let's get inspired!

09 mei 2019
alles over het huwelijk

Hoe stel je een haalbaar trouwbudget op voor jullie bruiloft zonder ongemerkt extra kosten te maken?Staat jullie trouwdatum rood gemarkeerd in de agenda en wil je op korte termijn aan de trouwvoorbereidingen beginnen? Dan is de eerste stap om het budget voor de grote dag te bepalen met wat alles mag gaan kosten! Maar veel bruidsparen vinden het lastig om een haalbaar trouwbudget op te stellen en hierin keuzes te maken. Engaged comes to the rescue en helpt je daarom graag met een stappenplan en wat tips om jouw droomhuwelijk binnen jullie kostenplaatje te realiseren! Lees snel verder en let’s get the wedding preps started! 

Waar te beginnen…
Allereerst beantwoorden we een belangrijke vraag, die ieder bruidspaar zich vooraf de trouwvoorbereidingen afvraagt. Want hoe belangrijk is het opstellen van een trouwbudget eigenlijk en is dit nu echt nodig? Nou, daar kunnen we heel kort over zijn: Ja, heel belangrijk en zeker een must! Met een duidelijk en realistisch trouwbudget kun je namelijk vooraf een verdeling maken met wat je maximaal kwijt wilt zijn per bruiloft onderdeel en hierdoor heb je gaandeweg een beter overzicht over je uitgaven. Door dit bestand bij te houden kom je minder snel voor verrassingen te staan qua rekeningen en begin je niet als ‘just married’ koppel aan jullie huwelijksreis met schulden. Wel moet je je bedenken dat het trouwbudget niet altijd steevast staat en alsnog gedeeltelijk kan veranderen door onverwachte kosten. Maar no stress! Want ook hier hebben wij fijne tips voor!

Hoeveel kost de gemiddelde bruiloft?
Wat een bruiloft nu precies kost? Dit ligt vrijwel bij ieder bruidspaar anders. De één is bereid om €5000 neer te leggen voor de grote dag, terwijl de ander wilt investeren in een extra speciale beleving voor €20.000. Wait, what? Om je toch een beeld te geven over het mogelijke eindsaldo, hebben wij het gemiddelde van Nederland gevonden. Top Trouw Locaties heeft namelijk onlangs met een groot nationaal trouwonderzoek de gemiddelde kosten van een bruiloft berekend en dit bedrag komt neer op €17.903,-.

Een groter bedrag dan je had verwacht? We totally get it! Daarom is het opstellen van een realistisch trouwbudget voor jullie een fijne leidraad voor de trouwvoorbereidingen. Want jullie droomhuwelijk moet er natuurlijk komen, maar wel eentje die voor jullie financieel haalbaar is!1. Bepaal het trouwbudget
Voordat je de voorbereidingen kunt gaan treffen is het van belang om te weten hoe groot je budget is en hoeveel je ongeveer kwijt bent per bruiloft onderdeel. Allereerst zul je moeten kijken naar jullie spaargeld op jullie spaarrekening: hebben jullie al een hoop opzij gezet of moet je nog een gedeelte sparen? Daarnaast is het ook handig om te kijken wie allemaal aan de bruiloft meebetalen en dit in het gehele trouwbudget mee te nemen. Zijn jij en je verloofde deze personen of zijn jullie ouders van plan om een deel aan de bruiloft bij te dragen zoals bijvoorbeeld de trouwkleding? Mocht dit laatste het geval zijn, bespreek dan vooraf hoeveel zeggenschap zij verwachten te hebben in de bruiloft en of ze er iets voor terug willen. In ieder geval is een mooie Thank You gift een dikke yes!

2. Stel de gastenlijst samen
Hebben jullie de trouwdatum in de agenda genoteerd? Dan is het nu tijd om te bepalen wie er allemaal uitgenodigd gaan worden voor the big day! De gasten zijn dan ook de meest bepalende factor voor je trouwbudget. Van de uitnodigingen, catering tot de locatie; ieder extra persoon kost nu eenmaal geld en dat zie je in vrijwel ieder bruiloft onderdeel terugkomen. Ben je van plan flink wat geld uit te geven? Dan is het maken van een gastenlijst iets makkelijker, dan wanneer je een kleiner budget voor ogen hebt. Wil je weten hoe je de perfecte gastenlijst in elkaar zet zonder schuldgevoel (en stress)? Klik dan snel hier voor de blogpost en stel het aantal gasten vast!

3. De verdeelsleutel
Nu het trouwbudget en de gastenlijst is vastgesteld, ga je kijken naar hoeveel je ongeveer kwijt bent of kwijt wilt zijn per bruiloft onderdeel. Dit kan je vaststellen met de bruiloft verdeelsleutel. Dit is een model dat laat zien hoeveel procent van je budget naar welk onderdeel gaat. Hierin kan je schuiven naar eigen voorkeur en zorgt voor een balans in je budget met hetzelfde eindsaldo. Het trouwbudget dat je net hebt vastgesteld is de volle 100%. Deze ga je per bruiloft onderdeel verdelen, zoals je hier ziet in het model:

 • 40% voor de wedding fun met de ceremonie, receptie, diner & afterparty
 • 12% voor de trouwjurk, trouwpak, schoenen en accessoires
 • 10% voor de fotografie en videografie
 • 10% voor de trouwringen
 • 10% voor de bloemen, styling en drukwerk (stationery)
 • 10% vervoer
 • 8% voor de overige of onverwachte kosten


Maar let op! Dit is enkel een voorbeeld van de budgetverdeling! Ieder bruidspaar heeft namelijk andere prioriteiten als het aankomt op de trouwdag. De verdeelsleutel moet je dan ook naar jullie eigen voorkeur en prioriteitenlijst invullen met de bruiloft onderdelen. Staat bijvoorbeeld de catering bij jullie niet zo hoog, maar de styling wel? Ga dan een beetje schuiven in het model: zet bij de catering een wat lager percentage neer, waardoor je een hoger percentage bij de styling kunt zetten. Door op die manier de 100% te balanceren, kunnen jullie goed binnen het budget blijven en is duidelijk wat jullie maximaal willen en kunnen uitgeven.

