Proficiat! Jullie gaan trouwen. De eerste dagen, zelfs weken na de verloving bevinden jullie zich op een roze wolk. Jullie dichte vrienden en familie zijn op de hoogte gebracht en plots beginnen de eerste vragen te komen: wanneer trouwen jullie? Waar trouwen jullie? Zal er een dansfeest zijn? Gaan jullie een groot feest organiseren? Vragen die je meteen met je twee voeten op de grond brengen. Tijd om te plannen!

Hoe begin je aan een trouwplanning?

Wie trouwt moet heel wat zaken regelen. En dat kan best overweldigend aanvoelen. Om alles zonder haast te kunnen regelen, start je ongeveer een jaar voor je trouwfeest met de organisatie. Wil je zeker op een bepaalde dag of locatie trouwen? Dan is het geen slecht idee deze en andere belangrijke zaken zelfs anderhalf tot twee jaar op voorhand vast te leggen. Hou er rekening mee dat de turbulente jaren 2020 en 2021 ervoor hebben gezorgd dat heel wat bruiloften werden verschoven en daardoor veel agenda’s al bijna volgeboekt zijn voor 2022 en 2023. Ga niet in het wilde weg trouwleveranciers contacteren, maar bepaal eerst samen wat voor trouwfeest je wilt organiseren. Hou je het klein en intiem? Of zijn honderd mensen nog maar het begin van de gastenlijst? Kies je voor een gezellige brunch of een diner met aansluitend dansfeest? Wil je graag in het buitenland trouwen? En zo ja, wie wil je er dan allemaal bij? Wanneer je in grote lijnen weet wat voor type bruiloft jullie gelukkig maakt, kun je heel gericht je zoektocht naar de juiste locatie en trouwleveranciers starten. Onze trouwchecklist met de vijf belangrijkste zaken die je eerst moet regelen helpt je alvast uit de startblokken schieten.

Stap 1: bepaal jullie trouwbudget

Net zoals je bij grote aankopen op voorhand een budget vastlegt, doe je dit ook voor je trouwfeest en alles wat daarbij komt kijken. Zo zorg je ervoor dat je je trouwbudget onder controle houdt en je na jullie grote dag niet wakker wordt met een financiële kater. Bepaal samen het budget en wat voor jullie belangrijk is. Willen jullie absoluut trouwen op een bepaalde locatie? Droom je als bruid van een designer wedding dress? Is die oldtimer dé wagen die jullie van de ene plek naar de andere brengt? Check vervolgens wat er allemaal binnen jullie budget mogelijk is. Moet je keuzes maken? Zorg er dan vooral voor dat jullie elk een must have kunnen afvinken en beiden tevreden zijn.
TIP! Je budget is belangrijk, maar niet het belangrijkste. Deze dag draait niet om hoeveel geld je kunt spenderen, wel om jullie liefde en alle mooie momenten die jullie samen met jullie dierbaren beleven.

Stap 2: leg jullie trouwdatum vast

Wanneer zal jullie grote dag plaatsvinden? Willen jullie trouwen in een bepaald seizoen of is er een specifieke datum die voor jullie belangrijk is? Bijvoorbeeld de dag dat jullie elkaar hebben ontmoet of een andere mooie herinnering. Of wat dacht je van een bijzondere datum zoals 22/02/2022? Hou bij het vastleggen van je datum rekening met feestdagen en schoolvakanties, die er misschien voor kunnen zorgen dat niet iedereen aanwezig kan zijn.
TIP! Wil je graag op een bepaalde locatie trouwen en/of met bepaalde leveranciers samenwerken? Maak een lijstje van een aantal data en check bij de verschillende mensen welke datum voor iedereen past.

Stap 3: check de beschikbaarheid bij je gemeente en feestlocatie

In de meeste gemeenten kan je een huwelijk vanaf twee jaar op voorhand tot zes weken voor de grote dag aanvragen. Trouw je op korte tijd? Dan is het een goed idee om op voorhand bij de mensen die je er zeker bij wilt te checken of deze dag past. Trouw je in de kerk of hou je een intieme ceremonie op de feestlocatie? Informeer dan ook hier naar de beschikbaarheid. Het burgerlijk huwelijk kan op dezelfde dag plaatsvinden als de ceremonie en het feest, maar dat hoeft niet. Sommige koppels verkiezen om de dag voor het feest (of zelfs nog eerder) onder hun tweetjes en hun getuigen naar het gemeentehuis te gaan. Droom je van een feest op een specifieke locatie? Is jullie geknipte locatie erg populair? Of trouwen jullie in het hoogseizoen tussen april en september? Dan doe je er zeker goed aan om deze zo snel mogelijk vast te leggen. Ook het type feest dat je zult houden bepaalt uiteraard of een locatie al dan niet geschikt is. Denk hier dus op voorhand goed over na.
TIP! Wil je niet zelf zoeken naar een cateraar en extra geregel besparen? Veel locaties werken samen met een vaste cateraar en geven jouw trouwdatum meteen door. Superhandig! Of ze beschikken over een lijst met partners waar ze mee samenwerken en jij vrijblijvend uit kunt kiezen.

Stap 4: leg de belangrijkste trouwleveranciers vast

Picture perfect dankzij een goede huwelijksfotograaf

Jullie trouwdag is er eentje om nooit te vergeten. Om jullie herinneringen tastbaar te maken, boek je best een professionele trouwfotograaf die de belangrijkste momenten vastlegt. Van de bruid(en) en/of bruidegom(men) die zich klaarmaken, het ja-woord in het gemeentehuis, de ceremonie in de kerk of op de trouwlocatie, het feest zelf en natuurlijk enkele portretten van jullie beiden dolverliefd tijdens golden hour. Elke fotograaf heeft een eigen stijl. Neem daarom zeker de tijd om naar verschillende portfolio’s te kijken. Kies samen iemand wiens foto’s je mooi vindt én met wie je een klik hebt. Hij of zij zal een hele dag aanwezig zijn op jullie huwelijk en vaak in jullie dichte omgeving bewegen.

De ceremoniemeester: jullie verhaal in woorden gebracht

Trouwen jullie niet in de kerk? Dan is een ceremonie op de trouwlocatie een mooie en waardevolle vervanger. Op het gemeentehuis gaat het er allemaal iets minder romantisch aan toe en een pak sneller. Een burgerlijk huwelijk duurt meestal slechts tien à twintig minuten! Net zoals bij jullie huwelijksfotograaf is de persoonlijke klik met jullie ceremoniemeester belangrijk. Hij of zij zal namelijk jullie persoonlijk verhaal vertellen binnen een ceremonie waarin ook enkele vrienden en/of familieleden een kort woordje zeggen. Het leuke aan zo een ceremonie is dat jij hiervoor bijna niets hoeft te doen! De inhoud is en blijft een verrassing tot op het moment zelf.

Contacteer je andere droomleveranciers

Ben je fan van de creaties van een bepaalde bloemenleverancier? Droom je als bruid van de bridal couture van een specifieke ontwerp(st)er? Of wil je als bruidegom schitteren in een uniek maatpak? Wil je graag die ene liveband strikken? Biedt je locatie geen vaste cateraar aan en heb je zelf iemand in gedachten? Het is altijd een goed idee om bij jouw droomleveranciers te polsen naar hun beschikbaarheid en/of de periode waarin je bij hen een afspraak moet maken.

Stap 5: maak een planning op

Deze checklist is slechts de eerste stap in de organisatie van jullie trouwfeest. De gastenlijst, een save the date, vervoer, overnachtingen, de kleding van bruidsmeisjes en bruidsjonkers, muziek, schoenen en accessoires, de ringen, het vastleggen van de huwelijksvoorwaarden bij de notaris, de trouwuitnodiging, de tafelindeling … Het lijstje kan eindeloos lijken. Om niets te vergeten en stress te vermijden maak je een planning op van alle zaken die je moet regelen en hoeveel tijd op voorhand je deze moet vastleggen. Dit zorgt voor structuur en dat je door de bomen het bos blijft zien. Heb je een drukbezet leven of word je niet meteen gelukkig van al dat geregel? Dan biedt een weddingplanner rust. Hij of zij neemt alle organisatie op zich en selecteert binnen jullie budget verschillende leveranciers waaruit jullie kunnen kiezen. Ook de dag zelf is hij of zij present om alles in goede banen te leiden. Of je nu zelf je bruiloft organiseert of een weddingplanner onder de arm neemt: de Engaged trouwbeurzen bieden je heel wat inspiratie. Kom langs in Amsterdam op 23 en 24 oktober 2021 of Brussel op 13 en 14 november 2021.