let's get inspired!

01 sep. 2016
bridal fashion

Een guideline voor bruiloftsgasten: wat wel en niet te dragen

Met een bewuste dosis zelfspot (want ik maak me er ook schuldig aan) doe ik de volgende uitspraak: Nederlanders weten zich niet te kleden voor bruiloften. De dames dragen broeken, de heren t-shirts, en alles daar tussenin heeft cardigans om het lijf. Don't get me started on cardigans. Waarom we ons niet weten te kleden? Omdat we een cultuur hebben waarin we heel weinig van een ander willen verwachten, dus eisen we niet van onze gasten dat ze zich gepast kleden. Een klein betoog over de bruiloftsgast en haar outfit. (En wat wel en niet acceptabel is.)De verschillende gastenlijsten

Ik denk dat het probleem van ongepaste outfits zijn oorsprong kent in de traditie van meerdere groepen gasten op een bruiloft. Ben je daggast, dan wil je nog wel investeren in een mooie jurk, maar heb je alleen een uitnodiging voor de avond op je deurmat gekregen, dan pak je gewoon iets uit je kast. Helemaal logisch, want niemand koopt een outfit voor een feestje waar het toch niet écht opvalt. 

Oplossing: één gastenlijst. Allemaal investeren!

De dresscode
Zoals ik al zei: we zijn erg voorzichtig in het stellen van een dresscode, en laten mensen toch vooral vrij in wat ze willen dragen. We kennen ook niet echt een oude traditie van chic kleden voor een speciale gelegenheid (we gaan op onze sneakers naar een Michelin restaurant, just saying). Het zou niet verkeerd zijn om terug te gaan naar een filmische tijd waarin zowel de dames als de heren er onberispelijk uit zien, toch? Ik stem voor. Je mag als bruidspaar dus best wel wat verwachten van je gasten, en dat ook heel vriendelijk communiceren!

Oplossing: een strenge(re) dresscode. Geef kleuren, en zet eventueel op jullie wedding website (geschikt voor meer informatie naast de uitnodiging) wat een bepaalde dresscode betekent. Black en cocktail verschillen bijvoorbeeld al behoorlijk.

Voor de gasten
Dan, een paar woordjes gericht aan jou, de bruiloftsgast. Mag ik een beetje verantwoordelijkheid bij je neer leggen? Het bruidspaar doet heel veel moeite om er op hun best uit te zien, dus als gast wil je natuurlijk niet uit de toon vallen. Daarbij, als we ooit chic willen kleden zoals the old days dan is het op een bruiloft. Uitpakken, dus! Outfit, haar, make-up, sieraden - the whole shebang. Het ziet er allemaal zo veel leuker uit als iedereen tip top komt opdagen, niet waar? Dus een paar regeltjes als guideline:

1 // Draag geen spijkerbroek. Of spijkerjasje. Of cardigan. Of sneakers. (Tenzij die heel fashion forward en brandnew zijn.)

2 // Heren: een mooie blouse en jasje goes a long way. Combineer het met een strik of stropdas, en het liefst nog een fijne pochet. In de zomer mag het lichter, in de winter is een smoking heel classy.

3 // Dames: geen katoenen of synthetische jurkjes. Koop een mooie kwaliteitsjurk die tijdloos is, dan kun je 'm nog vele bruiloften lang dragen. 

4 // Nog eentje voor de dames: kou (en pijn) lijden hoort er een beetje bij, dus laat die maillots, platte schoenen, en dagelijkse jasjes maar weg. De bruid heeft net zo weinig aan, dan kunnen jullie mooi met elkaar meevoelen!

5 // Laat uberhaupt zo veel mogelijk je dagelijkse kledij weg. Geen handtassen die ook meegaan naar de supermarkt, geen afgetrapte schoenen, geen truien of, nog erger, sweaters die je draagt bij het hardlopen.[foto: Melissa Milis Photography]
instafeed

@engagedNL