De zoektocht naar de perfecte trouwlocatie; hoe en waar begin je?

Het zoeken naar en het vinden van dé jurk is al een hele zoektocht, maar het vinden van jullie droomlocatie die bij jullie allebei past is nog lastiger. Want willen jullie trouwen in een kerk, op het gemeentehuis, midden in het bos of misschien wel in het buitenland? Er zijn zoveel mogelijkheden op het gebied van trouwen dat wij voor jou een fijne checklist én tips hebben opgesteld voor het vinden van de perfecte trouwlocatie. Want hoe en waar begin je? We’ll tell you all about it in dit artikel, lees snel verder!

Voordat je gaat brainstormen over waar jullie willen trouwen en locaties gaan bezoeken, zijn er een aantal keuzes die je samen moet maken om een concreet beeld te krijgen hoe jullie huwelijk eruit komt te zien. Hier kan je dan al makkelijker je locatie-opties op aanpassen. Ready to make some choices? Ga dan snel met je verloofde rond de tafel zitten en schrijf op wat jullie graag willen voor de grote dag, let’s go!

1. Budget huwelijk
Het belangrijkste punt van een huwelijk is natuurlijk het budget; want wat willen én kunnen jullie besteden? Stel hiervoor een lijst op met alle kosten & onderdelen van de grote dag om er een zo goed mogelijk overzicht van te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan: de locatie, jurk, pak, bloemen, muziek, foto- en/of videograaf, trouwambtenaar et cetera. Ga per onderdeel vooral na wat jullie het belangrijkst vinden en waar je iets meer (of juist minder) aan uit wilt geven. Dit verschilt natuurlijk per persoon, probeer voor de trouwlocatie een maximaal bedrag op te stellen dat jullie je kunnen veroorloven en wat haalbaar is. Ga je over dat bedrag heen voor die ene speciale plek? No need to freak out, wij hebben ook een handig artikel voor je over het opstellen van een haalbaar trouwbudget!


2. Checklist bruiloft
Als het budget is vastgesteld is het tijd om na te gaan denken waar jullie trouwlocatie aan moet voldoen. Willen jullie er met de gasten overnachten? Is er goede parkeergelegenheid? Is de locatie rolstoelvriendelijk? En kunnen er kinderen bij zijn? Door dit allemaal vooraf in kaart te brengen voor jullie zelf is het gemakkelijker om er een goede locatie bij te zoeken. Zo kom je in de voorbereiding op jullie droomdag ook niet voor verrassingen te staan als er iets niet aanwezig of mogelijk is… Wel zo fijn!


3. Type trouwlocatie
De mogelijkheden voor een trouwlocatie zijn tegenwoordig echt eindeloos. Dus heb jij altijd al willen trouwen op een schip, in een molen of op een open plek in een prachtig bos? Just do it! Niets is te gek en de wat minder voor de hand liggende locaties kunnen juist heel tof uitpakken met de trouwstyling- en foto’s! Plus je gasten zullen ook zeker verrast zijn! Probeer dus out-of-the-box te denken en ga op zoek naar hidden places waar normaal nooit iemand trouwt. Daarbij is een onverwachte locatie ook vaak goedkoper dan een traditionele plek… Yesss!4. Verloop van the big day
De grote vraag is vervolgens: hoe gaat de gehele dag eruit zien? Hoe laat begint alles: begin je eerst met de receptie en dan het diner? Of eerst het diner, daarna de ceremonie en vervolgens een knalfeest? Dit heeft allemaal ook invloed op jullie budget, want catering, een bar en eventuele obers vragen vaak verschillende tarieven gebaseerd op dagdelen en tijden.

5. Gasten huwelijk
Natuurlijk mogen we de gasten niet vergeten op jullie mooiste dag. Want hoeveel personen willen jullie erbij hebben? Hoe kunnen zij de locatie bereiken: met de auto of openbaar vervoer? En zijn deze er de gehele dag bij of alleen een bepaald dagdeel? Voor het bepalen van de hoeveelheid gasten kan je ook even ons artikel checken over hoe je de perfecte guestlist kan samenstellen. No stress en je hebt deze zo gemaakt!

6
. Afterparty
De grote dag is geen bruiloft zonder grote afterparty! Al enig idee wat voor muziek jullie willen ’s avonds? Een live band of misschien wel een toffe DJ? Go all-out! Maar houd er wel rekening mee of de locatie hier plek en faciliteiten voor heeft. Het zou natuurlijk jammer zijn als de gasten niet genoeg plek hebben om te gaan feesten & dansen… Woops!

En nog een kleine tip…begin op tijd!
Begin the hunt naar jullie perfecte trouwlocatie (of course) wel op tijd! Locaties zijn vaak al maanden (soms zelf twee jaar) van tevoren gereserveerd door koppels, dus het zou zonde zijn als jullie droomlocatie niet beschikbaar is. Dus heb je drie toffe plekken op het oog? Reserveer ze dan meteen en maak snel je beslissing welke het definitief gaat worden. Zo heb je gegarandeerd een toffe locatie voor jullie big day! De zoektochtHebben jullie al een lijstje van potentiële trouwlocaties? Dan is het nu tijd om deze te gaan bezoeken! Vergeet de informatiepakketten en folders, je moet deze juist in real-life zien om zo de look & feel te ervaren. Zo weet je pas echt of deze locatie bij jou en je verloofde past en of dit is wat je voor ogen hebt!

Wil je in het buitenland trouwen? Boek dan bijvoorbeeld een kleine vakantie tussendoor en laat deze in het teken staan van het bezoeken van toffe locaties. Op foto’s kun je natuurlijk nooit helemaal zien hoe de sfeer daar is en eventuele flaws ontdekken. En daarnaast… Een extra vakantie won’t hurt anybody, right?

Gouden tip bij het bezoeken van de trouwlocaties, is dat jullie bij jullie bezoek aan verschillende locaties vooral op de kleine details letten en checken hoe flexibel de locatie kan zijn wat betreft jullie persoonlijke wensen. Sommige trouwlocaties hebben namelijk bepaalde richtlijnen voor een bruiloft, zoals de mogelijke aanvang- en eindtijden, welke styling en decoraties toegestaan zijn en tot hoe laat de dj zijn plaatjes mag draaien. En trust us… Dit kan je beter te vroeg dan te laat weten!

Wil je liever eerst rustig rondkijken op de locatie zonder de pressure van de aanwezigheid van een manager? Bij een strandtent, restaurant of hotel kan je natuurlijk de sfeer even proeven door er bijvoorbeeld eens met je verloofde te gaan eten of slapen zonder dat je vertelt dat je gaat trouwen. Zo kan je ‘undercover’ kijken of deze plek iets voor jullie is..handig!

Maar let op: bezoek je trouwlocatie meerdere keren! Met maar een bezoek kan je niet gelijk bepalen of dit de locatie-to-be is, dit komt namelijk omdat je deze nog niet gezien hebt in verschillende seizoenen en weersomstandigheden. Misschien ziet de plek er dan wel heel anders uit en valt het toch een beetje tegen en dat wil je natuurlijk niet! Plan daarom wat verschillende bezoeken in met niet alleen je verloofde maar ook je getuigen, bridesmaids en ceremoniemeester. Deze hebben vaak nog een andere kritische blik erop en zo weet je zeker of dit de locatie gaat worden!Locatie checklist
Naast de hulp van je getuigen of ceremoniemeester bij het kiezen van een trouwlocatie, is het handig om een kleine checklist mee te nemen naar de locatie. Aan de hand hiervan kan je het gesprek met de manager of eigenaar gericht houden en alle belangrijke zaken voor jullie bruiloft bespreken om zo tot de kern te komen of deze locatie geschikt voor jullie is. Hieronder vind je een checklist om jullie locaties eens onder de loep te nemen.


De aankomst

 • Hoe is de aanrijroute?
 • Is er voldoende parkeergelegenheid?
 • Is de locatie geschikt voor kinderen en mindervalide?

Trouwlocatie

 • Waar is de trouwzaal en hoe komen jullie gasten binnen?
 • Is er een extra ruimte met bijvoorbeeld een slot om kostbaarheden neer te zetten?
 • Zijn er toiletten aanwezig en zijn deze ook voor minderevalide toegankelijk?
 • Zijn er opties voor slecht weer?
 • Is er een goede geluids- en lichtinstallatie aanwezig?
 • Wat is de staat van het meubilair en is externe trouwstyling mogelijk?
 • Is er een beveiligde garderobe?
 • Waar is de dansvloer en waar komt de dj/band?
 • Is live en/of versterkte muziek toegestaan, zowel binnen als buiten?
 • Tot hoe laat mag het huwelijk doorgaan?
 • Werkt de locatie samen met andere leveranciers uit de trouwbranche?

Catering

 • Kun je een eigen cateraar kiezen indien gewenst en wat zijn de voorwaarden?
 • Is er een menu beschikbaar van de catering van de locatie waaruit jullie zelf keuzes kunnen maken?
 • Kun je drankjes op afkoop kiezen of alleen op nacalculatie?Found the perfect three wedding locations?
Kies dan zeker voor de locatie waarbij jullie je het fijnst en comfortabelst bij voelen! Is het contact met de manager van de locatie moeizaam? Of  zie je jezelf daar toch niet helemaal down the aisle lopen? Laat deze dan zeker voor wat het is, want jullie droomlocatie wacht dan ergens anders op jullie!

Kijk met de keuze van jullie locatie ook goed naar de bereikbaarheid voor jullie gasten. Ligt de plek namelijk erg verscholen in het bos of zelfs ergens in het buitenland verstopt in de bergen? Dan zal het voor de gasten niet heel gemakkelijk zijn om deze zelf te kunnen vinden. Hiermee riskeer je tijdsverlies en dat ze misschien door het zoeken te laat komen op jullie bruiloft… You don’t want that! Kijk hier dus goed naar en probeer eventuele oplossingen vooraf te verzinnen, zoals een bus waarin gasten vanaf een meetingpoint gezamenlijk naar de locatie kunnen reizen. Zo komt iedereen tegelijk aan en zijn er (mogelijk) geen laatkomers. Let the wedding begin

Op zoek naar meer toffe trouwinspiratie? Check dan eens de Engaged Pinterest en Instagram pagina! Of kom een kijkje nemen en inspiratie opdoen op een van onze trouwbeurzen op 5 & 6 oktober in Amsterdan of 9 & 10 november in Schelle (Belgie)!


Credits //
Fotografie Lott’s

Deel dit bericht: