De save the date en trouwuitnodiging: wanneer verstuur je ze het best?

De save the date en trouwuitnodiging: wanneer verstuur je ze het best?

Wat is precies het verschil tussen een save the date en een uitnodiging? Wanneer stuur je welke best uit en welke informatie mag zeker niet ontbreken? Wij bundelden alles voor je in een handig overzicht.

Ligt jullie trouwdatum officieel vast? Super! Dan wil je zo snel mogelijk jullie genodigden op de hoogte brengen. Maar wanneer verstuur je een trouwuitnodiging best? En is een voorafgaande save the date verplicht? Wat is eigenlijk het verschil?

Jullie trouwuitnodiging leek een eenvoudige taak op jullie trouwchecklist, maar nu zit je plots met veel vragen. Wij bundelden alles wat je moet weten in een handig overzicht zodat je de trouwuitnodiging zonder stress kunt afvinken van jullie to-dolijst.

Wat is een Save the Date?

Op jullie bruiloft wil je natuurlijk dat jullie familie en belangrijkste vrienden aanwezig zijn. Maar we hebben allemaal een drukke agenda, toch? Zeker als jullie tijdens de zomer trouwen is de kans reëel dat een gast al reisplannen heeft op jullie grote dag. Wanneer je echter tijdig jullie save the date verstuurt, kunnen mensen de datum alvast noteren en vrijhouden.

Een save the date is dus nog geen officiële trouwuitnodiging, maar een eenvoudige aankondiging van jullie trouwdatum.

Op jullie save the date vermeld je zeker:

  1. Jullie voornamen (optioneel ook jullie achternamen)
  2. De huwelijksdatum
  3. Vermelding “save the date”
  4. Vermelding “de officiële uitnodiging volgt”

Wat je ook mag vermelden:

  1. Indicatie van locatie (handig voor gasten die graag plannen of als jullie in het buitenland trouwen)
  2. Welk dagdeel ze moeten vrijhouden (de hele dag of enkel ‘s avonds)
  3. Jullie contactgegevens
  4. Extra tekst zoals een gedicht, een liefdesquote …

TIP: Destination Wedding in het buitenland gepland? Vermeld dan zeker de locatie. Zo kunnen gasten hun trip ruim op voorhand plannen, sparen voor de reis of uitkijken naar vroegboekkortingen.

Angela Bloemsaat // angelabloemsaat.com

Wanneer verstuur je een save the date?

As soon as possible. Met andere woorden: wanneer de datum van jullie burgerlijk huwelijk en kerkelijke of symbolische ceremonie vastligt én de feestlocatie bevestigd is. Zorg ervoor dat jullie hier 100% zeker van zijn alvorens je de kaarten verstuurt. Niets zo verwarrend als een tweede save the date met nieuwe informatie.

Een save the date stuur je naar jullie dag- en avondgasten. Gasten die enkel uitgenodigd zijn voor de receptie stuur je enkel de trouwuitnodiging.

Trouwen jullie in het buitenland? Verstuur jullie save the date dan zeker ruim op voorhand zodat gasten hun reis kunnen voorbereiden en tijdig vakantie kunnen aanvragen bij hun werkgever. Een jaar op voorhand is in dit geval niets te vroeg!

Een huwelijksfeest gepland in eigen land? Dan verstuur je een save the date tot vier maanden voor jullie bruiloft. Beslissen jullie om al binnen enkele maanden te trouwen? Wacht dan nog even en verstuur meteen jullie officiële trouwuitnodiging naar jullie gastenlijst.

TIP! Twijfelen jullie over bepaalde gasten? Stuur enkel een save the date naar de mensen die jullie er zeker bij willen. Na het versturen van de save the date is er geen weg meer terug! Jullie kunnen altijd later mensen toevoegen bij het versturen van de trouwuitnodiging of een tweede save the date ronde verzenden.

Wanneer verstuur je de trouwuitnodigingen?

Ongeveer zes à acht weken voor jullie big day verstuur je de uitnodigingen voor jullie bruiloft. Zo hebben de mensen die geen save the date hebben ontvangen voldoende tijd om jullie datum vast te leggen in hun agenda.

TIP! Check op voorhand bij jullie ontwerper en drukker hoeveel tijd er nodig is voor het ontwerpen, drukken en leveren van de trouwuitnodiging. Noteer dit in jullie trouwplanning zodat jullie er tijdig mee starten.

Jacob van Rozelaar // jacobvanrozelaar.com

Welke informatie moet je vermelden op een trouwuitnodiging?

Een uitnodiging voor jullie bruiloft bevat alle details die jullie gasten moeten weten.

Op jullie trouwuitnodiging vermeld je zeker:

  1. Jullie voor- en achternamen. Traditioneel vermelden jullie de naam van de bruid eerst. Zijn jullie beiden bruid of bruidegom? Dan kan je ervoor kiezen om de namen alfabetisch te vermelden of gewoon wat het beste klinkt.
  2. De huwelijksdatum. Het allerbelangrijkste natuurlijk!
  3. De dagindeling en bijbehorende begin- en eventueel eindtijden. Zo is iedereen op de hoogte van het verloop van de dag. Zorg er ook voor dat het duidelijk is voor welk onderdeel ze zijn uitgenodigd.
  4. De locatie(s) en adres(sen). Je wilt natuurlijk niet dat iemand op een verkeerde locatie staat.
  5. Het thema of de dresscode (indien van toepassing). Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden als je wilt dat de gasten allemaal in dezelfde stijl gekleed zijn.
  6. Cadeauwensen. Zo vermijd je ongewenste geschenken. Krijgen jullie liever geld als bijdrage aan de feestelijkheden, jullie huwelijksreis of misschien wel de geplande verbouwing? Dan geef je dit aan via je bankrekeningnummer en/of het symbooltje van een envelopje.
  7. Een RSVP. Het is natuurlijk handig om te weten wie jullie allemaal precies mogen verwachten. Ook voor trouwleveranciers zoals jullie cateraar is dit uiteraard belangrijk om te weten.
  8. Optioneel: extra tekst zoals een gedicht, een liefdesquote …

TIP! Willen jullie de trouwuitnodiging eenvoudig en stijlvol houden? Voeg dan een extra kaartje toe met informatie zoals RSVP, cadeauwensen, parkeerinstructies, contactgegevens van de ceremoniemeester … of verwijs mensen door naar jullie trouwwebsite.

Het ontwerp van jullie trouwdrukwerk

Het ontwerp van de save the date en uitnodiging voor jullie bruiloft geeft voor een groot deel de sfeer van jullie huwelijksfeest weer. Licht een tipje van de sluier van jullie themafeest of laat je inspireren door het seizoen waarin jullie trouwen zoals deze prachtige stationery voor een herfstbruiloft.

Willen jullie een save the date en trouwuitnodiging die perfect samen passen? Dan denk je best goed na over de ontwerpstijl. Zijn er bepaalde kleuren of zelfs vormen die terug mogen komen? Willen jullie een simpele kaart met tekst in bijvoorbeeld kalligrafie of mag die van jullie uitbundig zijn met een hoekje af? Of gaan jullie voor een speciale druktechniek zoals letterpress?

Ilka van Wieren // ilkavanwieren.com

Jullie save the date en trouwuitnodiging mogen in dezelfde stijl ontworpen zijn, maar dit is geen must. Misschien hebben jullie zo lang op voorhand nog geen keuze gemaakt over een stijl of thema. Een save the date is bovendien vaak informeler en mag iets totaal anders zijn. Sommige koppels pakken dit graag op een verrassende manier aan. Bijvoorbeeld met een magneet om aan de koelkast te hangen, een ballon die mensen moeten opblazen, een happertje met onder de flapjes alle info, een kraslot

En wat dacht je van een trouwwebsite? Hier kun je veel praktische informatie op kwijt en zo hou je jullie trouwuitnodigingen strak en to the point. Op de website kun je ook jullie persoonlijk verhaal vertellen: van how it started tot how it’s going. Superleuk! En zelfs jullie cadeaulijst en een handige RSVP button toevoegen. Je kan het geheel ook interactief maken en gasten met elkaar in contact laten komen. Wie weet zijn er wel mensen die willen carpoolen?

Ditch the wedding invite en bespaar kosten met enkel een trouwwebsite? Kan, maar geef toe: een mailtje met een link is net iets minder bijzonder dan een persoonlijke trouwuitnodiging per post. Eentje die de liefde tussen jullie twee een beetje tastbaar maakt.

Lees ook: Trouwringen kopen? Een blog met 4 tips voor het perfecte paar. Nog iets leuk om af te vinken op jullie checklist!

Deel dit bericht: