let's get inspired!

28 dec. 2015
tips & tricks

Een bijzonder ja-woord: tips voor het schrijven van jullie wedding vows

Wedding vows, in Nederland noemen we het de huwelijksgeloftes. Het zijn de momenten, ervaringen en geloftes die je tijdens de ceremonie naar elkaar uitspreekt en waarmee jullie elkaar eeuwige trouw beloven. Het gebeurt nog vaak dat de ambtenaar een standaard belofte uitspreekt, maar wat is er nou mooier dan je huwelijksgeloftes zelf schrijven en ze zelf naar elkaar uitspreken op dit belangrijke moment? Engaged geeft je een aantal tips voor een uniek en onvergetelijk ja-woord!

tips voor het schrijven van jullie wedding vows - Honey Honey Photography // Engaged.nl

Denk voordat jullie je geloftes gaan schrijven na over hoe jullie het willen aanpakken. Ga je samen jullie stukken schrijven of alleen? Laat je het aan elkaar lezen voor de bruiloft of houd je het geheim? En als je gebruik maakt van een zelfstandige trouwambtenaar of ceremoniespreker, kies je er dan voor om je geloftes zelf uit te spreken?

Doorzoek dan goed het internet, boeken en literatuur. Welke traditionele dingen ga je gebruiken; welke mooie quotes van anderen ga je erin verwerken en hoeveel ruimte geef je je eigen originele inbreng?

Schrijf zoveel herinneringen, ervaringen en mogelijke geloftes als je kan op en selecteer daarna wat je wil gaan gebruiken. Zo weet je zeker dat je de mooiste en belangrijkste punten op papier zet. Maak je eindresultaat niet langer dan twee minuten. Het klinkt namelijk veel korter dan dat het eigenlijk is!

Vergeet daarnaast niet om goed te oefenen. Hardop en voor de spiegel, zo voel je zelf hoe het klinkt. Zorg ervoor dat je af en toe naar je partner kijkt als je het voorleest en dat je duidelijk je verhaal vertelt zodat iedereen het hoort.

tips voor het schrijven van jullie wedding vows - Christine Clark Photography // Engaged.nl


Tips voor het schrijven
1 // Zorg dat je beide op één lijn zit. Niet dat de één schrijft over de wens om samen te zijn tot en met het sterfbed en de ander schrijft over een biertje pakken bij een gewonnen wedstrijd van favoriete voetbalclub.

2 // Maak het origineel door dingen die alleen jullie weten en hebben meegemaakt. “Ik kan me herinneren dat ik je vertelde dat ik niet geloofde in soulmates. Maar jouw liefde deed me dat geloven.” Vertel over de bijzondere relatie die jullie met elkaar hebben. Wat voelen jullie echt voor elkaar. Wat vind je bij je partner dat je nog nooit eerder hebt meegemaakt?

Gebruik je persoonlijke ervaringen wel met mate. Het publiek moet je nog wel kunnen volgen en ga dus niet te cryptische of gênante verhalen vertellen . De kunst is om de juiste verdeling tussen algemene en specifieke beloften te gebruiken.

3 // Neem dingen mee in de gelofte waar de ander van houdt: “Ik beloof je op te vrolijken als jouw voetbalclub een wedstrijd verliest en drink met jou een biertje als ze winnen.” Of dingen waar de ander naar verlangt: “Ik beloof je dat ik hogere schoenen ga kopen, zodat jij hakken kan dragen.”

Vergeet alleen niet dat je een serieuze verbintenis aan het maken bent. Je doel is niet om het publiek te laten lachen.

4 // Deel het moment toen jullie elkaar voor het eerst zagen en voor het eerst verliefd werden. Jullie oogcontact op de werkvloer of op de dansvloer in de kroeg.

5 // Blijf bij jezelf. Zeker als je de vows aan het maken bent met je partner moet je helemaal jezelf zijn. Zorg ervoor dat je niet klinkt als iemand anders!

tips voor het schrijven van jullie wedding vows - Docuvitae Photography // Engaged.nl


Een laatste gouden tip van zelfstandig trouwambtenaar Jessi van Ouiyessi!

6 // Wanneer je het echt heel moeilijk vindt om een persoonlijke gelofte te schrijven, kan je ook altijd je trouwambtenaar/ceremoniespreker vragen om je te helpen. Voor de zekerheid geef je de geschreven tekst ook aan hem/haar zodat zij het overnemen als je zo ontzettend emotioneel wordt tijdens de ceremonie en er geen fatsoenlijk woord uit je mond komt. Die gedachtes zijn voor de meesten al een hele geruststelling. Bedenk ook dat een traan en een stem die af en toe overslaat de geloftes ook mooier maken!


Lees ook dit artikel met tips over het kiezen van de perfecte ceremoniemuziek!
Op de Pinterest van Engaged vind je nog meer inspiratie voor je bruiloft!

[foto 1: Honey Honey Photography // 2: Christine Clark Photography // 3: Docuvitae Photography]
instafeed

@engagedNL