let's get inspired!

23 apr. 2019
alles over het huwelijk

Tips voor het opstellen van de perfecte gastenlijst voor jullie bruiloft!Congrats, je bent verloofd en voorbereidingen voor de grote dag aan het regelen; you go girl! Maar
in de aanloop naar de grote dag toe, zullen er een aantal keuzes gemaakt moeten worden: zoals of het een grote of intieme bruiloft wordt, in Nederland of een destination wedding & een dag of misschien wel een heel trouwweekend? Maar in het begin stadium van bruiloft voorbereidingen, is de gastenlijst ook een van die belangrijke keuzes. Veel bruidsparen vinden dit een struikelblok, omdat het lastig is om te bepalen waar je de lijn trekt met de uitnodigingen. Nodig je al je collega’s uit of alleen degene waarmee je echt een goede band hebt? En wat doe je als jullie ouders bepaalde namen op een papiertje naar jullie toeschuiven? Oh…what a dilemma it can be. Maar geen zorgen, Engaged heeft voor jou tips & tricks, om zonder stress (en een schuldgevoel) jullie wedding guestlist op te stellen! 

Voordat we aan de echte gastenlijst beginnen, is het belangrijk om eerst je gehele bruiloft even in grove lijnen vast te zetten. Namelijk: wat voor soort bruiloft willen jullie? Een intiem of juist een heel groot va-va-voom feest? En wat is precies het budget? Als jullie je dit bedenken, dan zijn er alvast een paar richtlijnen voor de lijst. And last but not least…bespreek vooraf met je hubby welke personen een absolute no-go zijn op de bruiloft (Denk hierbij aan de nodige dramaqueens of personen die voor spanningen kunnen zorgen). Je wilt natuurlijk wel vollop (en relaxed!) kunnen genieten van jullie grote dag.#1 Stel een basislijst op
Oke, let’s start! Begin allereerst met het maken van een lange lijst met gasten, min de no-go’s die je vooraf hebt besproken en vastgesteld. Oh en don’t worry met dat deze waarschijnlijk mega lang wordt, we gaan dadelijk schrappen! Deel deze lijst vervolgens op in verschillende genres: familie, vrienden, kennissen en collega’s. Dit maakt gelijk een fijn overzicht.

Maar let op: bij deze stap maak je allebei je eigen lijst! Zo houd je het overzicht en kan je zelf je voorkeur zetten waar nodig. En vergeet ook niet om de afgesproken ‘no-go’s’ op een speciaal lijstje te zetten. Zo weet je zeker dat ze per ongeluk toch niet op de officiële lijst belanden (just in case, right?).

#2 Schrappen, schrappen en labelen!
En nu is het tijd om personen te gaan wegstrepen van jullie lijsten! Dit klinkt misschien een beetje drastisch, maar bedenk dat jullie niet alleen het budget hierop zullen moeten aanpassen maar ook de locatie zelf. Deze kan meestal maar een maximaal aantal personen aan. Daarom is het nu tijd om te bepalen welke gasten je toch niet gaat uitnodigen. Dus vergelijk allebei jullie lijsten en let’s go met die rode pen!

Als het goed is heb je nu een totale lijst met namen in verschillende genres. Natuurlijk twijfel je nog over een aantal personen, dus is het handig om met labels te werken. Label A is voor mensen die je sowieso erbij wilt hebben en label B is voor degenen waarover je nog twijfelt. Schrijf dit op sticky notes en plak deze achter de namen. Een tip: zet niet iedereen gelijk op ‘ja’, denk er eerst kritisch een paar dagen over na zodat je er 100% zeker van bent!

Welke personen je van je gastenlijst kunt halen?
Collega’s
Om ongemakkelijke momenten tijdens de lunch op het werk te vermijden, nodigen veel bruidsparen hun collega’s uit voor de grote dag. Maar stel jezelf nu eens de vraag: ‘In hoeverre ga je nu echt goed met hem/haar om?’. Als je buiten je werk met bepaalde collega’s omgaat als vrienden of vriendinnen, dan zijn dit geschikte gasten voor op jullie bruiloft. Maar als je alleen op het werk een aantal keer een praatje met ze maakt, hoef je ze echt niet perse uit te nodigen. 

