let's get inspired!

23 mrt. 2016
inspiration friday

Foil is the new black: een nieuwe trend voor je stationery

In Pinterest-land vind je 1001 voorbeelden van mooie huwelijksuitnodigingen, gemaakt met evenveel verschillende druktechnieken. Het is soms ongelofelijk moeilijk om een keuze te maken. Maar wat vooral belangrijk is: kies altijd iets wat past bij jullie als koppel. En onthou vooral: less is more! In deze guestblog reik ik alvast de hipste stationary trends aan. Ook al betwijfel ik of het kiezen er makkelijker op zal worden...

Foil is the new black // Studio Caro - Engaged.nl

Zijn jullie fan van bling? Mag jullie uitnodiging simpel blijven, maar wel met net dat ietsje meer? Dan is foliedruk ideaal voor jullie! Een stylish druktechniek met het nodige glamourgehalte, zonder te overdrijven. En het beste van al: het kan met goud, zilver, roségoud of koper. Gecombineerd met letterpress één van mijn favoriete druktechnieken ooit.

Foil is the new black // Studio Caro - Engaged.nl

Een oude techniek krijgt nieuw leven
Foliedruk is het moderne alternatief van de hete handstempels en het bladgoud waarmee drukkers vroeger hun boekbanden versierden. Het is een druktechniek zonder inkt, die gecombineerd kan worden met letterpress (reliëf in het papier aanbrengen). Van het deel dat in folie gedrukt wordt maakt de drukker een stempel die door hoge temperatuur (zo'n 130oC) versmolten wordt met de folie in het papier.

Vroeger werd er dus enkel goud gebruikt voor deze versiering, tegenwoordig heb je veel meer keuze uit verschillende pigmenten en metallic folies en zelfs holografische effecten. Het is eigenlijk een redelijk klassieke druktechniek die vroeger vooral werd gebruikt voor certificaten, wijnetiketten en ander luxueus drukwerk. Tegenwoordig is de techniek echter zeer toegankelijk en wordt hij gebruikt voor zowat alles. Het geeft een simpel ontwerp al snel net dat ietsje meer. Ik vind koper to die for!

Foil is the new black // Studio Caro - Engaged.nl

Welke variant is jouw favoriet? Bovendien is het een techniek die werkelijk past bij zowat elke papiersoort, zeker op donker papier en/of karton![foto 1: polyprint24 // foto 2: joliejoliedesign // foto 3: cocorrina]
instafeed

@engagedNL