let's get inspired!

16 sep. 2016
interviews met vendors

Hoe videograaf Thomas Roos pure emoties weet vast te leggen in zijn trouwfilms

Bekijk eens een bruiloftsvideo van Thomas Roos. Als in, echt, doe het nu (bijvoorbeeld de video onderaan deze blog). Gedaan? Oké, opnieuw: bekijk eens een trouwfilm van Thomas Roos en je zult zien dat hij veel emoties vastlegt in zijn films. Zijn grote geheim? “Op een bruiloft probeer ik echt echt one of the guests te zijn en het vertrouwen te winnen van de belangrijke gasten.”
Hoe Thomas het vertrouwen wint van bruiloftsgasten
Met al een flink aantal bruiloften in the pocket, heeft Thomas kleine trucjes voor het filmen tijdens huwelijken ontdekt: “Als ik ’s ochtends begin met filmen terwijl de bruid zich klaarmaakt, hangt er vaak een relaxte sfeer. Meestal zijn de moeder en vriendinnen van de bruid al aanwezig en daar maak ik een gezellig praatje mee. Ik probeer erachter te komen hoe ze zich voelen en wat hun relatie is tot het bruidspaar. Datzelfde doe ik voor de ceremonie met de andere daggasten, zodat ik langzaam maar zeker hun vertrouwen win.” Op die manier zien veel gasten hem niet alleen als ‘de videograaf’, maar gewoon als een aardige gast. ‘’Hierdoor word ik als ‘ongevaarlijk’ bestempeld en zijn mensen meer op hun gemak met mij in de buurt. Dit levert de meest natuurlijke en pure beelden op.’’ Ook na een speech past hij vaak een trucje toe: “Als bijvoorbeeld de vader van de bruid een speech geeft tijdens het diner, houdt hij zich vaak groot tijdens de speech zelf. Pas na het applaus, als alle gasten weer eten, komt de intimiteit. Een momentje tussen de bruid en haar papa. Een traan. Een lach. Een knuffel. Dát zijn de momentjes die ik vast wil leggen.

Het gaat om de herinneringen en emoties die de film opwekt
Als anderen mijn films zien, is hun eerste reactie vaak: ‘Wow, zo heb ik nog nooit een bruiloftsfilm gezien’. Waar zij op doelen is mijn manier van monteren, die is vrij snel. Het hoeft bij mij niet allemaal perfect te zijn, het gaat me meer om het gevoel dat het bruidspaar erbij krijgt en de herinneringen en emoties die de film opwekt. Naar mijn idee proberen veel videografen wel een ‘picture perfect’ bruiloft te laten zien, terwijl iedereen weet dat een bruiloft is zoals die is. De vrienden en familie maken een bruiloft leuk, niet de bloemetjes die op tafel staan.” Daarnaast probeert Thomas momenten vast te leggen die het bruidspaar niet direct opvallen. “Als het bruidspaar de film samen kijkt, wil ik dat ze de dag helemaal opnieuw beleven en nieuwe dingen zien".


"De dankbaarheid is vaak overweldigend
en dat is waar ik steeds opnieuw
energie van krijg".


Inspiratie
Waar Thomas zich door laat inspireren? “In mijn vrije tijd kijk ik veel films, van speelfilms tot documentaires. Vooral muziekvideo’s zijn een grote inspiratiebron voor mij; dat is echt het toppunt van een creatieve korte film - precies wat een trouwfilm in mijn ogen ook is.” Ook laat Thomas zich inspireren door zijn tweelingbroer Martijn. Martijn is fotograaf en hij heeft ervoor gezorgd dat Thomas ooit begon met fotograferen. Uiteindelijk richtte Thomas zich meer op filmen, terwijl Martijn bleef fotograferen. Omdat ze dezelfde stijl hebben, worden ze steeds vaker als team gevraagd op bruiloften. “Veel mensen vinden het lastig om een foto- en filmpakket te vinden waarbij de stijl goed met elkaar overeenkomt en zijn blij als ze ons vinden. Mensen zijn zelfs bereid om een team uit een ander land te halen, omdat ze het belangrijk vinden dat de stijl in één lijn ligt. We krijgen dus ook steeds vaker samen opdrachten in het buitenland.

Nieuwtje van de gebroeders Roos
Het is niet zo gek dat ze als eeneiige tweeling dezelfde stijl hebben. “Als we samen over straat lopen, vallen ons precies dezelfde dingen op.” Dat gebeurt ook tijdens bruiloften. “We hoeven elkaar alleen maar even aan te kijken, dan snapt de ander direct wat hij vast moet leggen.” Thomas verklapt ons een leuk nieuwtje: “Op dit moment zijn we bezig met een nieuw merk waarbij we echt naar voren treden als tweeling.” Wat dat precies is, horen we nog!

Marjet and Geert from Thomas Roos Films on Vimeo.[Tekst: Liza de Jonge // Foto: Naomi van der Kraan // Know me Fotografie]
instafeed

@engagedNL