let's get inspired!

10 dec. 2015
fashion for men

10 onuitgesproken regels bij het passen van je pak

Zowel voor de gelukkige bruidegom als voor de mannelijke gasten is een bruiloft de uitgelezen mogelijkheid om eens flink uit te pakken met een pak. Er zijn helaas veel (soms subtiele) valkuilen bij het aankopen én dragen van een dergelijk kostuum. On the other hand, besteed nét even wat extra aandacht aan je outfit en de kans is groot dat je overstelpt zal worden met complimentjes. Engaged treedt in de details met tien essentiële (onbesproken) regels voor het dragen van een pak op die ene speciale dag.

dual shot-6

1 // Check de schouders
Dit probleem zal je niet gauw tegenkomen als je pak op maat gemaakt is. Veel mannen onder ons nemen hun toevlucht echter tot een pak uit het rek. Als je dit doet, check dan als eerste hoe de schouders passen. Het is namelijk één van de moeilijkste dingen om achteraf te corrigeren. De schoudervullingen moeten ten alle tijden eindigen bij - je raadt het nooit - de schouders!


2 // Geen ruimte tussen kraag en revers
Subtiel kenmerk van een colbert dat als gegoten zit: geen ruimtes tussen de kraag van je shirt en het revers van je jasje. Ruimte bij je nek duidt op een te wijd colbert.

3 // Het kiezen van een pochet
Dit ene vierkante doekje op je borst kan het verschil maken tussen saai of stijlvol. Onthoud één ding bij het kiezen van je pochet: zowel het patroontje als de stof mag niet matchen met je stropdas. Gebruik voor de rest gerust je fantasie.

dualshot-7

4 // Lengte van de stropdas
Het is heel eenvoudig: je stropdas mag nooit en te nimmer óver je middel vallen. Idealiter raakt het puntje je riem of zweeft hij er iets boven.

5 // Lengte van je broekspijp
Hoe zonde is het om een paar prachtige schoenen te dragen, en deze vervolgens te verbergen met een te lange broekspijp? Zorg dat de zoom van je pantalon eindigt waar je schoen begint. De sok hoort bedekt te zijn als je staat. Pas als je zit, mag de sok zichtbaar zijn.

6 // Knopen los als je zit
Nog even over dat zitten: het is absoluut funest om je jasje dicht te houden als je bijvoorbeeld plaatsneemt voor het diner. Je loopt het risico om je colbert te verpesten. Maak altijd je knopen los vóór je gaat zitten.

dualshot05

7 // Zichtbaarheid van je manchetten
De boorden van je mouw zouden ongeveer anderhalve cm onder je jasje uit moeten komen. Net genoeg om je manchetknoop te accentueren. Probeer dit te matchen met de hoeveelheid kraag die zichtbaar is bij je nek. Het draait immers allemaal om harmonie.

8 // T-shirt tegen het zweten
Heb je een lange trouwdag voor de boeg? Zit je met veel mensen in een kleine zaal? Gaat er gedanst worden tegen het einde aan? Of zweet je sowieso vrij snel? Dan is een shirt onder je overhemd geen overbodige luxe. Kies er wel één met een diep uitgesneden nek. Niets maakt zo'n goedkope indruk als een glimp van een t-shirtje onder een duur pak.

9 // Strakheid van colbert
Hoe test je uit of je jasje niet te strak zit? Of juist te wijd? Als je jasje dichtgeknoopt zit, moet er simpelweg een gebalde vuist tussen je borst en de stof passen. Hij mag daar knus zitten, maar moet nog wel kunnen bewegen.

10 // Match schoenen met riem
Last but not least: een foutje waar nog verrassend veel mannen intuinen. De kleur van je riem moet altijd dezelfde zijn als die van je schoenen.

 

[foto 1: Linxspiration // 2: Kate Holstein // 3 + 4: Trendhimuk // 5: Micah Boy // 6: Trent Bailey]
instafeed

@engagedNL