let's get inspired!

01 feb. 2016
tips & tricks

Waarom een te volle trouwdag funest kan zijn voor je feestvreugde

Als bruidsfotograaf heb ik een goed aantal bruiloften van heel dichtbij meegemaakt, en mij vielen twee dingen op: Nederlanders eten op bruiloften altijd een broodje kaas bij één van de ouderlijke huizen, en we plannen onze dag te vol.

Waarom een te volle trouwdag funest kan zijn voor je feestvreugde // Alice Mahran Photography - Trouwblog Engaged.nl


In de Nederlandse en Belgische trouwbranche kijken we veel naar Amerikaanse bruiloften. Denk nu niet direct aan alles wat over the top is, want dat is niet per definitie zo in Amerika. Waar ik vooral een voorbeeld aan neem is de Amerikaanse manier van huwelijken vieren.

Voor een bruiloft heb je een aantal dingen nodig: een ceremonie waar ‘ja’ wordt gezegd is redelijk noodzakelijk. Daarnaast is het vrij gewoon te kiezen voor een photoshoot met de fotograaf, een diner en over het algemeen ook een feest. Dit bij elkaar is al een bruiloft. Daarnaast kunnen er andere elementen worden toegevoegd: een kerkdienst, een lunch, een receptie, een borrel, een overnachting of een boottocht of wandeling. Je merkt wel - je kunt een bruiloft zo lang maken als je zelf wilt. Dat is het mooie eraan. Jullie kunnen namelijk zelf kiezen welke onderdelen voor jullie belangrijk zijn en op die manier een combinatie maken. Maar dat is ook de valkuil.

Het volplannen van je dag is één van de grootste fouten die je kunt maken voor
je trouwdag.

 

 

 

 Klinkt dat een beetje hard? Well, beter dat dan hier zelf achter komen nadat je volledig gesloopt aan je diner zit.

Daarom denk ik dat de Amerikaanse manier zo veel beter is. Ze slapen op de trouwlocatie met één groep gasten, en de ceremonie is pas aan het einde van de middag waardoor ze zelfs kunnen uitslapen. Er is een ceremonie, een photoshoot, een cocktail hour, een diner, en een feest. Het klinkt zo ontspannend!

Zoals ik net al noemde zijn we in Nederland gewend geraakt aan een bepaalde methode en het lijkt best lastig om daarvan af te wijken. De keren dat ik van mensen hoor dat ze iets doen ‘omdat het hoort’ of ‘omdat mijn ouders dat graag willen’, zijn niet meer op twee handen te tellen.

Waarom een te volle trouwdag funest kan zijn voor je feestvreugde - Alice Mahran Photography // Engaged.nl

Ik heb in de voorbereiding van mijn bruiloft ook een paar rebelse momenten gehad dat het me niets kon schelen wat anderen dachten, maar ik ben er toch voor gezwicht bij de deur opgehaald te worden omdat ik de enige dochter thuis ben en mama anders nooit meer dat moment zou hebben. Was de dag er slechter door? Niet per se. Was het fotogeniek? Nope. Had ik het achteraf liever anders gedaan? Oh yes.

Je dag inplannen zoals jullie dat willen betekent dat je mensen gaat teleurstellen. Maar zolang je het doet met een liefdevolle houding (en geen rebelse zoals ik) mag je echt voet bij stuk houden.


Ik heb een paar harde lessen moeten leren, en ik heb hetzelfde gezien bij de bruidsparen die ik fotografeerde. Weten welke? Ik geef je er vijf. Plus een bonus, want die is misschien nog wel het belangrijkst van allemaal.

1 // Zorg er voor dat je samen de meest essentiële onderdelen kiest, en houd het daarbij. Geen extra dingen om de tijd door te komen, want dan doe je iets verkeerd. Keep it simple: ceremonie, eten, dansen. Zoiets. Het scheelt je veel geregel, geld, en energie.

2 // Stel elkaar steeds de vraag hoe belangrijk een onderdeel is voor jullie samen, en dan kan het best zijn dat je een compromis wil maken. Dat is niet erg, zolang het jullie vrijwillige keuze is en het niet afdoet aan jullie dag. Doe niets tegen jullie zin, want een bruiloft is er echt, echt, ECHT niet om anderen te pleasen.

3 // Don’t do double ceremonies. Geen stadhuis én kerkdienst. Als je de tweede absoluut wil, doe dan de eerste op een andere dag (sommige dagen zijn zelfs gratis!). Of combineer ze. Maak van één ceremonie het hoogtepunt van de dag! Ander puntje: houd het onder de 60 minuten. Nog een ander puntje: boek een ceremoniespreker in plaats van een toegewezen ambtenaar.

4 // Begin laat op de dag, in ieder geval na de lunch. Veelgehoord argument: ‘Maar dan draag ik m’n jurk maar zo kort!’ Mag ik even streng zijn? Bull sh*t argument. Die twee uurtjes minder maken echt niets uit. En je hebt fantastische foto’s om elke dag naar je jurk te kijken.

5 // Het is vaak gezegd, maar o zo belangrijk: voorkom reizen tussen locaties. Het is funest voor de sfeer, en het is zo zonde van je tijd! Sluit een compromis als het betekent dat je niet bij je ouders thuis kunt aankleden, want zo ongelofelijk belangrijk is dat nu ook weer niet (en meestal ook niet fotogeniek, maar dat is mijn bescheiden mening).

Bonus tip // Vermijd broodjes kaas.


[foto's: Alice Mahran Photography]
instafeed

@engagedNL