let's get inspired!

22 okt. 2015
tips & tricks

Hoe kies je de perfecte ceremoniemuziek?

Hoe vind je de perfecte muziek voor bij de ceremonie? De ceremonie is iets waar de hele bruiloft om draait en dan is niets belangrijker dan dit zo persoonlijk en mooi mogelijk te maken. Als je iemand moet noemen die er echt kennis van heeft, is het Lieke Biesemans van Stories by Mabel. Lieke deelt haar kennis en geeft haar top acht van favoriete ceremoniemuziek!

“Muziek is belangrijk voor de ceremonie, omdat muziek het verschil maakt”, vertelt Lieke zonder enige twijfel. “Muziek beweegt mensen. Muziek tilt een publiek op.” De storyteller is de grootste fan van live muziek en ze zou het ook een duidelijke plaats geven bij haar eigen bruiloft in de toekomst. “Een professionele muzikant en de beleving die ze brengen, is het geld waard. Maar ik heb ook meegemaakt dat er muziek gespeeld wordt door vrienden en kennissen. De kwaliteit is misschien niet altijd zo goed als die van een professionele opstelling, maar als er wordt gespeeld vanuit het hart, hoort niemand een fout.”

"Een verhaal van jullie gaat schuil achter dat specifieke nummer"

 

 

 

Liedjes met een verhaal en juiste tonen
Een ceremonie bouw je op met liedjes met een verhaal. “Het verhaal vinden we in de tekst van de liedjes. Een verhaal van jullie gaat schuil achter het specifieke nummer. Bijvoorbeeld omdat Yellow van Coldplay jullie terug katapulteert naar een favoriete roadtrip in Wales of omdat I’ll be there for you van Bon Jovi een hit was in de jaren tachtig en jullie elkaar voor het eerst zagen.”

Hoe kies je de perfecte ceremoniemuziek - Jose Vila Photography // Engaged.nl


Het is belangrijk dat een lied de juiste toon zet op het juiste moment. “Het einde van de ceremonie vraagt om wat vuurwerk”, weet Lieke. “Het begin van een ceremonie bevat vuurwerk aan emoties en dan moet de muziek eerder een brenger van rust zijn. Ik kan erg genieten van klassieke muziek bij de start. De ruimte vullen met muziek en geen woorden. Laatst zag ik een bruidegom binnen wandelen op een instrumentale versie van het nummer Halo van Beyonce en ja, dat was kippenvel!”

Tips voor het kiezen van het beste lied
“Je moet jezelf niet onder druk zetten om op één avond alles te vinden via google. Geef jullie zelf de tijd en leg je er op toe.” Lieke vertelt dat ze zelf een bestandje op haar telefoon heeft, waar ze intypt wat ze hoort, wat ze mooi vindt en waarvan ze denkt: ‘dit moet je onthouden’.

“Bedenk wel dat wanneer je met live muzikanten werkt, zij vaak vertrekken van een vaste lijst nummers die beperkt uit te breiden zijn. Begin hiermee en bekijk vervolgens of en welke nummer er heel zeker nog bij moeten.”

De top 8 van Lieke
“Er zijn een paar klassiekers die bij mij steevast gespeeld worden tijdens het schrijven van ceremonies. En ik denk dat ze heel mooi materiaal kunnen zijn voor een bijzondere huwelijksceremonie":

1 // Halleluja – Jeff Buckley
Als hij dit zingt, dan waait de wind door de bomen, zelfs op een windstille dag. Mijn schoonbroer kwam op dit nummer aanwandelen de dag dat hij trouwde met mijn zus Katrien. Het is een nummer van een groot man, een bruidegom waardig.

2 // Everything – Michael Bublé 
No comment. Just beautiful.

3 // Liefde is Alles – Bart Peeters
Gewoon de tekst beluisteren. Poëzie met veel waarheid (en een dikke vette knipoog)

4 // This one’s for you – Ozark Henry
Ik ben een ongelofelijke liefhebber van Ozark Henry. Wanneer hij zingt ‘this one’s for you and this one’s for me’, dan zingt hij dat voor hem en voor mij.

5 // Ik zal je man zijn - Raymond van het Groenewoud
Een icoon van een man die een nummer brengt, waarvan de tekst me steevast tot tranen beroert.

6 // Ain’t no mountain high enough – Marvin Gaye
Ik ben stiekem een liefhebber van die gouden oude nummers en dit is er eentje met boodschap én ritme. Voor jong en voor oud.

7 // I can’t help myself (sugar pie, honeybunch) – The Four Tops 
Omdat iedereen hier spontaan van gaat klappen in de handen.

8 // I had the time of my life – Dirty Dancing
Omdat ik stiekem op het einde van mijn huwelijksceremonie de Lift wil doen met mijn (dan) man. En omdat het feest inhoudt!

Lieke gaat je met dit en nog meer fantastische dingen helpen voor je droom ceremonie op de beurs (met haar college ‘Let’s Lock Your Love Story’). Ontmoet haar en alle andere toffe vendors op Engaged op 24 + 25 oktober 2015! Bekijk de website van Lieke hier.

[foto: Jose Vila Photography]
instafeed

@engagedNL