Die ene vriend van jezelf of je verloofde
Het kan zijn dat je je verplicht voelt om een vriend of vriendin uit te nodigen, die je eigenlijk nauwelijks spreekt maar wel al zo lang kent. Wees reëel en kijk of je haar/hem dit jaar hebt gesproken en of je ook op haar/zijn bruiloft zou willen komen. Twijfel je nog? Praat dan samen met je verloofde over of je echt met die persoon de grootste gebeurtenis van je leven delen wilt delen. 

Vrienden van jullie ouders
Dit kan een lastige keuze zijn wanneer jullie ouders een briefje met namen naar jullie toeschuiven of dat zij een deel van de bruiloft betalen. Maar kijk vooral naar in hoeverre die vrienden of kennissen een rol gaan spelen in jullie nieuwe leven als getrouwd stel en of je ze in het afgelopen jaar nog gezien of gesproken hebt. Bespreek deze keuzes met je ouders en geef aan waarom je ze wel/niet wilt uitnodigen. Het is immers jullie bruiloft en met een duidelijke uitleg zullen ze dit vast begrijpen. 

Verre familieleden of kennissen
Ditzelfde geldt ook voor verre familie en kennissen. Jarenlang was het normaal om familie uit te nodigen, ongeacht hoe vaak je ze hebt gezien of ziet. Anno 2019 is dit niet meer van toepassing! Spreek je ze nauwelijks of heb je niet zo’n goede band met ze? Dan kan je ze zonder schuldgevoel van de lijst halen.

En als laatste tip bij het schrappen: hou rekening met afmeldingen! Over het algemeen zegt ongeveer 10% af en kan je altijd nog personen met het label B achter hun naam extra uitnodigen.#3 Voila, final result
Na het schrappen van genodigden, is het tijd om een goed overzicht te maken wie er bij de ceremonie zullen zijn, wie bij het diner en de afterparty. The final result is in zicht!

Verdeel je gasten in daggasten, avondgasten en receptiegasten. Weet je niet zo goed wie je als daggasten voor je bruiloft wilt uitnodigen? Bedenk dan met wie je de dag van het begin tot het einde vollop wilt beleven. Je daggasten zijn er namelijk ook bij tijdens het diner, receptie en de knallende afterparty. Dit zijn bijvoorbeeld jullie ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s, BFF’S en andere familieleden die dicht bij je staan. Je avondgasten staan daarbij net iets verder van je af. Hierbij kan je denken aan de rest van jullie vriendengroep, ooms/tantes, nichten en neven en je collega’s die je ook in je vrije tijd ziet. Als laatste kies je je receptiegasten. Dit zijn vaak mensen die je nauwelijks spreekt, maar wel wilt uitnodigen. Zoals kennissen, buren, vrienden van jullie ouders of oude vriendinnen/vrienden.  

Heb je het overzicht gemaakt? Dan kunnen jullie nu de ceremoniemeester en eventuele weddingplanner op de hoogte brengen over het aantal gasten, de save-the-date cards versturen en alle kosten in kaart brengen.#4 Geen uitnodiging?
Als de save-the-date cards verstuurd zijn, dan willen er nog wel eens momenten voordoen dat je mensen tegenkomt die je uiteindelijk hebt geschrapt van de gastenlijst. Maar die wel een uitnodiging op de deurmat verwachten (ongemakkelijk!). Beginnen ze over de wedding? Leg dan gewoon eerlijk uit waarom je ze niet hebt uitgenodigd en voel je je niet schuldig. Het is jullie feest en grootste gebeurtenis en jullie mogen bepalen wie er bij mag zijn!
Op zoek naar meer toffe trouwinspiratie? Check dan eens de Engaged Pinterest en Instagram pagina! 

Credits
Fotografie // Minn fotografie

 
instafeed

@engagedNL