let's get inspired!

02 feb. 2016
gezichten in de trouwbranche

Livemuziek is onmisbaar tijdens je ceremonie, echt waar

Gewoon een cd’tje opzetten tijdens de ceremonie of een zangeres of band inhuren? Zoë van Manoah sleept met tapijtjes en koffertjes en maakt haar muziek leuk voor je oren én je ogen. Waarom is livemuziek een meerwaarde voor je ceremonie? De zangeres raakt hier niet over uitgepraat en geeft je een aantal tips voor het kiezen van je ceremoniemuziek!

Livemuziek is onmisbaar tijdens je ceremonie // Forever Yes Photography - Engaged.nl

“Ik heb een bedrijfje, Manoah”, vertelt Zoë vol trots. “Ik speel gitaar, en zing tijdens bruiloften vaak bij de ceremonie, de receptie of het diner. Eigenlijk speel ik meestal op gelegenheden waarvan mensen denken dat een band te groot is, dus zetten ze maar een cd’tje aan. En toen dacht ik: hé, daar is eigenlijk niet zoveel voor, laat ik daar iets mee doen.''

''Helemaal omdat ik een grote liefde heb voor stylen en dingen mooi aankleden. Ik dacht: laat ik dat combineren. Dus waarvan het negen van de tien keer gewoon maar een meisje is met een gitaar die wat achtergrondmuziek speelt, en 'leuk die zetten we maar daar in de hoek', probeer ik er voor te zorgen dat het leuk is voor je oren maar ook voor je ogen!”


"Livemuziek geeft karakter aan een ceremonie en brengt het tot leven."

 

 


Zoë is er van overtuigt dat livemuziek tijdens de ceremonie zó veel meer is dan alleen muziek. “Ik denk dat livemuziek een ceremonie absoluut meer tot leven brengt. Op het moment dat er een muzikant is - die met aandacht nummers heeft uitgekozen, ingestudeerd, en live performed - brengt diegene karakter aan het geheel.  Ik kan precies dezelfde versies spelen als op een cd, maar de cd is zo plat; dan zit er eigenlijk geen leven meer in.”

Livemuziek is onmisbaar tijdens je ceremonie // Forever Yes Photography - Engaged.nl

Uniek en persoonlijk
Van tevoren maakt Zoë kennis met het bruidspaar om ervoor te zorgen dat haar muziek uniek en persoonlijk is op elke bruiloft. “Dan kiezen ze dus hun eigen nummers. Dat maakt het sowieso al uniek. En als ik ook de achtergrondmuziek speel, houd ik er rekening mee met wat voor een type bruiloft het is, of het bijvoorbeeld een thema heeft. Dus hoe zie ik er zelf uit en hoe presenteer ik mezelf. Daarnaast laat ik het stel van tevoren mijn repertoire inzien, en ze mogen altijd aangeven of ze iets heel stom vinden en iets heel erg leuk. Ze kunnen dan aangeven welke hoek ze precies op willen met de muziek.”

Het is belangrijk dat de muziek op elke bruiloft uniek en persoonlijk is, vindt de creatieve muzikante. Ze neemt geen klus aan als ze weet dat ze niet de tijd heeft om er iets persoonlijks van te maken. “Dan is er voor mij geen meerwaarde. Daarnaast kan je nog zo een leuk bedrijf zijn, maar als een stel niet zelf een persoonlijk deel in de bruiloft brengt, dan kan het alsnog elke bruiloft zijn. Het verschil wordt ook echt gemaakt door het bruidspaar zelf en wat zij aan eigenheid te bieden hebben.”


"Ik hoop dat er meer bedrijven komen die het op mijn manier aanpakken."

 
Als Zoë een antwoord moet geven op de vraag of ze denkt dat er meer muzikanten komen die haar 'kopiëren', komt er geen voor-de-hand liggend antwoord. “Ik hóóp zelfs dat meer mensen het op deze manier gaan aanpakken. Hoe tof is het als er steeds meer bedrijven ontstaan die in beweging komen vanuit hun hart, en er zoveel liefde voor hebben of iets met aandacht willen maken. Dat kan ik alleen maar aanmoedigen!''

Livemuziek is onmisbaar tijdens je ceremonie // Forever Yes Photography - Engaged.nl

Een bijzonder moment

Ik heb onlangs gespeeld op een bruiloft waarvan de bruid terminaal is en zij had niet meer de energie om het zelf te regelen. Die bruiloft werd in drie weken uit de grond gestampt. Ik speelde daar op het moment dat zij binnenkwamen haar favoriete liedje. Dat is zoiets bizars en het was helemaal niet de mooiste bruiloft qua plaatje waar ik in had gestaan, maar dat maakte al het verschil. Dat er zoveel ontlading in dat moment was. Leven en dood ligt dan zo dicht bij elkaar.”

Tips
Je moet vooral niet teveel rekening houden met wat je gasten ervan zouden vinden. Wat je vaak ziet is dat bruidsparen in de ceremonie heel safe gaan. Probeer de ceremonie voor te stellen: hoe zouden wij het het liefste hebben wanneer wij daar alleen maar met zijn tweeën staan. En welk liedje zouden we dan heel graag willen horen en wat niet. Misschien vindt één van je ouders het een verschrikkelijk liedje, maar het is jullie moment. En het is het mooiste als een bruidspaar even in dat bubbeltje kan komen tijdens de ceremonie. Het is gewoon alleen maar die twee mensen op dat moment. En alles daaromheen dient dat moment.”

Liedjes die Zoë zelf heel mooi vindt voor tijdens de ceremonie

Fields of Gold, de versie van Eva Cassidy

The Rest of my life van Holley Maher
“Dit is zo een lief, licht en zoet liedje. Hier kwam een bruidspaar mee en ik vond het echt heel tof. Het is een heel lief en heel vrolijk liedje tegelijk. Dus dat vind ik het leukst tijdens een trouwceremonie. Als het iets lichts heeft.”

 

[foto's: Forever Yes Photography]

// Lees ook dit artikel: tips voor het kiezen van de perfecte ceremoniemuziek
Meer over Zoë kun je vinden op de website van Manoah Music.
instafeed

@engagedNL