De juiste verlovingsring uitkiezen doe je zo!

Op zoek naar de perfecte verlovingsring, maar bang om verkeerd te kiezen? Met deze guide stap je vol zelfvertrouwen naar de juwelier.
Isis Sturtewagen // isissturtewagen.nl

Een huwelijksaanzoek is een prachtig moment waar je later met warme herinneringen aan zal terugdenken. Eén van de leukste, tastbare herinneringen eraan is de verlovingsring. Natuurlijk zijn er alternatieven op een verlovingsring voor als jouw partner niet zo van juwelen of tradities houdt. Maar veel vrouwen én mannen zien toch graag een ring aan hun vinger prijken. Op zoek naar de perfecte verlovingsring, maar ben je bang om de verkeerde uit te kiezen? No worries, met deze guide stap je vol zelfvertrouwen naar de juwelier.

Wanneer moet je een verlovingsring bestellen?

Bij een traditionele juwelier of een juwelenontwerper met een vaste collectie kun je vaak de ring meteen al meenemen na betaling. Maar er zijn ook juwelenontwerpers die het juweel op bestelling maken. Houd in dat geval rekening met één tot vier weken wachttijd. Laat je een gepersonaliseerd ontwerp maken? Dan gaat er nog een designproces aan vooraf en kan het zijn dat je drie à vier maanden moet rekenen. Informeer best eens op voorhand bij de juwelier zodat je hét moment van de grote vraag goed kunt inplannen.

Hoe weet je welke stijl en materiaal je moet kiezen?

De grootste moeilijkheid voor velen is om het juiste ontwerp uit te kiezen. Je vraagt je af: zal je vriend(in) wel blij zijn met de ring die je kiest? Dat kun je natuurlijk op voorhand niet 100% zeker weten, maar er zijn wel een aantal tips die je op weg helpen naar een match made in heaven.

Neem ten eerste eens een kijkje in de kleding- en juwelencollectie van je partner. Houdt hij of zij van kleur en extravagantie, of juist van zachte tinten en minimalistische vormen? Van veel of weinig edelstenen? Let ook zeker op het metaalkleur dat het meeste voorkomt in zijn of haar juwelenkistje: zilverkleurig, goudkleurig of rosé? Een voorkeur voor zilver, goud of rosé kun je vaak ook afleiden uit andere accessoires, zoals het metaalwerk op handtassen, laarzen en riemen. Of zelfs uit jullie interieur. Neem de verzamelde informatie mee naar de juwelier, zodat je met hun advies naar een passend ontwerp kunt toewerken.

TIP! De traditionele solitaire verlovingsring bestaat uit een enkele ringband met een witte, briljant-geslepen diamant. Maar durf hier gerust van loskomen! Kies iets wat bij de stijl én persoonlijkheid van jouw partner past. Is dat eerder een statementring met een bredere ringband? Een gekleurde edelsteen met een bijzondere betekenis? Een strak geometrisch ontwerp? Niets moet, alles mag.

Twijfel je nog steeds of je wel de juiste keuze zult maken? Vraag dan aan iemand die de stijl van je partner goed kent om mee te gaan naar de juwelier. De mama, zus, beste vriend(in) … Kies in ieder geval iemand die jij ook vertrouwt, want hij of zij zal jouw aanzoek nog even geheim moeten houden!

Nel Berens // nelberens.com

Hoe kies je de juiste ringmaat voor de verlovingsring?

Het liefst past de verlovingsring om de vinger van jouw aanstaande zoals het glazen muiltje om Assepoester’s voet. Als je de ringmaat van je partner al kent, bijvoorbeeld omdat je vroeger al een ring cadeau hebt gedaan, is dat extra handig. Ken je de ringmaat niet? Dan zijn er verschillende opties om toch een passende ring te kopen.

  • Neem een ring van je partner mee naar je afspraak bij de juwelier. Vergeet die natuurlijk niet weer op z’n plek te leggen, zodat je geliefde er niets van merkt!
  • Kun geen ring meenemen, maar heeft je partner er wel een liggen? Meet dan stiekem eens de binnendiameter op.
  • Heeft je partner al eens een ring besteld bij dezelfde juwelier? Vraag dan eens of ze zijn of haar ringmaat misschien kunnen opzoeken in het klantenregister.

Vaak moet de ringmaat echter achteraf nog bijgesteld worden – helemaal niet erg. Ga dan gewoon met je kersverse verloofde nog eens terug naar de juwelier om de ring naar de juiste maat te laten aanpassen.

Leonne Photography // @byleonnephotography

Hoeveel kost een verlovingsring?

Naast de ringmaat en de stijl van de ring is je budget natuurlijk ook belangrijk. Je kunt daarin zo ver gaan als je zelf wil, maar vergeet niet dat je achteraf ook nog een trouwfeest te betalen hebt. Maak dus voor jezelf uit hoeveel je aan de verlovingsring wil geven en shop op basis van dit budget.

Waar hangt de prijs van de verlovingsring zoal van af?

  • Het materiaal. Kies je voor goud, dan is het karaatgewicht bepalend voor de prijs. 18 karaat goud bevat een hoger percentage zuiver goud en is daarom duurder en luxueuzer. Maar 14 karaat goud is prima voor een verlovingsring: het is iets goedkoper en zelfs slijtvaster.
  • De diamant(en). Wil je de verlovingsring van diamanten voorzien, dan gaan die natuurlijk ook je prijs meebepalen. Hoe meer en hoe groter, hoe duurder. Ook een complexe zetting of een specifieke kleur verhogen de prijs van je verlovingsring.
  • Personalisatie. Wil je graag een tekst of een andere boodschap in het juweel laten verwerken, dan betaal je extra voor deze gravure. Een volledig gepersonaliseerde, op maat gemaakte ring is natuurlijk nog duurder. Maar wel extra uniek!

TIP! Wist je dat er naast natuurlijke diamanten ook lab grown diamonds bestaan? Deze diamanten zijn identiek aan diamanten die in de natuur gemijnd worden, maar ontstaan door een chemisch proces in een laboratorium. Ze zien er dus hetzelfde uit en hebben dezelfde kwaliteit, enkel de oorsprong verschilt. Daardoor zijn ze minder belastend voor het milieu, ethisch verantwoord én meestal goedkoper.

Ring gekozen? Dan rest er je nu alleen nog maar je huwelijksaanzoek te plannen voor een tiptop, feilloos moment vol vreugde en vlinders in de buik! Ontdek onze tips voor een huwelijksaanzoek.

Deel dit bericht: