Geen bruiloft zonder bloemen. Naast het onmisbare bruidsboeket en de klassieke corsages zorgen bloemdecoraties doorheen jullie volledige trouwdag voor sfeer. Op Pinterest kun je er alvast niet omheen en doen de beelden je dromen van trouwen tussen de bloemen.
Maar al die kleurrijke natuurpracht kost aardig wat omdat het intensief vakmanschap is. Zo een bloemenplafond creëer je niet op 1-2-3. Geen nood: met onze vijf tips hou je je bloemen- en decoratiebudget zeker onder controle!
1. Trouwen? Bepaal op voorhand je bloemen- en decoratiebudget
Voor je met trouwleveranciers begint te praten, leg je best een totaalbudget vast dat jullie willen spenderen aan jullie huwelijk. Zo vermijd je dat jullie ongemerkt extra kosten maken en de mooiste dag van jullie leven zuur opbreekt. Bloemen en decoratie maken meestal 10% uit van een trouwbudget. Afhankelijk van hoeveel jullie van bloemen houden, kun je dit budget verhogen of verlagen.
De meeste bloemisten werken met bodemprijzen:
- 125 à 500 euro voor intieme huwelijken waarbij je de bloemen zelf afhaalt en plaatst.
- 1.000 à 1.500 euro voor grotere feesten met opbouw door het team van de bloemist.
- Kies je voor maatwerk en ga je all the way? Schrik dan niet als je een voorstel krijgt van 2.500 euro tot zelfs meer dan 5.000 euro.
Trouw je met een beperkt budget en vrees je dat jullie bloemen- en decoratiebudget te weinig is? Jouw bloemist heeft vast voldoende expertise en creativiteit om met jullie vooropgestelde budget aan de slag te gaan. Wees hier van bij het begin eerlijk over: het is voor hem of haar aangenamer om met een concreet budget of op zijn minst een duidelijke prijsindicatie aan de slag te gaan. Zo vermijd je voorstellen die jullie toch niet kunnen betalen, en dat is voor niemand fijn.
Wanneer je met meerdere bloemisten praat, let dan goed op wat er allemaal is inbegrepen voor je prijzen begint te vergelijken: moodboard, aantal voorbeelden, bloemsoorten, opbouw en afbouw … Als je op je budget moet letten, is het verleidelijk om te kiezen op basis van prijs. Maar durf ook hier jullie buikgevoel volgen: je wilt een professional die niet alleen jullie stijl en verwachtingen heel goed begrijpt, maar er ook voor zorgt dat de bloemdecoraties er heel de dag mooi en fris uitzien. En die transparant communiceert over kosten.
2. Haal meer uit je budget met seizoensbloemen
Verzamel je inspiratie voor bloemen op jullie huwelijk via Pinterest? Dan zul je snel merken dat ook binnen de bloemenwereld trends bestaan. Veel van die mooie plaatjes zijn in realiteit echter dure kostenplaatjes.
Om het meeste te halen uit jullie bloemen- en decoratiebudget zal je bloemist aanraden om te kiezen voor seizoensbloemen en misschien zelfs lokale bloemen:
- Seizoensbloemen zijn altijd budgetvriendelijker omdat er op dat moment veel van zijn. Je kunt dus meer bloemen krijgen voor hetzelfde budget. Bovendien is hun kwaliteit op dat moment top en ben je zeker van een prachtig resultaat.
- Door te kiezen voor lokale bloemen steun je lokale kwekers en zeg je ‘ja’ aan een duurzame bloemenweelde met een kleine ecologische voetafdruk.
TIP! Hebben jullie een beperkt budget? Combineer dan bloemen met greenery. Kies bijvoorbeeld voor eucalyptus, klimop, varens of gipskruid als tafeldecoratie.
3. Hergebruik bloemdecoraties doorheen jullie trouwdag
Een trouwdag bestaat uit een aaneenschakeling van verschillende momenten. Als je voor elk moment afzonderlijke bloemdecoraties laat maken, zal je voorziene budget snel op zijn. En eigenlijk is dat niet nodig, want je kunt bloemdecoraties perfect zo laten ontwerpen dat je ze makkelijk kunt verplaatsen. Zo creëer je met dezelfde bloemen op een andere locatie of tijdens een ander moment sfeer. Budgetvriendelijk én duurzaam.
Je kunt bijvoorbeeld de bloemen voor het gangpad in de kerk of op jullie ceremonielocatie perfect hergebruiken als tafeldecoratie voor de receptie. Ook die mooie backdrop van de ceremonie kan een plaats krijgen op jullie feest. Laat je foto’s ervoor foto’s nemen met bijvoorbeeld een instant camera. Fun en een mooi resultaat verzekerd! Of geef de tafelboeketjes op het einde van het feest mee aan je gasten. Zo moet je geen extra bedankje voorzien en bespaar je alvast extra kosten. En iedereen is blij met een mooi boeketje, toch?
4. Kies jullie prioriteiten
Misschien dromen jullie wel van veel meer dan jullie budget toelaat en moeten jullie op een bepaald moment kiezen. Ga niet voor een miniversie van al jullie wensen, maar investeer in die zaken die jullie belangrijk vinden. Eén mooie grote eyecatcher in het midden van de feestzaal zal meer indruk maken dat tientallen kleine bloemstukjes die opgaan in het geheel.
Zoals eerder aangegeven kun je met greenery al heel wat besparen, maar er zijn nog heel wat leuke alternatieven voor bloemen. Denk maar aan ballonnen of lampionnen die je achteraf kunt gebruiken voor jullie tuinfeestjes. Of ga zelf aan de slag met je vriendinnen of familie en volg een workshop bij een bloemist.
TIP! Minder fan van een bruidsboeket? Een bloemenkrans is een oogstrelend alternatief. Ook leuk voor je bridal squad. Zo weet meteen iedereen dat jullie BFF’s zijn!
Misschien zijn jullie wel helemaal niet zo een fan van bloemen. Voel je dan zeker niet verplicht om hier een groot budget tegenaan te gooien. Het is jullie bruiloft en jullie bepalen zelf de aankleding ervan. Misschien investeren jullie liever extra budget aan jullie huwelijksreis of iets blijvend zoals jullie trouwringen.
5. Luister naar het advies van jullie bloemist
Ook al hou je heel erg van bloemen en maak je graag zelf boeketjes, de aankleding van een huwelijk met bloemen is een expertise. Kies je voor een samenwerking met een professionele bloemist? Luister dan naar zijn of haar advies en sta open voor zijn of haar ideeën en alternatieven. Floristen weten namelijk als geen ander hoe je binnen jullie vooropgestelde budget het mooiste resultaat bereikt.
Lees ook: 10 x de tofste essentials van In Style Styling voor jullie huwelijksdiner. Zo creëer je een wedding dinertafel die Pinterest worthy is.