let's get inspired!

03 dec. 2015
alles over het huwelijk

Bedenk samen nieuwe tradities voor jullie bruiloft

Nederland is een land van tradities. Niet alleen ‘zijn we ervan’, we zitten er ook in vastgeroest. Van het ophalen bij de voordeur tot de stukjes tijdens de receptie, we weten er alles van als Hollanders. Niets doet mijn allergie erger opwekken dan, helaas, humorloze ABC’tjes. Ik heb mijn mening over de beruchte stukjes nooit onder stoelen of banken gestoken (sorry, not sorry).

Ik heb namelijk nooit begrepen waarom wij het enige land ter wereld zijn dat dit soort ongein uitvoert (al zijn er zat landen die ook vreemde gewoontes hebben...). Er is geen grotere dooddoener voor een feest dan de muziek te laten stopzetten, en dus ook het dansen én de sfeer, om een of ander amateuristisch filmpje te laten zien waar niemand, behalve de makers zelf en misschien het bruidspaar, iets van snapt.

Bedenk samen nieuwe tradities voor jullie bruiloft // Benj Haisch // Engaged.nl

Begrijp me niet verkeerd, ik geloof best dat het ook leuk kan zijn, maar niet elke familie bezit een echte cabaratier als gezinslid. We moeten af van het idee dat het ‘hoort’. Dat het ‘hoort’ om met een leuke Powerpoint het hele leven van de bruidegom te bespreken, van de bevalling tot de afgekloven lievelingsknuffel en de (al dan niet vele) ex-vriendinnetjes.

In de woorden van een vrij onbekend Disney figuur: ‘Let it go’.


Als fotograaf vond ik het ophalen bij de voordeur, of nog erger: het naar beneden lopen van de trap, het meest gevreesde moment van de dag. Er zijn op dat moment zo veel elementen die storend kunnen zijn in de foto. Ik heb het allemaal gezien: de goedbedoelde tuindecoratie van moeders die niet past bij de rest van de dag, de ouderwetse inrichting in het ouderlijk huis, de veel te donkere trap. Natuurlijk hoort dit ook bij jouw verhaal als bruid, dat is ook zo, dus als je het zelf prachtig vindt moet je het echt vooral doen. Maar als je zoals ik min of meer emotioneel gedwongen werd om bij de voordeur opgehaald te worden, dan is mijn advies toch om te overwegen hetniette doen.

Bedenk samen nieuwe tradities voor jullie bruiloft // Benj Haisch // Engaged.nl

First look
Vervangers voor deze scenes zijn bijvoorbeeld een first look, voor de photoshoot, of juist bij de ceremonie. Het geeft een fantastische spanning om elkaar dan pas te zien, en ik ben zo iemand die het heerlijk vindt om dan naar het gezicht van de bruidegom te kijken. Don’t hold back your tears, my man. 

Speeches
Ik pleit voor speeches in plaats van stukjes. Wij Nederlanders staan bekend als een klein beetje bot en emotieloos (says who?), dus dit is het moment om te laten zien dat we in staat zijn onze emoties te tonen! Ik heb al zo vaak meegemaakt dat ik bijna meehuilde als iemand een gevoelige speech hield. Dat is precies waar ik ook behoefte aan zou hebben als bruid... Liefde voelen, overstroomd worden met waardering en mooie woorden. Speechen kan moeilijk zijn, maar daarom is het belangrijk om het kort te houden wanneer je het spannend vindt. Of om hulp in te roepen van een professional.

Een verhaal houden gaat niet om jou als persoon, maar om degene tegen wie je praat. Het is het moment om te vertellen hoeveel je van de bruid of bruidegom houdt, wat diegene heeft betekent, wat je hen toewenst, wat je bewondert in ze. Een gevat grapje tussendoor is ook heel prettig. Als het maar géén genante verhalen zijn, die zijn verboden. Een trouwdag is echt in no way geschikt om het verleden van de bruidegom even op te rakelen. Save it for the bachelor party.

Willen je ouders een verhaal houden over je jeugd? Vraag ze dit te doen door middel van een mooi boek met foto’s en verhalen, en laat ze jullie dit persoonlijk overhandigen (niet ten overstaan van de gasten). Op die manier geef je wél ruimte aan een persoonlijke bijdrage, maar is het nieten public.En jullie kunnen er elke keer nog naar kijken!

Laat die ABC'tjes voor wat het is
Either way
, op een bruiloft is er genoeg te bedenken om familie en vrienden de ruimte te geven zonder ABC’tjes toe te laten. Je mag je gasten echt vragen om geen stukjes te doen, maar doe het subtiel. Benadruk liever wat er wel mag, in plaats van te zeggen wat verboden is. Je mag er van uit gaan dat mensen jullie respecteren in je wensen, right?

 


Dappere lezer, maak mijn liefdeshart blij en schop tegen de gevestigde tradities aan. Dit raad ik je aan:


1 // 
Start jullie eigen tradities
Bedenk iets nieuws voor een element dat je te veel hebt gezien. Ophalen bij de voordeur? Zet al je gasten in een lange haag, zij aan zij, en loop er als bruid door heen op weg naar je bruidegom, die jou naar zich toe ziet lopen. Alle gasten kunnen én jou, én de reactie van de bruidegom.

2 // Make memories 
Als je gaat speechen moet het bol staan van liefde, en zeker ook humor, maar liefde is nog belangrijker. Maak er iets prachtigs van, een kostbare herinnering voor het bruidspaar (of voor de gasten), en geef ze ook het geschreven exemplaar. Bewaar de gênante verhalen voor de vrijgezellenfeesten. Daar zit niemand op te wachten op de bruiloft.

3 // Speeches
Wil je iets meer controle? Vraag zelf aan een aantal mensen om te speechen tijdens diner of feest. Je kunt op die manier de personen kiezen waarvan je weet dat ze goed in het openbaar kunnen spreken, en die jullie ook nog eens goed kennen. Je kunt ze ook vragen te speechen tijdens de ceremonie! Houd het beperkt: vier speeches tijdens het diner is al best veel. Geef ze 3 - 5 minuten per persoon.Ook belangrijk: geen speeches als er eten op tafel staat, tenzij het twee zinnen zijn!

4 // Zeg nee
Wees niet bang om nee te zeggen als bruidspaar. Maak duidelijk aan de weddingplanner of ceremoniemeester wat jullie wel en niet willen. Niets, maar dan ook niets, is pijnlijker dan 56 stukjes van elk 18 minuten die ook nog eens alles behalve grappig zijn. Zonde van je kostbare tijd!

5 // Ik wil dansen
Geen stukjes, filmpjes, of speeches tijdens het feest. Geen discussie mogelijk. Bewaar het voor een klein gezelschap: vaak zijn dit soort dingen vooral mooi/leuk voor de mensen die jullie het beste kennen, en tijdens een feest zijn ook je collega’s of oud studiegenoten aanwezig.
instafeed

@engagedNL