let's get inspired!

11 jan. 2016
achtergrond

Het huwelijk: je rechten en plichten

Je gaat trouwen. Geweldig! Je trouwdag wordt als het goed is één van de meest heuglijke momenten van je leven. Daarna deel je je complete leven ineens met een ander. Heel romantisch. Zo sta je vanaf nu ook geregistreerd bij de wet. Daar komen ook enkele rechten en verplichtingen bij kijken. Dat klinkt dan weer vrij zakelijk, maar toch is het zinvol om de juridische kant van het huwelijk te kennen voordat je eraan begint. 

Het huwelijk: je rechten en plichten // Selah Photography - Engaged.nl

Achternamen
Misschien wel het meest elementaire en simpelste juridische gevolg van trouwen: het recht om de achternaam van je partner te gebruiken. Het is echter geen plicht. Je bent vrij om je eigen achternaam te behouden en te vermelden in je officiële documenten. Je mag ook de achternaam van je partner aannemen, gevolgd door je eigen achternaam. Dit alles geldt voor zowel man als vrouw. Het is dus mogelijk om als man de achternaam van je aanstaande vrouw aan te nemen. Ongebruikelijk, maar misschien wel des te romantischer!

Verschoningsrecht
Handig om te weten, al houden we onze fingers crossed dat deze dag nooit zal komen. Mocht je partner ooit voor het gerechtshof moeten verschijnen, dan kun je als echtgenoot zijnde niet verplicht worden om te getuigen tegen hem/haar. Dit heet je verschoningsrecht. Dat geldt trouwens ook voor familieleden van jullie beiden. 

Rechtshandelingen
Nu je getrouwd bent, vorm je voor de wet een waar team! Dat betekent bijvoorbeeld dat je voor bepaalde rechtelijke beslissingen, of rechtshandelingen, elkaars toestemming nodig hebt. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis. Mocht je dus het lumineuze idee hebben om als verrassing het droomhuis van je partner te kopen, dan kan dit dus een probleempje zijn. 

Onderhoudsplicht
Deze juridische plicht klinkt nog het meest romantisch van allemaal! Als bij de overheid geregistreerd koppel ben je verplicht om voor elkaar te zorgen. Dat wil zeggen dat je de ander van levensonderhoud moet voorzien. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, en dat is het ook! Mits je relatie gezond blijft, is dit dus geen bijzonder lastige plicht om je aan te houden.

Erfenis
Vanaf het moment dat je als getrouwd koppel door het leven gaat, ben je voor de wet in principe elkaars erfgenaam. Mocht één van jullie dus komen te overlijden, dan gaan al je bezitten automatisch over naar je partner. Dit kun je echter wijzigen in je testament.

Huwelijkse voorwaarden
Veel stellen kiezen er tegenwoordig voor om zich van tevoren in te dekken voor eventuele onduidelijkheid over wie wat bezit. Dit doe je door te trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Je laat dan samen door je notaris optekenen wat je wil delen en wat je voor jezelf wil houden. Dit kunnen daadwerkelijke goederen zijn, zoals kostbaar familiebezit, maar ook bepaalde inkomstenbronnen. Het klinkt wat koeltjes als je heel veel van elkaar houdt, maar het vergt dan ook flink wat commitment om werkelijk al je bezit te delen met je partner. 

Raadpleeg voor meer informatie over alle huwelijkse rechten en plichten ook eens het Wetboek of de site van Rijksoverheid

[image: Selah Photography]
instafeed

@engagedNL