let's get inspired!

08 feb. 2018
gezichten in de trouwbranche

In gesprek met fashion & bruiloft fotografietalent Jacob van Rozelaar.

jacob van rozelaar engagednl

Puurheid van emoties vastleggen en een kleine touch van fashion in bruiloftsfotografie verwerken; fotografietalent Jacob van Rozelaar kan het allemaal. ‘Zelf houd ik erg van de spanning die in de lucht hangt, voorafgaand aan een huwelijk. Je voelt de buzz en het is super als je dan hier en daar de emoties van het bruidspaar kan vastleggen. Dit is voor mij erg belangrijk, want die emoties zie je terug in de foto’s. Echte one-takers dus. Een gouden combi in mijn ogen.’ Fotograaf Jacob van Rozelaar maakt meer dan alleen maar foto’s, hij laat de emoties en puurheid van jullie grote dag zien. En dat in een prachtige fotoserie, die jullie voor altijd kunnen koesteren. Benieuwd naar zijn werkwijze? Lees dan snel verder, let’s meet Jacob!
 

Hoe ben je de fotografiewereld ingerold?                                                                                                              
‘Na de havo wist ik niet precies welke richting ik op wilde qua studie. Ik ben toen wat gaan werken in het buitenland en toen ik op vakantie was in Zuid-Afrika, leerde ik een vrouw kennen die mij mijn eerste fotografieklus gaf. Ik had hier zelf geen studie of cursus voor gedaan, maar ik liep wel de hele dag met een camera om mijn nek. Het resultaat was een groot succes en de klussen die ik vervolgens kreeg waren erg uiteenlopend. Ik maakte bijvoorbeeld reports voor Jackie magazine en JFK magazine. Vanuit daar zijn mijn fotografie skills verder gegroeid en voordat ik het wist had ik mijn eigen studio en toffe grote klussen te pakken.’

jacob van rozelaar engagednl

Welk moment van een huwelijk vind je het mooist om te fotograferen?
‘Zelf houd ik erg van de spanning die er in de lucht hangt, voordat alles gaat beginnen en iedereen zich aan het klaarmaken is. Je voelt de buzz en het is super als je dan hier en daar het bruidspaar kan laten lachen of relaxen. Dit is voor mij erg belangrijk, want die emoties zie je terug in de foto’s. Een gouden combi in mijn ogen.’

Welke shoot/bruiloft is je echt bij gebleven?
‘Moeilijke vraag! Naast bruiloften in Nederland heb ik meerdere malen al een 3- of 4-daagse wedding in het buitenland mogen vastleggen. Deze zijn vaak wel het sterkst qua herinneringen achteraf, omdat je voor een paar dagen zo close bent met iedereen. Je legt dan ook met de fotografie meer vast dan alleen the big day. Het bruidspaar en de gasten vergeten dan een beetje, dat ik er met een camera rondloop en dat is heel speciaal. Daarnaast heb ik met meerdere koppels nog steeds contact na hun huwelijk. We gaan dan gezellig uiteten en bij sommige koppels maak ik daarna ook de zwangerschapsfoto's of andere familieportretten. Heel erg leuk!’ 

‘Ik zoek met het maken van foto’s naar momenten die door energie bepaald worden, deze kan je namelijk maar een keer vastleggen.’

jacob van rozelaar engagednl

Hoe zou je jouw fotografiestijl omschrijven?
‘Ik zoek met het maken van foto’s naar momenten die door energie bepaald worden, deze kan je namelijk maar een keer vastleggen. Door mijn ervaring met studio en fashion fotografie weet ik die snel te herkennen en daardoor ben ik dan ook in staat om het op tijd vast te leggen. Deze momenten zijn namelijk erg krachtig en puur. Ook mijn lichttechniek, die ik geleerd heb in de studio, pas ik vaak toe bij huwelijken.

Waarin onderscheid jij je van andere fotografen?
‘Ik vind met koppels meedenken vanaf het moment dat ze met mij een gesprek aangaan erg belangrijk. Ik stel me altijd open op en bied het koppel aan dat ze mij zo vaak als ze willen mogen benaderen als ze vragen hebben. Zelfs als het niet over fotografie gaat.

jacob van rozelaar engagednl

‘Daarbij is het ook essentieel dat er een klik tussen het stel en mij is, anders werkt het simpelweg niet. Met het selecteren van foto’s, Photoshop ik weinig aan mijn beelden. Dit omdat het mijn doel is om ze zo echt en goed mogelijk vast te leggen. Puurheid staat bij mij toch wel voorop als het op fotografie aan komt. Uiteraard heb ik genoeg ervaring met Photoshop, maar het is zo gaaf als het niet nodig is. In mijn fashion werk heb ik mega veel beelden die een one-taker zijn, waarvan mensen het bijna niet geloven dat het mogelijk is.

‘Met het selecteren van foto’s, Photoshop ik weinig aan mijn beelden. Dit omdat het mijn doel is om ze zo echt en mooi mogelijk vast te leggen. Puurheid staat bij mij toch wel voorop als het op fotografie aan komt.’

Wat voor soort huwelijk zou je echt nog eens willen fotograferen?
‘Ik heb verschillende bruiloften gefotografeerd vanuit verschillende culturen: Nederlands, Hindoestaans, Perzisch, Pakistaans en mega glamour weddings zoals die van Wesley Sneijder en Yolanthe. Het is juist de mix die het leuk maakt en mij scherp houdt. Deze zomer ga ik in Marokko een huwelijk vastleggen en daar ben ik mega enthousiast over. Maar ik droom ervan om nog eens een Hindoestaanse wedding in India te mogen fotograferen. Die kunnen dagen duren, die kleuren en locaties lijken mij zo tof en bijzonder!’Wil je meer weten over Jacob of zijn portfolio bekijken? Bezoek dan eens de website van Jacob van Rozelaar of zijn Instagram-pagina.

Credits
Photography // Jacob van Rozelaar

 
instafeed

@engagedNL