let's get inspired!

14 mei 2018
alles over het huwelijk

Dingen waar je aan moet denken als je in het buitenland wilt trouwen.

in buitenland trouwen

We love destination weddings! Maar trouwen in het buitenland kan voor een bruidspaar vaak stressvol zijn, met alle regels en formaliteiten in de organisatie. Don’t worry! We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet, waardoor jullie onbezorgd naar de zon kunnen vliegen en op jullie droomlocatie het ja-woord kunnen geven!

Paspoort en visum
Voordat je vertrekt naar je wedding destination, moet je ver van tevoren goed checken of je een paspoort of identiteitskaart nodig hebt voor het land waar je gaat trouwen. En ook niet onbelangrijk: zijn jullie documenten nog geldig?! Het duurt namelijk minimaal een week om een nieuwe aan te vragen en op te halen. En nog een cruciaal aandachtspuntje: voor sommige landen geldt dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Check dit dus zeker even bij de betreffende ambassade. In het uiterste geval kan je met een GOEDE reden nog een nooddocument aanvragen op Schiphol, maar daar zitten jullie natuurlijk een paar uur voor vertrek niet op te wachten. Dus regel dit op tijd!

Trouw je in een land buiten Europa? Tof! Maar dan is de kans groot dat je in bezit moet zijn van een visum! Je kunt deze bij het consulaat of ambassade van het desbetreffende land verkrijgen. Het kan wel enkele weken of zelfs maanden duren voordat al het papierwerk is geregeld en je het visum ontvangen hebt. Daarbij zijn de prijzen ook erg verschillend per land. Dus zorg dat dit bovenaan je to-do list staat voor jullie huwelijk!

in buitenland trouwen

Verzekeringen & vaccinaties
Voor vliegtickets en verblijf is het verstandig om voor iedereen een doorlopende of kortlopende reis- of annuleringsverzekering af te sluiten. Just in case, mocht er iets gebeuren met jullie of een van de gasten. Willen jullie echt het zekere voor het onzekere nemen om zonder stress in het huwelijksbootje te stappen? Dan is het misschien fijn om een bruiloftsverzekering af te sluiten. Mocht de bruiloft bijvoorbeeld door bepaalde omstandigheden gecanceld of onderbroken worden, dan kun je daar gemaakte kosten voor terugkrijgen.

Going tropical and sunny? In veel landen buiten de EU moet je ingeënt zijn tegen bepaalde tropische ziektes. Vraag hier zo’n twee maanden voor vertrek informatie over bij de ambassade van je wedding destination of je huisarts. Die weten precies welke inentingen jullie moeten halen en hoe vaak. P.S. vergeet niet je gele boekje in je koffer te stoppen! Hierin staat namelijk door je arts genoteerd waartegen je ingeënt bent en hoelang.

Geldigheid huwelijk buitenland
Het land waar jullie wedding plaatsvindt, kan het huwelijk wel of niet erkennen. Het wetboek van internationaal privaatrecht geeft namelijk aan dat de plaats van de huwelijksceremonie de geldigheid van het huwelijk bepaalt. Neem hiervoor contact op met ambassade en zij kunnen je alles over de geldende regels vertellen.

Om mogelijke ingewikkelde situaties te omzeilen zouden jullie de officiële handtekeningen alvast in Nederland bij het gemeentehuis kunnen zetten en jullie ceremonie in het buitenland doen. Let ook op dat naast het land de trouwlocatie zelf misschien ook bepaalde regels heeft. Is er bijvoorbeeld een muziekvergunning nodig? Of gelden er voor bruiloften vaste begin -en eindtijden? Check, check, dubbelcheck!

in buitenland trouwen

Trouwlocatie in het buitenland
Bij een wedding location over de grens moet je je vooraf realiseren dat jullie die zelf waarschijnlijk maar een enkele keer bezoeken. Bedenk dus vooraf goed wat jullie wensen zijn en welke faciliteiten er voor alle gasten moeten zijn. Daarnaast raden we je ook aan om rekening te houden met mogelijke weersomstandigheden! In tropische gebieden willen er nog weleens zware regenbuien vallen na een warme periode, just keep it in mind. En neem passende voorzorgsmaatregelen, je wil natuurlijk niet doorweekt in je droomjurk voor het altaar verschijnen!

Daarnaast is de cultuur van het desbetreffende land ook een belangrijk punt. Check bijvoorbeeld welke gerechten ze wel of niet serveren, of er een bepaald trouwtijdstip is op de dag of wanneer de lokale feestdagen zijn.

Weddingplanner & leveranciers
Als je gaat trouwen in het buitenland, dan is een weddingplanner ter plaatse de perfecte oplossing! Deze local expert kent de taal, trouwlocaties en de beste trouwleveranciers per onderdeel (catering, styling, bloemen et cetera). De weddingplanner kan jullie voorzien van alle informatie en weet wat de do’s en don’ts zijn als het op een buitenlandse wedding aan komt. Dit neemt een hoop onduidelijkheid, werk en stress van jullie af; hoe relaxed!

in buitenland trouwen

Gasten & kosten
Tja, hoe regel je het met de gasten? Goede vraag! Die moeten natuurlijk overgevlogen worden naar jullie wedding destination. Betalen jullie gasten de tickets zelf? Verzorgen jullie accommodatie voor de gasten? Of moeten zij dit zelf regelen en bekostigen? Houd er rekening mee dat onder jullie gasten de meningen hierover verdeeld zullen zijn; de een reageert super positief en voor de ander is dit een budgetpuntje.

Informeer jullie gasten daarom ruim op tijd wat betreft jullie plannen om in het buitenland te gaan trouwen en kijk ook wat in jullie budget past. Klein budget? Misschien is het dan een handig idee om een klein groepje gasten te vragen. Of stel voor dat ze in plaats van een huwelijkscadeau een bijdrage aan de vliegtickets en/of verblijfskosten kunnen doen.

Vervoer trouwkleding
Yasss, ready to go! Maar hoe neem je nu je dress of suit veilig verpakt mee met de vlucht? Voor de vlucht kun je eventueel een extra stoel bijboeken of kun je zelfs een extra kledingzak inchecken als handbagage. Check dit even goed bij jullie vliegmaatschappij. Oh en minor detail: vergeet niet om jullie trouwringen in de handbagage te doen! You won’t be the first die ze vergeet of kwijtraakt!Ready om op jullie droomlocatie in het buitenland in het huwelijksbootje te stappen, maar zoek je nog leuke trouwinspiratie? Check dan snel de Engaged Pinterest en Instagram pagina!


Credits
Fotografie // Paulina weddings + Studio Phylicia + Elisabeth van Lent + Lott's photography
instafeed

@engagedNL