[INTERVIEW] De typografie en fotografie van Karen Van Winkel

[INTERVIEW] De typografie en fotografie van Karen Van Winkel

De combinatie van een foto met letters of tekst kan heel krachtig zijn. Daar weet Karen Van Winkel alles van. Volgens haar vallen veel mensen voor de authentieke look and feel van typografie, een oude ambacht. Karen is fotograaf en typograaf en maakt onder andere welkomstborden, menukaarten en trouwuitnodigingen. Met trots in haar stem vertelt ze over de liefde voor haar werk.

Karen, jij bent fotograaf en doet aan hand lettering. Hoe ben je in deze werelden terechtgekomen?
Ik ben al een tiental jaren in de freelance fotografie. Het was een late roeping en eigenlijk ontdekte ik per toeval mijn talent. Ik ging pas aan het fotograferen toen mijn eerste zoon, Oscar, geboren was. Hij bleek een heel fotogeniek kereltje. Een kennis zag die foto’s, vond ze erg goed en stimuleerde me om me in te schrijven voor een vierjarige opleiding fotografie in avondschool. Die kennis bleek een modefotograaf te zijn geweest en had les gegeven in die bewuste school.

Zo gezegd zo gedaan, vier jaar later afgestudeerd met grote onderscheiding en meteen werk gevonden in de tijdschriftenwereld. Ik werkte voor VTWonen, Delicious., EH&I, Feeling, Feeling Wonen, deed de fotografie voor een reeks kookboeken (waaronder mijn eigen bakboek Sweet Stuff) en combineerde dat met trouwfotografie. Ongeveer vier jaar geleden richtte ik met mijn vennoot Veerle Dobbelaere het label www.clodette.be op, een heerlijk label met verkooppunten in heel Europa. Maar dat was zo druk dat ik de fotografie een hele tijd naar het achterplan heb moeten schuiven. Sinds we vorig jaar juni in zee gingen met Serax (die de productie, verkoop, logistiek en marketing op zich nemen) is er weer tijd vrij gekomen om me op mijn eerste grote liefde, de fotografie, te storten.

Ook typografie kwam eerder toevallig in mijn leven. Door omstandigheden zijn we vorig jaar niet met vakantie gegaan en botste ik een paar keer op The lost art of Hand Lettering; online, in tijdschriften en omdat ik al altijd iets met letters heb gehad, besloot ik om mijn vakantie te spenderen aan het tekenen van veel letters en alfabetten. Ik werd dankzij Instagram, meteen gevraagd om de belettering van een huwelijk te doen. Kleine aanwijzingsborden maar ook hele menukaarten werden besteld. Het was een grote vuurdoop maar het ging me goed af, de klant was erg tevreden en zo ging de bal aan het rollen. Het bleek ook een mooie aanvulling op mijn fotografie, de combinatie van een foto en letters/tekst kan heel krachtig zijn! Verder zijn de toepassingen uiteenlopend, van welkomstborden voor trouwfeesten over het ontwerpen van logo’s tot het uittekenen van menukaarten en trouwuitnodigingen. Het is een echte oude ambacht en mensen vallen voor de authentieke look & feel. Het is bovendien één van de weinige dingen waar ik écht rustig van word 😉

"Het ontroert me: iets mogen fotograferen wat iemand met liefde op tafel zet"

Wat maakt typografie en fotografie zo leuk?
Met beelden een verhaal vertellen is het leukste wat er is! Beelden die raken, waar ik een stuk van mijn ziel in kwijt kan, waar warmte in zit, of het nu een portret, een gerecht of een interieur is. Mee mogen lopen met iemands verhaal, in iemands huis mogen binnenkijken of mogen fotograferen wat iemand met liefde op tafel zet: het ontroert me. Met mijn letters en zinnen geef ik vorm aan wat iemand wil zeggen of uitdrukken en letters zijn dan zoveel meer dan wat getekende lijnen. Elke letter heeft zijn eigen karakter en daar kan je heel mooi mee spelen. Het is altijd een kwestie van zoeken en vinden wat bij de opdracht(gever) past en als je dan iets kan tekenen waar hij of zij al zo lang naar op zoek was, is ook dat een stuk ontroering. De combinatie van de twee is ook erg sterk en past goed bij wie ik ben: een nogal gulzig type.

Hoe zou je jouw fotografie en typografie stijl omschrijven?
Ik vind het best moeilijk om op mezelf een “stijl” te plakken maar wat mensen me vaak vertellen is dat mijn beelden sober maar niet saai zijn, warm maar niet klef, krachtig en toch ook vrouwelijk genoeg. Mijn typografie is soms romantisch, dan weer erg strak. Dat hangt echt van de opdracht af en is wat moeilijker in één stijl te vatten.

Waarom kies je ervoor om op Engaged te staan?
Na jaren beurzen te hebben gedaan voor mijn label Clodette, heb ik echt goesting om met eigen werk naar buiten te komen. Om Nederland en België kennis te laten maken met een oude ambacht maar ook met een hippe interpretatie daarvan.

Als je 1 gouden tip mocht geven aan aankomende bruidsparen, wat zou dat dan zijn?
Doe alleen je eigen zin, ga voor iets heel persoonlijks waar veel van jezelf in zit en durf te breken met tradities!

Bekijk de website van Karen hier.

[Foto's: Karen van Winkel]

Deel dit bericht: