[INTERVIEW] Een videograaf voor je bruiloft

[INTERVIEW] Een videograaf voor je bruiloft

Een wedding video is heel waardevol en zorgt ervoor dat je jouw droomdag altijd kan herinneren met prachtige beelden. Koen, van Narratief, is videograaf van bruiloften en wil persoonlijke verhalen van bruidsparen vertellen op een manier waarin hij mensen meeneemt in een beleving. Koen vertelt ons over zijn grote passie en wat zijn werk zo leuk maakt!

Koen, je bent videograaf van bruiloften. Hoe ben je in deze wereld beland?
Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ik per toeval in de bruidswereld ben beland. Ik heb van jongs af aan altijd iets met film of tv willen doen. Uiteindelijk na een lange zoektocht heb ik mezelf als doel gesteld om videograaf te worden. Het geeft een ontzettend tof gevoel om iets te maken wat iets in beweging zet bij mensen en wat ze raakt. Een jaar voordat ik zelf trouwde ontdekte ik dat er zoiets was als wedding films. Ik zag dat er in Amerika films van bruiloften werden gemaakt met zoveel beleving. Deze films waren helemaal gericht op het persoonlijke verhaal van het bruidspaar. Dus geen uren lange reportage van alles wat er per minuut gebeurde, maar een echte beleving van het verhaal van de mensen die gingen trouwen en de manier waarop zij deze dag wilden vieren. Ik wist gelijk dat ik dit ook wilde doen op mijn eigen manier. Het vertellen van deze persoonlijke verhalen op een manier waarin je mensen meeneemt in een beleving. Waar mensen geraakt worden en geïnspireerd raken. En wat een hele mooie herinnering is die hopelijk bijdraagt aan de dromen die ze werkelijkheid willen maken.

Hoe zou je jouw videografie stijl omschrijven?
Ik ben als videograaf altijd op zoek naar de kleine dingen die het moment echt maken. Dit kan op de hele speciale momenten zijn zoals het weggeven van de bruid of tijdens de geloftes, maar ook tijdens hele normale momenten wanneer mensen op een rustmoment ontspannen met elkaar aan het praten zijn. En natuurlijk speelt de omgeving en de locatie ook een grote rol. Ik ben altijd op zoek naar die details die de gebeurtenissen echt maken. Voor mijzelf vind ik het belangrijk dat ik het kan voelen. Het geeft een bijzonder soort enthousiasme wanneer ik deze momenten ontdek. Door de dag heen ben ik echt bezig met het ontdekken van het verhaal van het stel en de beleving hierbij. Natuurlijk heb ik ze voor een deel al leren kennen in de gesprekken die we hebben gehad. Maar op de dag zelf ga ik echt ontdekken hoe hun verhaal voelt en hoe ik het ga vertellen.

Wat maakt jouw werk zo leuk?
Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik heel dicht bij mensen mag komen. In een korte tijd vertellen ze heel veel over zichzelf en mag ik bij hele persoonlijke momenten zijn. Dit vind ik heel erg bijzonder. Wat haast nog meer bijzonder is, is dat ze mij toe vertrouwen om dit persoonlijke verhaal van hen te interpreteren en het te vertalen naar een film met een beleving. Dit voelt altijd weer als een eer. Dat maakt het heel erg leuk maar tegelijkertijd ook spannend, omdat het een grote uitdaging is.

Bruidsparen kunnen het spannend vinden om voor de camera te staan. Hoe zorg je voor een ontspannende sfeer tijdens de reportage?
Ik denk dat het creëren van een ontspannen sfeer al begint voor de reportage, of zelfs voor de wedding. Ik vind het belangrijk om betrokken te zijn bij het bruidspaar omdat dit rust en vertrouwen geeft voor hun. Van te voren denk ik altijd mee over praktische zaken die mij aangaan. Als problemen zich voordoen wil ik zoveel mogelijk de oplossingen bieden en wanneer er gevoelige dingen spelen wil ik hier begrip voor tonen. Als het bruidspaar weet dat je met ze meedenkt is het voor hun al veel makkelijker om ontspannen te zijn. Op de dag zelf probeer ik altijd zoveel mogelijk mezelf te zijn. Ik vind het belangrijk om bij het aankleden en het haar en make-up te zijn. Er hangt hier altijd een leuke en bijzondere sfeer. Iedereen is positief gespannen en heeft er ontzettend zin in. Tijdens dit soort momenten kan het bruidspaar heel ontspannen wennen aan de camera en merken ze al heel snel dat je er niet zoveel van merkt dat je constant gefilmd wordt, en dat die camera het minst spannende van de dag is. Tijdens de reportage komt er wel eens spanning om de hoek kijken. Als videograaf vind ik communicatie het belangrijkste. Ik probeer het bruidspaar, en vooral de bruid, zoveel mogelijk te bevestigen. Wanneer ik ze een instructie heb gegeven en dit pakt mooi uit, of wanneer er spontaan een mooi shot ontstaat, dan wil ik dat zij weten dat ik enthousiast ben. Dit haalt heel veel spanning en onzekerheid weg. Daarnaast wordt het dan echt iets wat je met z’n allen doet en dat is altijd leuker voor iedereen. Als laatste, wees zoveel mogelijk jezelf en wees ontspannen. Het is jullie dag, waar jullie van elkaar genieten. Jullie staan er het mooiste op wanneer jullie dit doen en samen echt zijn.

Waarom kies je ervoor om op Engaged te staan?
De reden waarom ik op Engaged sta is omdat het een plek is waar ik mij thuis voel. De bruidswereld in Nederland is erg divers, en op deze plek vind ik veel ondernemers en bruidsparen die naar hetzelfde op zoek zijn als ik. Het is persoonlijk, creatief, gericht op een beleving en heel open en gezellig.

"De ceremonie is de zon van jullie wedding"

Als je 1 gouden tip mocht geven aan aankomende bruidsparen, wat zou dat dan zijn?
Als ik één gouden tip mag geven aan aankomende bruidsparen is het om net zoveel aandacht te besteden aan de ceremonie en het ja-woord als dat je doet aan de rest van de wedding bij elkaar. Die ceremonie is waar alles om draait, dit is de zon van jullie wedding. Hier komt jullie verhaal, jullie verleden en jullie toekomst dromen tot uiting. Ik word van niets zo blij als van prachtige verhalen en geloftes tijdens de ceremonie. Het maakt dat iedereen deel wordt van jullie verhaal, jullie beloftes en jullie viering. Door hier veel aandacht aan te besteden plant je jullie wedding midden in het leven. Iedereen weet waar jullie vandaan komen en waar jullie vanaf nu samen naartoe willen, en dát wordt vandaag gevierd. Daarnaast komt dit natuurlijk terug in het verhaal van jullie weddingfilm. Dus denk goed na over hoe jullie je ceremonie willen houden, zodat het echt jullie ceremonie is. Schrijf prachtige unieke geloftes naar elkaar, of misschien wel een brief die je op een ander moment voorleest aan elkaar. Laat het jullie dag, jullie verhaal zijn. En wees daar ontzettend eigenwijs in hoe jullie dit willen vormgeven.

Ben je benieuwd naar het werk van Narratief? Bekijk de website van Narratief hier.

[Foto 1: Youri Claessens Fotografie // 2: Narratief // 3: Youri Claessens Fotografie]

Deel dit bericht: