is zeker in opkomst en zo langzaamaan komen er meer creatieve ontwerpers bij die het toe gaan passen.

Hoe waardevol is mooie kalligrafie of zijn custom made huwelijksuitnodigingen en huwelijks-huisstijlen bij een bruiloft?
Ik vind het enorm waardevol, omdat je met custom made stationery jouw persoonlijke stijl en die van de bruiloft kunt overbrengen. De save the dates en uitnodigingen zijn meestal het eerste wat de gasten te zien krijgen. Je kunt het dan ook eigenlijk zien als een soort ‘teaser’ van jullie grote dag en mensen alvast enthousiast maken daarvoor. Kalligrafie maakt een ontwerp nog unieker dan een custom design alleen. Omdat het handwerk is, zal een ander echt nooit precies hetzelfde hebben. Helemaal wanneer je ook kiest voor adressering van de enveloppen in kalligrafie in bijpassende stijl en kleur. Iedere gast krijgt een enorm persoonlijke envelop. Echt een feestje om die door de brievenbus te krijgen.

Kies je vervolgens ook voor een volledige huwelijkshuisstijl, dan voer je de stijl van het ontwerp nog verder door, waardoor er een prachtige eenheid ontstaat. Denk aan menukaarten, naamkaartjes, gastenboek (of zo’n leuke illustratie waarop iedereen een vingerafdruk kan achterlaten), caketoppers, bedankkaartjes, desserttafelkaartjes enzovoort enzovoort…

Waarom kies je ervoor om op Engaged te staan?
De eerste editie van Engaged kon ik er niet bij zijn, omdat ik nog maar heel kort bezig was met mijn bedrijf en kalligrafie. Ik had mezelf als doel gesteld om het jaar erop er zeker bij te zijn. Ik wilde echt heel graag gaan! Dat kon toen echter ook niet, omdat ik een paar dagen ervoor een dochter had gekregen (ook enorm leuk!!). Dus dit jaar wordt de eerste keer Engaged voor mij. Eindelijk! Ik heb er zo veel zin in!

Als je 1 gouden tip mocht geven aan aankomende bruidsparen, wat zou dat dan zijn?
Het is jullie bruiloft. Doe het zoals jullie willen, zodat het jullie unieke persoonlijkheden weerspiegeld. Iedereen zal genieten als ze zien hoe jullie dag alleen maar die van jullie kan zijn. Hoe mooi het ook is om je inspiratie van blogs en Pinterest te halen, uiteindelijk moet jullie bruiloft geen kopie zijn, het moet júllie dag zijn. En uiteraard zou ik het geweldig vinden om jullie daar wat betreft de stationery bij te helpen.

Bekijk de website van Joke hier.

[Foto 1+ 2: Anouschka Rokebrand Photography // Foto 3: Hanke Arkenbout Photography]

Deel dit bericht: