let's get inspired!

18 nov. 2016
tips & tricks

Vijf tips voor het doen van een huwelijks-aanzoek dat alle verwachtingen overstijgt

Een huwelijksaanzoek doen, het klinkt makkelijker dan het is. Wat zijn de ingrediënten voor een aanzoek dat je aanstaande niet ziet aankomen én tot tranen toe roert? Mannen, speciaal voor jullie hebben we een klein lijstje gemaakt met de vijf gouden tips voor het doen van een huwelijksaanzoek. Of ladies, misschien kun je dit artikel heel subtiel aan je vriend laten lezen ("Oh, stond die pagina nog open?"). Of je doet het gewoon zelf, kan natuurlijk ook.1 // Vraag haar ouders om haar hand
Haar ouders om toestemming vragen om met haar te trouwen klinkt misschien ouderwets, maar dit is eigenlijk een prachtige traditie om nieuw leven in te blazen. Oké, we kunnen ons goed voorstellen dat je dit niet zo snel wilt doen als je band met haar ouders niet optimaal is, maar wij moedigen je echt aan om dit toch te doen (want dit versterkt de band juist!). Haar vader geeft haar straks weg, dus het is wel zo netjes om te vragen of hij én the mother-in-law het goed vinden dat jij met hun dochter trouwt. Je zit de rest van je leven nog met ze "opgescheept". ;-) Als je om haar hand hebt gevraagd, is dat ook de perfecte gelegenheid om de familie te betrekken in het aanzoek. Vraag ideeën, laat ze een feestje organiseren voor daarna - ze zullen het vast leuk vinden dat ze mee mogen denken!

2 // De locatie van je aanzoek
Bedenk je eerst dit: wil je liever alleen zijn tijdens het aanzoek, of is het oké als er meer mensen bij zijn (en wie zijn deze mensen dan?)? Betrek vrienden, familie, een salsa band, een flashmob of een radioprogramma - een aanzoek is niet alleen rode rozen en kaarsjes, het mag best iets minder cliché zijn dan dat. Een aanzoek is het moment om te laten zien hoe goed je haar kent, want dan zou je moeten weten wat ze het allermooist zou vinden.

Daarna raden we je aan om de locatie vast te stellen. Wees origineel, wij vrouwen zijn er dol op. Ga niet mee met de crowd, maar bedenk een locatie die helemaal bij jullie past. Kies een bijzonder plekje uit waar jullie als stel echt iets mee hebben. Bijvoorbeeld de plek waar jullie elkaar voor het eerst hebben ontmoet of dat ene restaurantje in de buurt waar jullie regelmatig samen eten. Zijn jullie echte reizigers? Neem haar mee op reis en vraag haar ten huwelijk op de top van een berg of aan de oever van de Seine. Mocht je het liever intiem willen houden, dan is jullie (of als jullie nog niet samenwonen: jouw óf haar) huis ook een prima idee. 


"Een aanzoek is niet alleen rode rozen en kaarsjes, het mag best iets minder cliché zijn dan dat."

3 // Laat je aanzoek fotograferen
Je wilt dat jullie voor altijd terug kunnen denken aan het moment dat jij haar ten huwelijk vroeg. En de allerbeste herinneringen leg je vast, toch? Vraag daarom een fotograaf om dit mooie moment te fotograferen. Je kunt dit stiekem regelen - dan is de fotograaf 'toevallig' foto's aan het maken van het uitzicht, maar eigenlijk maakt 'ie foto's van jullie - óf je organiseert een fotoshoot. In dat laatste geval poseren jullie allebei al voor de camera om jullie liefde vast te leggen. Verzin een goed excuus om foto's te laten maken ("Jij wilde toch altijd al zo’n photoshoot doen?")  en ergens halverwege de fotoshoot ga je ineens op één knie. Gegarandeerd dat haar verraste gezicht prachtig is vastgelegd door de fotograaf, die jij van tevoren al had ingelicht over deze spannende twist

4 // The question
Als je hebt bedacht waar je je aanzoek gaat doen, is de volgende vraag: hoe? Belangrijk (vinden wij): stel de grote vraag nooit zonder introductie. Vertel je partner wat je zo mooi vindt aan haar, waarin je haar bewondert en waarom je ZO veel van haar houdt dat je de rest van je leven met haar wilt doorbrengen. 


"Een goed aanzoek is lief, intiem, onverwachts en ontroerend"

 

 


5 // Alles wat je verder moet weten voor je huwelijksaanzoek
"Help, aan welke hand moet de verlovingsring?" of "op welke knie moet ik tijdens het aanzoek?", ik hoor het je bijna denken. Maar geen zorgen, hierover wel wat vaste regels, maar het is aan jullie wat je er mee doet. Veel vrouwen dragen hun verlovingsring links, en schuiven hun trouwring daarbij aan. Ook bestaat er geen etiquette voor op welke knie je zou moeten leunen. Links of rechts maakt hierbij echt niet uit, het gaat om het mooie gebaar dat je maakt: knielen voor jouw aanstaande vrouw. 

In Nederland is het niet heel gebruikelijk om een hele grote diamant te presenteren, maar we weten dat vrouwen dit vaak toch heel erg mooi vinden. Over het algemeen is het de regel dat de verlovingsring duurder en extravaganter is dan de trouwring, die laatste mag wat simpeler en eenvoudiger zijn want je schuift 'm (in de meeste gevallen) toch bij de verlovingsring aan. Weet je niet zeker welke ring ze het mooist zou vinden? Neem dan een vriendin of zus mee, zodat die haar mening kan geven. Bij sommige juweliers kun je zelfs afspreken dat je de ring nog kunt inruilen voor een exemplaar naar keuze van de bruid. Is dat flauw? Misschien, maar uiteindelijk is het gewoon heel lastig om iets te vinden waarvan je zeker weet dat het zal bevallen, dan neem je maar gewoon het zekere voor het onzekere. 

>> Soon on the blog: De vijf mooiste verlovingsringen van 2017


Tekst: Liza de Jonge // Fotocredits:  Vriend van Alex

 
instafeed

@engagedNL