En nog een kleine tip van ons. Probeer niet te gaan besparen op de trouwfotografie! Jullie mooiste en dierbaarste momenten worden namelijk door de fotograaf op de grote dag vastgelegd, waarin kwaliteit toch echt een belangrijke rol speelt om er jaren later nog steeds zoveel van te kunnen genieten. En de dag te kunnen herbeleven!4. Stel jullie prioriteitenlijst en wishlist op
Nu je toch bezig bent met de verdeelsleutel, is het fijn om een duidelijke prioriteitenlijst bij de hand te hebben. Dit helpt je in het maken van een duidelijke balans in de bruiloft onderdelen. Ga daarom hier dan ook echt met je verloofde even voor zitten en bespreek de gehele bruiloft door. Want wat is nu echt belangrijk voor jullie? Heb je altijd gedroomd van die ene trouwjurk? Of wil je helemaal los gaan op de afterparty met een swingende liveband? Door dit te bespreken, komt geen van jullie voor verrassingen of teleurstellingen te staan en kunnen jullie geld uitgeven aan de onderdelen die jullie echt belangrijk vinden en minder aan die waar jullie een lagere waarde aan hechten. Et voilà, jullie trouwbudget begint nu echt vorm te krijgen! 

Heb je nog ruimte in het budget over of zijn er toch nog wat elementen, die de prioriteitenlijst niet gehaald hebben? Dan kan je nog een wishlist maken met dingen, die je toch nog graag aan jullie bruiloft zou willen toevoegen (mochten deze later onverwacht binnen het budget passen). You never know when something great happens, right?

5. Ga op onderzoek uit
Nu het trouwbudget opgesteld is, kunnen jullie inspiratie op gaan doen, kijken naar welke mogelijkheden er allemaal zijn & toffe trouwleveranciers inhuren die jullie droomhuwelijk kunnen realiseren! Nu beginnen de trouwvoorbereidingen toch echt en zul je zien dat er in de trouwbranche grote verschillen in prijs en kwaliteit zijn. Neem dan ook gerust de tijd met de wedding planning en vergelijk diverse leveranciers met hun diensten en prijzen & zet nooit zomaar een handtekening op een contract! Kwaliteit komt namelijk toch echt op de eerste plaats!

6. Wees georganiseerd en overzichtelijk!
Een andere manier om goed binnen het budget te blijven gedurende de wedding preps, is door deze goed bij te houden met bijvoorbeeld een Excel bestand of trouwmap. Hier zet je het trouwbudget in met je uitgaven per bruiloft onderdeel en bijbehorende facturen. Hier zet je ook bij of je al een betaling hebt gedaan en wanneer de betalingsdeadlines zijn. En om te voorkomen dat jij en je verloofde niet dezelfde aanbetaling doen, zet je er ook bij wie wat betaald.

Daarnaast hebben wij ook de belangrijke tip, om een aparte rekening voor jullie bruiloft te maken. Hier zet je je totale budget op en doe je alle trouwuitgaven vanaf. Zo ga je niet ongemerkt extra kosten maken!7. Help…onverwachte kosten?!
Zoals al eerder gezegd kunnen bepaalde bruiloft onderdelen duurder uitvallen dan verwacht of kunnen er kosten in kaart worden gebracht waar je in eerste instantie niet op had gerekend. Hou daarom altijd een percentage in het budget bij de hand voor onvoorziene kosten! Wat voor kosten dit kunnen zijn? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet, die bruidsparen nog wel eens verrassen:

 • Kosten voor het aansnijden van de bruidstaart. De trouwlocatie kan deze in kaart brengen, als je deze laat maken door een patissier maar op de locatie laat bezorgen.
 • Het huren van meubels zoals tafels en stoelen, als deze niet op de locatie aanwezig zijn.
 • Porto kosten voor het verzenden van de trouwuitnodigingen en save-the-date kaarten (mocht je deze old school via de post versturen).
 • Het doorpassen van je trouwjurk of trouwpak met eventuele aanpassingen.
 • Proefkapsel of make-uplook bij je haarstylist en visagist.
 • Gemeentelijke leges
 • Thank you gifts voor de gasten
 • Reiskosten voor het reizen naar alle afspraken en bezichtigingen met leveranciers.
  Veel bruidsparen vergeten deze nog wel eens om te nemen in het trouwbudget. Vergeet deze dus niet!
 • Extra maaltijden. Voor wanneer bijvoorbeeld de trouw of videograaf nog aanwezig is als jullie gaan dineren.
 • Reinigen van de trouwkleding. Ook is al dit na de bruiloft, je wilt toch je prachtige trouwjurk bewaren?

 

En last but not least…
Laat het trouwbudget niet je droom voor de grote dag beïnvloeden! Er is tegenwoordig zoveel mogelijk en voor ieder wat wils, dat het uiteindelijk helemaal goed komt. Want een intieme bruiloft in Nederland kan net zo romantisch en uniek zijn, als een destination wedding in Toscane. Geniet van alle pre-wedding fun, geniet van elkaar en enjoy!

 

Op zoek naar meer toffe trouwinspiratie? Check dan eens de Engaged Pinterest en Instagram pagina! 

Credits
Fotografie // Liselore Stap
instafeed

@engagedNL