Wat doet een ceremoniespreker precies op een bruiloft?

Wat doet een ceremoniespreker precies op een bruiloft?

Overweeg je om een ceremoniespreker in te huren voor jullie huwelijksceremonie? Ontdek hier wat je allemaal mag verwachten en waarop je moet letten bij het maken van een keuze.

Steeds vaker passen koppels voor de kerkelijke ceremonie en huren zij een ceremoniespreker in voor een persoonlijke huwelijksceremonie op de trouwlocatie. Een bijzonder en intiem moment waarin jullie liefdesverhaal verteld wordt via liedjes, grappige en ontroerende anekdotes, een woordje van dichte vrienden en familie én jullie geloften. Maar wat doet een ceremoniespreker nu precies? En waarom zou je er een inschakelen voor jullie huwelijksceremonie? Je komt alles te weten in deze blog!

Melissa Millis

De huwelijksceremonie vormgeven

Om alles in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat alle ceremoniële handelingen gebeuren, is voorbereiding key. De ceremoniespreker zal daarom op voorhand met jullie afspreken om zoveel mogelijk over jullie te weten te komen: van hoe jullie elkaar hebben leren kennen tot jullie toekomstplannen.

Daarnaast geef je hem of haar een lijstje van twee à vijf personen die jullie graag aan het woord laten tijdens de ceremonie. Zo kunnen zij herinneringen delen over momenten die jullie samen beleefd hebben of jullie eigenheid als duo in de verf zetten. Kies hiervoor mensen die jullie als koppel kennen! Een persoonlijke vriend waar jullie samen niet vaak mee optrekken, zal niet veel te vertellen hebben over jullie als koppel.

De ceremoniespreker zal hen contacteren en ondersteunen bij het schrijven van hun korte speech. Vaak mag je extra mensen naar voren schuiven die niet zullen spreken, maar die hem of haar wel meer inside information kunnen bezorgen voor een onvergetelijke ceremonie.

Hoe de ceremonie precies zal verlopen en wat er allemaal verteld zal worden, blijft een verrassing voor jullie. Het enige wat jullie moeten doen is ontspannen en genieten!

Angela Bloemsaat

TIP! Een ceremoniespreker krijgt veel persoonlijke informatie te horen. Zorg er dus zeker voor dat er een klik is zodat je open durft praten over jullie relatie.

Die personal touch

Een goede ceremoniespreker gebruikt geen standaardteksten, maar vertrekt steeds van een wit blad. Bij het samenstellen van de huwelijksceremonie waakt hij of zij ook over het evenwicht. Want je wilt tijdens dit moment natuurlijk samen in de spotlight staan.

De ceremoniespreker schrijft onder andere:

  • Het welkomstwoord
  • De aankondiging van de gastsprekers
  • De inleiding van jullie geloften
  • Jullie liefdesverhaal
  • Het slotwoord
Melissa Millis

De huwelijksceremonie coördineren

Hebben jullie geen weddingplanner of ceremoniemeester? Dan kan de ceremoniespreker helpen bij de praktische kant van jullie huwelijksceremonie. Bijvoorbeeld de gasten begeleiden naar hun plaats, de opstelling controleren, betrokken leveranciers zoals de bloemist aansturen …

Biedt jullie ceremoniespreker dit niet aan? Vraag dan zeker aan een vriend(in) of familielid om deze belangrijke en niet te onderschatten taak op zich te nemen. Als koppel trek je je voor de ceremonie namelijk terug voor wat alone time. Je wilt dan niet lopen stressen om alles in goede banen te leiden. Bovendien hebben sommige gasten jullie die dag nog niet gezien en zijn ze razend benieuwd naar jullie trouwjurk(en) en/of trouwpak(ken). You don’t want to spoil that surprise!

Hoeveel kost een ceremoniespreker?

De prijzen voor een ceremoniespreker variëren tussen 500 à 2.500 euro. Niet alleen de ervaring en expertise van de spreker bepalen de prijs, ook kwaliteit, service, creativiteit en maatwerk spelen hierin een rol:

  • Heeft jullie ceremoniespreker een taalkundige opleiding of andere relevante opleidingen gevolgd? En hoeveel jaren ervaring heeft hij of zij al in het uitwerken van huwelijksceremonies?
  • Is de ceremoniespreker een goede schrijver? En een goede spreker? Het klinkt als een logische vereiste, maar het kan zeker geen kwaad om dit te dubbelchecken.
  • Ondersteunt hij of zij jullie tijdens de voorbereidingen en tijdens de ceremonie? Sommige ceremoniesprekers focussen enkel op het spreken.
  • Geeft hij of zij jullie ceremonie ook creatief vorm? Een tekst schrijven is één ding, maar er mag gerust wat schwung en originaliteit zitten in de manier waarop die gebracht wordt.
  • Sommige ceremoniesprekers werken met standaardteksten, terwijl anderen uitgebreid de tijd nemen om alles te weten te komen voor een origineel verhaal. Hoe persoonlijker de ceremonie, hoe meer werk de ceremoniespreker vanzelfsprekend heeft.

Voor je dus prijzen begint te vergelijken, vraag je aan de verschillende ceremoniesprekers een duidelijk overzicht van wat er wel en niet is inbegrepen. Durf ook gerust voorbeelden vragen en een gedetailleerde uitleg van hoe zij te werk gaan.

Hoe kies je een ceremoniespreker?

Net zoals jullie liefde uniek is, heeft elke ceremoniespreker een eigen stijl. Om die perfect match te vinden, check je op voorhand de social media en website van de verschillende sprekers. Vaak vind je hier filmpjes waarin zij zichzelf voorstellen of zelfs stukjes uit een ceremonie. Ook de testimonials van koppels geven je vaak een goed beeld van wat je mag verwachten.

Heb je een goed gevoel bij iemand? Plan dan een vrijblijvende kennismaking. Tijdens een persoonlijk gesprek merk je meteen of er een spark is. En die is het allerbelangrijkst!

Frankie and Fish

TIP! Een ceremoniespreker is niet benoemd en beëdigd door de de gemeente en kan dus geen wettelijk huwelijk voltrekken. Een ceremoniespreker verzorgt enkel jullie ceremonieel huwelijk. Vergeet dus zeker niet jullie burgerlijk huwelijk te plannen voor de ceremonie.

Lees ook 9 x styling ideeën voor de ceremonie setting en laat je huwelijksceremonie plaatsvinden in een onvergetelijk decor.

Deel dit bericht: