Trouwringen kopen? Ontdek 4 tips voor het perfecte paar.

Trouwringen kopen? Ontdek 4 tips voor het perfecte paar.

Waar moet je allemaal aan denken wanneer je trouwringen koopt? Van materiaalkeuze tot een gepersonaliseerde touch, wij bundelen vier handige tips.
Frankie and Fish // @frankieandfish

Jullie trouwringen gaan jullie het liefst elke dag dragen. Niet onbelangrijk dus om trouwringen te kiezen die écht bij jullie passen, maar ook duurzaam en tijdloos zijn. Waar moet je nu allemaal aan denken wanneer jullie trouwringen kopen? Wij bundelden vier tips voor het perfecte paar. Check!

Tip 1: timing is key

Een veelgestelde vraag is hoe lang op voorhand jullie de trouwringen moeten bestellen. Idealiter hebben jullie 2 à 3 maanden voor de bruiloft een keuze gemaakt. Zijn jullie moeilijke kiezers of wil je een out of the box ontwerp op maat laten maken? Stap dan toch al minstens 4 à 5 maanden vooraf naar de juwelier. Jullie trouwringen zijn een belangrijk deel van de ceremonie, je kunt ze maar beter op tijd in je trouwplanning voorzien!

TIP! Traditioneel dragen jullie je trouwring aan jullie linker ringvinger. De verlovingsring wordt dan naar de rechterhand verschoven of draag je samen met de trouwring aan één vinger. Maar tradities zijn al lang geen verplichtingen meer: draag ‘m dus gerust waar het voor jou het beste voelt!

Tip 2: een tijdloos ontwerp

Houd er rekening mee dat jullie je trouwringen (waarschijnlijk) elke dag zullen dragen. Een tijdloos ontwerp uitkiezen dat past bij jullie dagelijkse stijl is dus aangewezen. Natuurlijk kun je na verloop van tijd de trouwringen vernieuwen, maar gezien de investering is dit niet iets waar elk jaar budget voor is.

Vaak wordt daarom bij trouwringen gekozen voor een subtieler, minimalistisch ontwerp dan bij verlovingsringen en gelegenheidsjuwelen. Let wel: dit betekent niet dat trouwringen saai hoeven te zijn! Ook een tijdloos juweel kun je een out of the box twist geven als dit past bij jullie persoonlijkheid. Zo kun je er witte of gekleurde edelstenen in laten verwerken, een brede of dubbele ringband kiezen en creatief uit de hoek komen met de vorm van de ring.

TIP! Een belangrijke keuze is het metaalkleur. Ga je voor zilverkleurig, goudkleurig of rosé? Dit hangt af van wat je zelf mooi vindt en wat past bij je andere juwelen en accessoires. Draag je graag verschillende metaalkleuren, dan kun je kiezen voor een bicolor of tricolor ring zodat je juwelen altijd matchen. Elk een andere voorkeur? Jullie kunnen gerust elk een andere metaalkleur kiezen!

Ga je voor trouwringen uit de collectie? Of laat je een custom-made ontwerp maken? Bij de laatste optie kun je helemaal jullie ding doen en zelfs een bijzondere boodschap in het design verwerken, maar betaal je natuurlijk iets meer én zul je langer op jullie trouwringen moeten wachten. Met trouwringen uit een bestaande collectie kun je minder creatief aan de slag gaan met het ontwerp, maar er zijn vandaag zo veel opties voor trouwringen dat jullie ongetwijfeld de perfect match wel vinden.

Angela Bloemsaat // angelabloemsaat.com

Tip 3: duurzaam materiaal

“En ze leefden nog lang en gelukkig.” Niet alleen van toepassing op jullie als koppel, maar liefst ook op jullie trouwringen! Een duurzaam materiaal zorgt dat jullie trouwringen net zolang blijven shinen als jullie liefde voor elkaar. Wat verstaan we dan juist onder duurzaam? Een materiaal dat sterk en slijtvast is, maar ook makkelijk te onderhouden.

Gouden trouwringen

De meest populaire materiaalkeuze voor trouwringen is goud. Je stelt je nu waarschijnlijk direct een geelgouden juweel voor, maar je kunt ook voor witgoud of roségoud kiezen. Een juweel is nooit ‘puur’ goud, want dit zou te zacht zijn om er een ring van te maken. Het goud wordt daarom steeds gemengd met een ander materiaal zoals zilver, koper of palladium. Het percentage goud wordt aangegeven in het karaatgewicht. Puur goud is 24 karaat. Trouwringen worden meestal uit 18 karaat of 14 karaat goud gemaakt.

Het voordeel van goud is dat de ring lang mooi blijft en het kleur niet dof wordt. Wel is het materiaal vrij gevoelig aan krassen, maar met wat voorzichtigheid is dat geen probleem. Zo bewaar je jouw ring wanneer je die niet draagt best in een afgesloten doosje of zakje en niet los in je juwelenkist, want je andere juwelen zouden krasjes kunnen maken in het goud.

Zilveren trouwringen

Zilver wordt voor trouwringen minder vaak gekozen dan goud. Waarom? Zilveren trouwringen zijn kwetsbaarder, gevoeliger voor verkleuring en kunnen na een tijdje een zwarte uitslag krijgen.

Ben je fan van de kleur van zilver, maar wil je wel een slijtvast juweel? Dan kies je beter voor witgoud. Het voordeel bij zilver is wel dat het goedkoper is dan goud: ben je dus van plan om je trouwring regelmatig te vernieuwen, dan kun je gerust voor zilver gaan.

TIP! Breng je juweel geregeld binnen bij de juwelier voor een opfrisbeurt. Zeker bij een witgouden trouwring kan de rodiumlaag afslijten en dient die af en toe bijgewerkt te worden, afhankelijk van hoe je jouw ring thuis onderhoudt en hoe intensief je hem draagt.

Platina trouwringen

Op zoek naar echt luxueuze trouwringen? Dan is platina een mooie optie. Dit materiaal is nog zeldzamer dan goud en daardoor ook kostbaarder. Lees: een heel stuk duurder. Wel is het enorm sterk, zwaar en slijtvast en zal platina niet verkleuren.

Nog een voordeel van platina is dat het een hypoallergeen materiaal is. Perfect als jij of je partner een contactallergie hebben voor nikkel, koper of een ander metaal dat vaak in gouden en zilveren juwelen verwerkt wordt.

Andere materialen

Naast de klassiekers als goud, zilver en platina zijn er natuurlijk nog andere opties voor jullie trouwringen. Palladium, titanium, wolfraamcarbide … Er zijn vandaag zelfs juweelontwerpers die trouwringen uit hout of keramiek maken. Of misschien passen stoere zwartmetalen ringen uit zirkonium wel bij jullie? The sky is the limit, zolang het maar voor jullie de perfecte match is!

Tip 4: persoonlijke trouwringen

Trouwringen kopen is iets heel persoonlijk. Ze zijn letterlijk de verzegeling van jullie huwelijk. Extra leuk als jullie dan ook een uniek paar trouwringen hebben met een gepersonaliseerde touch.

Meestal wordt er gekozen voor een persoonlijke gravering aan de binnenkant van de ringband. Traditioneel bestaat die uit jullie namen en/of trouwdatum, maar je kan gerust iets anders kiezen. Wat dacht je van een mooie quote of een bijzondere songtekst? Een symbool dat een bepaalde betekenis draagt? Of heel subtiel: jullie initialen?

Je kunt jullie trouwringen ook op andere manieren persoonlijk maken. Bijvoorbeeld door een oud (familie)juweel te laten verwerken naar een nieuw. Of door jullie vingerafdruk, hartslag of trouwdatum te gebruiken als leidraad voor het ontwerp.

Op zoek naar het perfecte paar trouwringen? Op de Engaged trouwbeurs maak je kennis met juweliers en juwelenontwerpers in alle stijlen. Van traditioneel tot out of the box en prachtig gepersonaliseerd. Kom langs in Amsterdam op 23 en 24 oktober 2021 of Brussel op 13 en 14 november 2021.

Charlotte de Ruiter

Deel dit bericht: