let's get inspired!

09 jan. 2018
alles over het huwelijk

Cd van jou, cd van mij… Hoe zien de nieuwe huwelijksregels anno 2018 eruit?

wetregelgeving 2018 engagednl

Brides- en grooms-to-be, opgelet! Per 1 januari 2018 zijn de huwelijksregels veranderd, alleen zijn veel mensen zich daar nog niet goed van bewust. Veel aanstaande bruidsparen denken namelijk dat gemeenschap van goederen is verdwenen en je vanaf nu standaard onder huwelijkse voorwaarden trouwt. Maar dat is absoluut niet het geval! Aangezien er nog veel verwarring over bestaat, hebben wij voor jullie alles even overzichtelijk op een rijtje gezet. Een echte must-read voordat jullie gaan trouwen, zodat jullie zonder zorgen in het huwelijksbootje kunnen stappen. Lees snel verder en kom erachter wat de nieuwe huwelijksregels anno 2018 zijn!

Wat houden de nieuwe huwelijksregels in?

In 2017 trouwde je nog standaard in gemeenschap van goederen. Dat betekende dat je, vanaf het moment dat je getrouwd was, alle bezittingen/vermogen maar ook schulden met elkaar deelde. Als het dan tot een scheiding aankwam, moest je alles fifty-fifty verdelen. Dit gold ook voor schulden en vermogen die voor het huwelijk waren opgebouwd. De enige manier om dit te omzeilen, was door op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Dit moest je dan apart laten vastleggen bij een notaris.

Nu in 2018 is dat veranderd met de nieuwe huwelijksregels. Als je nu gaat trouwen, dan trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Hierdoor hoeft er dus minder gedeeld worden als het tot een scheiding mocht komen. Voor getrouwde koppels geldt: Don’t worry, voor jullie verandert er niks! Alleen voor bruidsparen die na 31 december 2017 zijn getrouwd of gaan trouwen.  

wetregelgeving 2018 engagednl

Maar welke huwelijksregels veranderen er nu precies? Er zijn een aantal onderdelen te onderscheiden. We hebben ze hier even voor jullie uiteengezet.

Voor het huwelijk
Bezittingen en schulden die je al had vóór het huwelijk zullen in 2018 niet meer worden verdeeld. Dat geldt ook als je voorafgaand aan het huwelijk op een eigen rekening een bedrag hebt gespaard. Geld op je eigen rekening valt namelijk buiten de gemeenschap. Alleen het geld op een gezamenlijke rekening zal bij een scheiding moeten worden verdeeld. Het is dus aan te raden om naast een gezamenlijke rekening altijd nog een eigen rekening te houden (just in case).

Tijdens het huwelijk
Een kleine kanttekening: bezittingen die voor het trouwen al van jullie samen waren, moeten wel gelijkwaardig verdeeld worden. Dit staat los van alles wat jullie tijdens het huwelijk samen aanschaffen of schulden die jullie samen aangaan. 

Eigen bedrijf
Had je voor het huwelijk al een eigen bedrijf? Dan hoef je de waarde daarvan bij een scheiding niet te delen. Maar start een van jullie tijdens het huwelijk een eigen onderneming, dan valt het bedrijf wel in gemeenschap van goederen. By the way, zijn er schulden van voor het huwelijk, zoals een eventuele studieschuld? Dan hoeven deze met de nieuwe regelgeving niet meer gedeeld te worden. Wel kunnen schuldeisers beslag leggen op de helft van de gezamenlijke bezittingen.

Erfenissen en schenkingen
In de nieuwe regels vallen erfenissen en schenkingen buiten de gemeenschap. Het maakt niet uit of je een erfenis en/of schenking nu hebt gekregen tijdens het huwelijk of daarvoor.

wetregelgeving 2018 engagednl

Mochten jullie ooit gaan scheiden (waar we natuurlijk niet vanuit gaan!), dan moet het duidelijk worden welke bezittingen en schulden jullie hadden voordat jullie gingen trouwen. Hetzelfde geldt voor erfenissen en schenkingen die jullie gekregen hebben. Hiervoor heb je natuurlijk wel bewijzen nodig. Alles wat daarbij niet zeker is en in een grijs gebied valt, zal fifty-fifty worden verdeeld.

Toch trouwen in gemeenschap van goederen?
Wil je toch in gemeenschap van goederen trouwen? Dan kan dit natuurlijk nog! Wel moet je daarvoor even een bezoekje brengen aan een notaris, zodat die alles voor jullie vast kan leggen.

Colleges by Night
Wil je graag een uitgebreidere uitleg met alle ins en outs? Kom dan naar ons nieuwe Colleges by Night voor bruidsparen!

Hier vertelt Notaris Lucienne van Netwerk notarissen alles wat jullie moeten weten voordat je gaat trouwen. Colleges by Night is op 26 januari 2018 in het Andaz hotel in Amsterdam, so go get your ticket now!Credits:

Photography // Ilka van Wieren photography
instafeed

@engagedNL