let's get inspired!

25 jan. 2016
gezichten in de trouwbranche

Inkspired: van huwelijksuitnodiging tot huwelijkswebsite

Ze begon met een schaar en wat lijm, maar ze heeft nu haar eigen design studio. Alexandra Maeren is het gezicht achter Inkspired Design Studio en maakt ontwerpen op maat voor speciale gelegenheden en bedrijven. Huwelijksdrukwerk staat ook in dit rijtje en Alexandra vertelt daarom graag wat meer over haar creatieve bedrijf aan Engaged!

Inkspired is mijn creatieve ontwerpbureau. Ik maak ontwerp op maat voornamelijk voor gelegenheden en bedrijven. Daaronder vallen huwelijksdrukwerk, geboortekaartjes, huisstijlen, websites etc. Ik heb de opleiding grafische vormgeving gevolgd, maar durf ook wel eens als illustrator aan de slag te gaan en maak graag gebruik van hand lettering in mijn werk. 


Wat kan je bij Inkspired vinden, dat je ergens anders niet kan vinden?
Ik geloof dat ik een totaalpakket kan aanbieden dat volledig vanaf nul gemaakt is. Volgens de wensen van de klant en naar hun persoonlijkheid en smaak, zodat ze er zeker van kunnen zijn dat ze iets unieks hebben. Momenteel zijn letterpress en foliedruk erg in trek, maar als een bruidspaar een andere techniek of materiaal voor ogen heeft, dan ga ik daar graag naar op zoek. 

Voor huwelijken maak ik uitnodigingen, save-the-dates, krijtborden, stempels, signalisatie, menukaarten en de lijst gaat zo maar verder. Ook voor de moderne koppels die alles graag online regelen, kan ik een huwelijkswebsite maken. Die zijn in Amerika al relatief goed ingeburgerd, maar ik vermoed dat de Nederlanders en Belgen ook wel op die trein zullen springen!

Wat bedoel je met ontwerpen op maat? 
Bij mij is maatwerk echt vanaf nul beginnen, vanaf een wit blad papier. Bij mij ga je geen ontwerpje krijgen waar je de twee namen van het verloofde koppel gewoon aanpast. Mijn klanten willen iets eigen, ze willen er een persoonlijke toets insteken dat alleen zij en hun intieme kring kunnen begrijpen. 

Is dat dan niet duur? 
Je hoeft niet altijd helemaal gek te worden, omdat het maatwerk is. Sommige koppels hebben een vooropgesteld budget voor hun drukwerk. Dan probeer ik daar zoveel mogelijk naar te werken, met de gewenste look in het achterhoofd.

Over het algemeen kan je inderdaad verwachten dat maatwerk wat duurder is dan standaardontwerpen, waarvan enkel de gegevens worden gewijzigd. Dat is omdat het creatieve proces langer duurt of in sommige gevallen de materialen/papiersoorten exclusiever zijn. Maar klanten die gaan voor een huwelijkspakket met handgeschreven letters, foliedruk en gepersonaliseerde enveloppen, verstaan wel de tijd en energie die erin kruipt en hebben daar dan ook waardering voor. 

De grootste vriend en vijand voor huwelijksuitnodigingen is Pinterest. Een geweldig platform om inspiratie op te doen en bij weg te dromen. Ik verwelkom deze “Pinterest-bruidjes” met open armen (want ik was er ook zo eentje toen ik ging trouwen). Maar niet elk bruidje in spé weet hoeveel zo een uitnodiging kost. De meeste van die mooie afbeeldingen vind je tenslotte terug op huwelijksblogs, en je kan al raden dat die huwelijken niet van de minste zijn.


Hoe ga je te werk? 
Meestal hebben we eerst een afspraak op mijn bureau, zo kan ik horen wat de wensen zijn en kunnen we elkaar wat beter leren kennen. Toekomstige bruidsparen kunnen een hoopje voorbeelden van speciale druktechnieken en papiersoorten bekijken én voelen. Op basis van ons verkennend gesprek, stuur ik een vrijblijvende offerte op waarna ze kunnen beslissen of ze verder met mij in zee willen. Dan kan ik beginnen met ontwerpen en uiteindelijk een mooi pakketje drukwerk afleveren. 

Wat vind je het leukste aan je werk? 
Een specifiek moment dat me geraakt heeft was wanneer een bruidje in spe haar drukwerk kwam ophalen en een traantje liet rollen bij het zien van haar uitnodigingen. In de positieve zin uiteraard!


"Een bruid liet een traan rollen bij het zien van mijn uitnodigingen"

 

 

 

 

  


Ik vind veel voldoening in de hele sfeer rond het vieren van speciale momenten in iemand zijn leven, zoals een huwelijk of geboorte en dat ik er dan op mijn manier iets aan kan bijdragen. Al even zo leuk vind ik het om samen te werken met andere creatieve zelfstandigen en start-ups of om voor hen bijvoorbeeld een logo of huisstijl te creëren.

Wat is jouw stijl? 
Met Inkspired werk ik op maat van de klant, dus ook zoveel mogelijk volgens hun smaak en stijl. Mijn eigen stijl hangt af van het doel, in mijn kleding en interieur ben ik eerder minimalistisch, maar als ik een ontwerpje met illustraties maak, dan gebruik ik graag veel happy kleurtjes en kan je mijn liefde voor retro ook wel best spotten. Een klant van mij zei eens dat mijn ontwerpjes er zeer “vriendelijk” uitzien, en dat vond ik wel mooi verwoord. 

Wat ben je nog van plan met jouw bedrijf? 
Eigenlijk ben ik tevreden met waar ik sta met mijn bedrijf. Ik ben klein, maar wil dat zo houden, zodat ik al mijn klanten een persoonlijke aanpak en opvolging kan bieden. Verder hoop ik nog mooie samenwerkingen te kunnen doen met andere creatievelingen en nieuwe creatieve paden te belopen. Ik sta altijd open voor nieuwe avonturen!

Bekijk het portfolio van Alexandra op haar website, en meer achter de schermen via Instagram.
instafeed

@engagedNL