let's get inspired!

10 feb. 2016
bridal fashion

De goedkope trouwjurk die het internet beheerst: what we think

We kunnen er niet omheen: de trouwjurk die Zeeman maandag lanceerde is een hot item in social media en de kranten. Wat wij daarvan vinden is niet in één zin uit te leggen, en daarom schrijven we er meteen maar een artikel over. Kort gezegd: een trouwjurk kan geen drie tientjes kosten. Punt. De jurk die Zeeman heeft bedacht is een goed verkapte zomerse witte maxidress, en niet meer dan dat. Ze zijn ongelofelijk slim geweest om er het label 'trouwjurk' aan te hangen, en iedereen valt er voor. We leggen je uit waarom, en geven meteen vijf opties voor trouwjurken die óók in een budget huwelijk passen, maar veel mooier zijn.


De trouwjurk van Zeeman is niet meer dan een zomerse witte maxidress.

 

 

 

 

 


[Dit is niet de jurk van Zeeman by the way, die heb je vast al genoeg gezien.]

Het punt is: een trouwjurk ontwerpen is niet het allerduurste onderdeel van het proces. Het gebruikte materiaal is wat een couture jurk écht duur maakt, en de handen die dat zorgvuldig samenstellen. Het 'kanten' lijfje is niet meer dan een illusie, want echt kant wordt met de hand gemaakt, en dit is overduidelijk machinewerk. Zeeman gebruikt cheap ass materiaal, en daarom is die jurk zo goedkoop. De Koopgoot hangt vól met jurken die gebruikt kunnen worden als trouwjurk, omdat ze wit, dromerig, of romantisch zijn, en die óók een paar tientjes kosten. De laatste editie van Engaged lieten we je zien dat je die jurken inderdaad kunt gebruiken om in te trouwen, alleen worden ze niet 'trouwjurken' genoemd bij naam, wat Zeeman dus wel doet. Wij leggen je uit waarom een trouwjurk verschilt van een gewone jurk, maar geven je ook wat tips voor trouwjurken die niet de hoofdprijs kosten. 


De maxidress van Zeeman is een goed doordachte mediastunt, en heeft niets met trouwen te maken.

 

 

 

 

 

 


De kunstenaar
Een echte designer (wij denken aan namen als Jenny Packham, Claire Pettibone, Elie Saab, maar ook Sarah Seven, BHLDN, en Rime Arodaky) is een kunstenaar. Ze weten het verschil tussen koud wit waardoor je huid bleek wordt, en warm wit wat de huid weer geel maakt. Ze weten hoe stoffen reageren op beweging, en wat dus het mooist valt als rok. Ze kennen de technieken, de plooien, hoe kleur reageert op licht, hoe glans luxe lijkt in plaats van goedkoop. Ze hebben er hun leven aan gewijd, en wij denken dat het kunst is. Wat ons betreft hangen ze er een museum vol mee en worden wij kind aan huis.


De kwaliteit
Zoals gezegd: het materiaal maakt de jurk. Een goedkope stof kan een fantastisch ontwerp alsnog lelijk maken. En juist op je trouwdag wil je er ontzettend mooi uit zien, dus is een investering in een jurk gewoon een wijze beslissing. Sometimes you save, sometimes you splurge. En daarbij: hoe mooier je je voelt in een jurk, hoe gelukkiger je bent. Het is bewezen dat vrouwen zich écht beter, mooier, efficiënter, en gelukkiger voelen in een outfit waarin ze zich prettig voelen. 


De uniciteit
Kijk. Nu die jurk van Zeeman is uitverkocht, weten we dat er heel veel bruiden zijn die 'm waarschijnlijk gaan dragen. Een probleem ontstaat: deze zomer draagt iedereen dezelfde trouwjurk. Naar ons idee is je bruiloft de perfecte gelegenheid om jezelf te laten stralen, en je outfit is hetgeen waarin je een stukje karakter legt. Je wil niet dat iedereen dezelfde jurk draagt als jij, want dit is jouw dag. Een trouwjurk is een uniek stuk, iets wat vroeger bewaard werd voor de volgende generatie, waar speciale aandacht aan werd gegeven, waar vakmanschap vereist was. De bruid werd bewonderd, er klonk 'ooh' en 'aah' omdat de jurk zo speciaal was - en dan zijn we bereid dat op te geven voor drie tientjes? Je kunt je héle leven nog jurken dragen die zo goedkoop zijn!

Maar: voor elke dure optie is er ook een goedkope variant, dat geloven wij heilig.
Wanneer jullie als stel een top vijf maken van de uitgaven die het meeste prioriteit hebben, en in die top vijf staat jouw jurk, dan is het tijd om daar een prijskaartje aan te hangen. Hoeveel heb je beschikbaar? Want als jouw outfit in je prioriteitenlijstje staat, dan zul je andere dingen moeten schrappen om genoeg geld te verzamelen voor je droomjurk. Life is about compromises, people. Maar omdat we weten dat niet iedereen over een mega budget beschikt, hebben we vijf jurken onder de 750 euro voor je verzameld - stuk voor stuk mooier dan de versie van Zeeman. 

Update // Met dit stuk richten we ons niet op mensen die geen cent hebben om te trouwen, en daarom super blij zijn met jurken die een paar tientjes kosten. Dat is echt een compleet andere categorie. Onze doelgroep zijn de koppels met een normaal tot hoog budget. Daarnaast proberen we in dit artikel met name dit punt te maken: Zeeman maakt een jurk die als trouwjurk kan dienen, maar er hangen nog heel veel meer van dat soort jurken in de rekken zonder dat label (en waar je dus prima in kunt trouwen). Maar dat een trouwjurk niet zo duur zou hoeven zijn, maar wel de kwaliteit kan hebben van een 'echte': dat is gewoon niet waar. Een trouwjurk is geen zomerjurkje. Wij pleiten voor kwaliteit, voor vakmanschap, en voor ambacht - en dat kost geld. Ten slotte: dat je geen gelukkige bruiloft kunt hebben of kunt stralen in een goedkope jurk, dat is natuurlijk al helemáál niet wat wij zeggen. 


jurk 1: Chi Chi London via Asos, 100 euro // jurk 2: Self Portrait via Net a Porter, 410 euro // jurk 3: BHLDN Fleur dress, 250 dollar // jurk 4: Blush Fashion via Etsy, 120 euro // jurk 5: Neiman Marcus vintage jaren '60 dress via Nama Nama Bridal, 490 euro // bonus: Luxuar dress via Zalando, 380 euro 
instafeed

@engagedNL